28 Mayıs 2012 Pazartesi

3 AY MAAŞ ALAMAYAN 170 İŞÇİ EYLEMİ SONA ERDİRDİ

3 Aydır maaş alamadıklarını gerekçe gösteren ve 10 gündür de ücretsiz izinde bulunduklarını belirten işçiler fabrikadan tırlarla malzeme çıkarılmasını ardından fabrika önüne gelerek eylem gerçekleştirdi, tırların çıkışına izin vermedi. Jandarmanın geniş güvenlik önlemleri aldığı eylemde yaşanan tartışmalar büyümeden önlenirken firmadan alacağı olan diğer firmalarda tır'larla fabrikaya gelerek haciz işlemi başlattı akşam saatlerinde Milletvekili Ercan Candan'ın da devreye girmesi ile işçiler arasında sorun çözüldü.
 Daha önce adı Erbotaş olan yaşadığı ekonomik krizlerin ardından ismini Erboru olarak değiştirerek Ereğli-Ormanlı karayolu Delihakkı mevkisinde ticari faaliyetine devam eden firmada çalışan 160 işçi 3 aydır maaşlarına alamadıkları gerekçesi ile eylem gerçekleştirdi. Eylemin ardından firmadan alacağı bulunan diğer firmaların da haciz işlemi başlatması ve yaklaşık 7 tır ile bu haciz işlemini gerçekleştirmek istemesi de işçilerin eylemine takıldı. Yaklaşık 10 gün önce ücretsiz izine çıkarıldıklarını önceki gece ise işyerinden tırlarla malzeme götürüldüğünü duymalarının ardından fabrika önünde toplandıklarını belirten işçiler zaman zaman işyeri temsilcileri ile de tartıştılar. Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alırken Robocop'lu Jandarmalarda hazır olarak bekletildi. İşyerinden üretilen havlupan peteklerinin yüklenen tırı fabrikadan dışarıya çıkarmayan işçilerden 29 yaşındaki Recep Şen, Erboru'da 9 aydır çalışıyorum, 3 aydır maaşlarımızı alamıyoruz. Maaşlarımızı istiyoruz, maaşlarımızı alana kadar da buradan ayrılmayacağız fabrikadan hiçbir şekilde ne araç çıkacak ne kişi çıkacak kimseyi çıkarmayacağız, maaşları alıncaya kadar direneceğiz nereye kadar direnebilirsek direneceğiz. Onlar bizi dağıtmak istedikleri zaman direneceğiz, nereye varırsa oraya kadar gideceğiz. Her gittiğimiz kapı bizim yüzümüze kapandı. Avukat diyor ki dava açın 500 TL harç parası istiyor benim bu harç parasını verecek param yok zaten. Fabrika taşındığına dönük bilgi geldi alacaklarda sıraya girdi malları götürüyorlar bize ne kalacak burada. Bizim istediğimiz tek şey maaşların ödenmesi. Fabrika yetkilileri para yok diyorlar başka da bir şey demiyorlar. Bizleri sürekli bu zamana kadar oyaladıklar yarın öbür gün diye diye bizi bugüne getirdiler sözleri ile konuştu. 23 Yaşındaki Onur Arslan, Maaşlarımızı 3 aydır alamıyoruz ve bizleri kandırıyorlar. Evimize ekmek dahi götüremiyoruz dedi.
8 Aydır fabrikada çalıştığını ve 3 aydır da maaşını alamadığını belirten 40 yaşındaki Gülseren Çakmakçı, Ben Gülseren Çakmakçı madenci gemi sanayisinde çalışıyordum aynı şekilde oradan da paramı alamadık kapının önüne konuldum. 3 Sene geçici işlerde çalışarak idare ettim sonra buraya geldim işe çalıştım. 8 Aydır buradayız 3 aydır da maaş alamıyoruz, çok yoruldum ne olursun bir şeyler yapılsın. Anlımın teri ile çalışmaya çalışıyorum sözleri ile tepkisini dile getirdi.
31 Yaşındaki Sevda Pamuk'da, bayanları fabrikada çalıştırarak kredi alındığını ancak kendi maaşlarının ödenmediğini söyleyerek, Bizim hakkımızı vermek zorundasınız. Biz burada kışın kıyametinde hiçbir sıcak olmadan tırnaklarımızın dibine kan oturarak çalıştık, ağladık. 3 Aydır bana ekmek paramı vermiyorsanız. Alacaklarımızı neden vermiyorlar, mahkemeye verin avukat tutun diyorlar kişi başına 500-600 TL para verin diyorlar. Benim zaten param olsa gelip burada olmayız evimizde çoluk çocuğumuzun başında oluruz. Bu fabrika batıyordu da daha önce bu işçiye bunu neden söylemediniz dedi.
Zonguldak İl Jandarma Komutanlığında görevli Yarbay Selçuk Özden'de olay yerine gelerek işçiler ile görüşerek haklarını yasal yollardan aramalarını istedi. İşçiler işverenin maaşları ödeyeceğiz yönünde vereceği bir taahhüt ile eylemi sona erdireceklerini söylediler. İşveren adına işçilerle konuşmaya gelen Ferhat Bahat ise, Burada kimsenin parası kalmaz biliyorsunuz ki ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Bir bakıp ne zaman paranızı alacağınızı söyleriz sözlerinin ardından Bahat ve Bahat'ın yanındaki kişi ile bazı işçiler arasında sert tartışmalar yaşandı. Olayları büyümeden jandarma önlerken işçiler arasından seçilen 7 kişilik komisyon firma yöneticileri ile görüştü. İşçiler görüşmenin ardından diğer işçilere hitaben ise işverenin vereceği karar doğrultusunda hareket edeceklerini söylediler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz