28 Haziran 2013 Cuma

ZONGULDAK ASFALTLANIYOR

 Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Milli Egemenlik Caddesi, Uğur Mumcu Kavşağı’nda başlayan asfalt çalışmalarını yerinde inceledi. Zonguldak’a 25 bin ton asfalt döküleceğini ifade eden Belediye Başkanı Muharrem Akdemir:
               “Milli Egemenlik Caddesi’nden asfalt çalışmalarımıza başladık. Halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmenin çabası içerisindeyiz. İnşallah bu yeri çok kısa bir süre içerisinde bitirerek, işimize devam etmek istiyoruz. Özellikle Gazipaşa Caddesi bizim için çok önemli. Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte vatandaşlarımızın alışveriş yapmaları artıyor. Gazipaşa’dan biran önce çıkmak istiyoruz. Öncelikli olarak, ana arterlerimiz çok önemli. En ihtiyacı olan yerlerimize asfalt dökeceğiz ve ardından mahallelerimize çıkacağız.  İnşallah halkımıza güzel bir hizmet sunmuş olacağız.” şeklinde konuştu.

KAPUZ PLAJI’NDA 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER İLE KUTLACAK

  Zonguldak Belediyesi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Kapuz Plajı’nda çeşitli etkinlikler düzenliyor. Kapuz Plajı Sosyal Tesislerinde düzenlenecek olan etkinlikler içerisinde; yüzme yarışmaları, kürek çekme, yağlı direk, halat çekme yarışması ile halk oyunları gösterileri yer alacak. Saat 14:00’de başlayacak olan etkinlikler konser ve kazanan katılımcıların ödüllerinin takdimi ile sona erecek. 

YAZ AKTİVİTE SPOR OKULU

ÖĞRENCİLER“VATAN KURTARAN ŞABAN’I İZLEDİ


 Zonguldak B.E.Ü’ de düzenlenen 20. Biyoloji konferansına yurdun çeşitli illerinden katılan öğrenciler Çarşamba akşamı saat 20.30’ da Atatürk Kültür Merkezinde B.K.M’nin sahnelediği “Vatan Kurtaran Şaban” adlı oyunu izlediler. Oyunu büyük ilgi ve kahkahalarla izleyen öğrenciler oyun sonunda oyuncuları alkış yağmuruna tuttular. Daha sonra oyunu çok beğendiklerini ifade eden öğrenciler hatıra olarak oyun afişi kırmayarak, BKM Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Abdullah BAKIR BKM’den afiş getirterek oyuncuların imzaladığı afişleri kendilerine teslim etti.
Oyun sonunda konuşan BAKIR, “ Biyoloji öğrencilerimizle bir arada olmanın gururunu yaşıyoruz. Biz sizleri çok sevdik, inşallah sizlerde Zonguldak’tan güzel duygularla ayrılıyorsunuz.” diye konuşması alkışlarla karşılandı.


26 Haziran 2013 Çarşamba

GMİS İLE HATTAT ENERJİ ARASINDA1. DÖNEM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

 Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), HATTAT Enerji ve Maden Ticaret A.Ş.’ye bağlı Kandilli ve Amasra İşletmelerinde çalışan 1.100 üyesi için Birinci Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ni imzaladı.
HATTAT Enerji yöneticileri ve GMİS Genel Merkez yöneticileri tarafından 26 Haziran 2013 tarihinde GMİS genel Merkezi’nde imzalanan toplu iş sözleşmesi 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasını kapsıyor.
İmza altına alınan toplu iş sözleşmesine göre öncelikle aynı işi yapan ancak çok farklı ücretler alan bazı sanatlarda düzenleme yapıldı.
Ücretlerde, sözleşmenin birinci yılı ilk 6 ayında yüzde 4, birinci yıl ikinci 6 ayında yüzde 4 artış sağlandı.
İkinci yıl birinci ve ikinci 6 aylarda ücretlere, bir önceki dönemin tüketici fiyat endeksine göre artış yapılacak.
Ayrıca taşıt yardımı ve yemek yardımı için aylık 160 TL, Sosyal yardım için aylık 65 TL, Ramazan ve Kurban Bayramları için sözleşmenin birinci yılında 5’er günlük, ikinci yılında ise 10’ar günlük ücret tutarında bayram harçlığı verilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.
Bu ilk sözleşme ile sosyal haklarda da kazanımlar sağlandı. Buna göre işçinin evlenmesi halinde 5 gün, eşinin doğum yapması halinde 3 gün, sağlık kuruluşlarında muayene için 1 gün, doğal afetlerde 5 gün ücretli izin hakkı elde edildi.
Toplu İş Sözleşmesi hakkında bilgi veren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş şunları söyledi; “HATTAT Holding’e bağlı Kandilli ve Amasra işyerlerinde çalışan yaklaşık 1100 madenci arkadaşımız için ilk toplu iş sözleşmesini imzaladık.
Öncelikle tüm üye arkadaşlarımız, Sendikamız ve HATTAT Holding için hayırlı olmasını diliyorum.
Arkadaşlarımız için çok iyi bir sözleşme yaptığımızı söyleyemiyoruz. Ama bu bir başlangıç ve ilkler her zaman zor olur. Biz de çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Öncelikle TBMM’deki yasa nedeniyle 9 ay yetki beklemek zorunda kaldık. Ve düzenli ilişkiler kuramadık. Sonra işveren ile zorlu müzakerelerimiz oldu.
Kandilli ve Amasra’daki çalışmaları takibe aldık. Amasra’da henüz yatırım aşamasında olmaları işimizi zorlaştırsa da bir noktada anlaştık.
İkinci Toplu İş Sözleşmesi’nin daha iyi olacağını biliyoruz.
En kısa zamanda işyeri temsilcilerimizi de belirleyecek ve arkadaşlarımızla daha yakın olacak, eğitim çalışmalarımızla, sosyal etkinliklerimizle kaynaşarak Genel Maden İşçileri Sendikası’nın gücüne güç katacağız”.

ZONGULDAK BELEDİYESİ ASFALT ÇALIŞMALARINI BAŞLATTI



 Zonguldak Belediyesi asfalt çalışmalarına başladı. Ekipler, Bülent Ecevit Caddesi ve Gazipaşa Caddesi’nde kanalizasyon yağmur suyu hattı, doğalgaz ve içme suyu altyapı çalışmalarını tamamladı. Belediye Teknik Başkan Danışmanı Erhan Darende, İnşaat Mühendisi Bora Başaran ve Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yüksel Sevimli çalışmaları yerinde inceledi. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ise söz konusu mevkideki yüksek olan yol üst kotunu kazıma çalışmalarına başlayarak, çalışmalar tamamlandıktan sonra ise; sıcak asfalt dökme çalışmalarına başlayacaklarını yarın ise, Terminal Binası önü ve Uğur Mumcu Kavşağı istikameti güzergâhına da sıcak asfalt dökme çalışmaları yapılacağını ifade ettiler.

CHP’lilerden KGD’ye ziyaret

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin ve Yönetim Kurulu üyeleri, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni (KGD) ziyaret ederek, teşkilatının çalışmalarından bahsetti. Şahin ve ekibini, Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Başkanı Osman Sav ve Yönetim Kurulu üyeleri karşıladı.
Ziyarette konuşan CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, şunları söyledi:
“KGD’yi sivil toplum örgütleri içerisinde meslek örgütü olarak çok önemsiyorum. Özellikle geçtiğimiz süreçte yerel basın Gezi Parkı eylemlerinde ön plana çıktı. Demokratik bir ülkede basının nasıl olması gerektiğini açık ve şekilde anladık. Yerel basına özellikle teşekkür ediyorum. Yerel basın, Gezi Parkı eylemlerinde bizlere çok destek verdi. Ciddi bir ilgi gösterdi. Halkın bu konuda toplumun özgür haber alma konusunda ciddi bir rol oynadı. Köşe yazarları, köşelerinde bizlere yer verdiler. Ulusal basının yapamadığını yerel basın yaptı. Ulusal basında bu tür haberlere neden yer verilmediğini biliyoruz, ama yerel basın bu konuda çok emek verdi. Sizleri çalışmalarınızda iyi takip ediyoruz. Bu çalışmalarınızda da sürekli yanınızda olacağız. Basın organlarının örgütlenmesi bizim için önem taşıyor. Yereldeki sorunlarımızı objektif ve tarafsız bir şekilde yayınlıyorsunuz. Bunlar yerel açıdan önemli, çünkü insanlar bazen gelişmeleri farkında olamayabiliyorlar. Çoğu konuları yerel basından öğreniyorlar. Bu konuda sizleri takdir ediyoruz. Bu düşüncelerimizi ve görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istedik. Sizlerin önümüzdeki süreçte bizleri yönlendirme, yol verme, aydınlatma
Gibi konularda bizlere destek bekliyoruz. Eleştirel yönde de olabilir, bu bizi mutlu eder. Bir de sizlere sormak aslında CHP’yi dışarıdan nasıl görüyorsunuz. Kırıcı olmadan, anlatıcı, yapıcı, doğruya yönlendirici olmalı, bu tür şeyler oluştuğu sürece sorun olacağını düşünmüyorum. Birçok sivil toplum örgütünde görevli arkadaşlarımız tarafından ılımlı ve olumlu mesajlar alıyoruz. Benimle birlikte karar vermelerinde ayrıca olumlu tepkiler alıyoruz. Önümüzdeki süreçte toplumla, halkla iç içe, onların sorunlarını dinleyerek istişarelerde bulunacağız. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdüreceğiz.”
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren KGD Başkanı Osman Sav ise, şöyle konuştu:
“Derneğimizle ilgili düşüncenizden dolayı teşekkür ederiz. Derneğimiz sadece gazetecilerden oluşan, hem mesleğe, hem de geriye bir şeyler bırakmaya çalışan bir dernek… Yerel medya, Zonguldak’ta gerçekten önemli, bazı gelişen olaylarda yerel gazeteciliğin önemini daha çok ortaya koyuyor. Eksik yaptığımız veya yapacağımız işler olabilir. Ama karşılıklı görüş alışverişlerinde iletişimi kesmeyerek, bunu daha iyi bir yere getirebiliriz. Dernek olarak yaptığımız önemli çalışmalarımız var. Mithatpaşa Tüneli’nin hayata geçirilmesi için imza kampanyası düzenlemiştik. Bu kampanyaya bütün siyasi partiler, iktidar ya da muhalefet hepsi eşit mesafede yaklaşım gösterdiler. Sonuçta Mithatpaşa Tüneli’ne başladık. Zonguldak’ın tanıtımı ve ya katkı anlamında bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ilimizi ileriye götürebilecek etkinliklere her zaman destek vermeye devam edeceğiz. Eleştirilere de tabii ki açık olacağız. Genelde eleştirildiğimiz de bazen kasıyoruz. Eleştiri, eleştiri olarak algılanmıyor. Bazen mantalite ve iletişimi koparıyoruz. Biraz iletişim sıkıntısı yaşıyoruz. Bazen en ufak bir eleştiriyi bile kaldıramıyoruz ya da farklı bir yere çekiyoruz. Gazeteci arkadaş, kolay kolay bir konuyu kaleme almaz. Mutlaka vatandaş söylemiştir, şikayetini dile getirmiştir.”

BAŞKAN AKDEMİR TERAKKİ MAHALLESİ SAKİNLERİ’NİN SORUNLARINI DİNLEDİ

   Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Terakki Mahallesi Güvercin Sokak ve Hasat Sokak’ta mahalle sakinleri ile bir araya geldi. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e Teknik Başkan Danışmanı Erhan Darende, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yüksel Sevimli ve Terakki Mahallesi Muhtarı Cevat Köksal eşlik etti.
                Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Terakki Mahallesi’ndeki vatandaşların talepleri doğrultusunda, mahallede incelemelerde bulunurken, mahallenin yol sorunu konusunda elinden gelen desteği vereceğini belirtti. Başkan Akdemir, mahalle sakinleri ile birebir görüşerek mahalle halkının yol konusunda talepleri olduğunu,  ancak önce gerekli incelemelerde bulunulması gerektiğini ifade etti. Terakki Mahallesi sakinleri ise; Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e istek ve taleplerini belirtirken yol problemlerinin biran önce çözülmesini istediklerini ifade ettiler.

25 Haziran 2013 Salı

Zaman Temsilcisi Anursal, gazetecilere veda etti

 İstanbul’a tayini çıkan Zaman Gazetesi Zonguldak Temsilcisi Mehmet Anursal, kentte görev yapan gazetecilerle vedalaştı.
 Zonguldaklı gazeteciler, kentte 4 yıldır görev yapan Mehmet Anursal için Zaman bürosunda düzenlenen veda programında bir araya geldi. Meslektaşlardan ve görev yaptığı Zonguldak halkında ayrılmanın hüznü içerisinde olduğunu belirten Anursal, “Burası ikinci memleketim oldu. Görev icabı İstanbul’a taşınsam da yine de buradaki dostlarımızla irtibatımız devam edecek. Sizin gibi değerli insanlardan ayrılmak zor olacak. Herkesin hakkını helal etmesini istiyorum” dedi.
 Anursal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada çok sayıda basın kuruluşu var. Kent için önem arz eden konularda ortak paydada buluşulsa birçok konunun üstesinden gelinebilir. Dolayısıyla gazeteciler kendi arasında birlik ve beraberliği sağlayabilirse hem sorunların çözümü hem de mesleğin saygınlığı konusunda önemli mesafeler kat edilebilir diye düşünüyorum. İnşallah zor şartlarda görev yapan sizler hep güzel haberlerde buluşursunuz”
 İstanbul Beşiktaş Temsilciliği’ne getirilen Anursal, kendisinin yerine gelen yeni temsilci Lütfi Özkan’ı da basın mensuplarıyla tanıştırdı. Zonguldak’a gelmekten mutlu olduğunu ifade eden Özkan da gazetecilik çıtasının yüksek olduğu kentte görev yapacak olmanın heyecanı içerisinde olduğunu kaydetti. 
 Gazeteciler ise kurduğu güzel diyaloglarla nedeniyle Anursal’a teşekkür eden gazeteciler, yeni temsilci Özkan’a da hayırlı olsun dileğinde bulundu.
 Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, “Zaman Temsilcisi Mehmet Anursal ile mesleğe dair önemli etkinliklere imza attık. Kucaklayıcı, hoşgörülü tavır ve güzel diyalogları nedeniyle hepimizin sevgisini kazanan Anursal’ın gidişi nedeniyle üzüntülüyüz. Oradaki görevinde başarılar diliyoruz. Yeni gelen temsilci Lütfi beye de yeni görevinde başarı diliyoruz.” şeklinde konuştu. 

Üstüngel Çocuk Kulübü başarıya imza attı

Sevim Arı: “Kulüp çalışmalarımız yaz döneminde de hazırldığımız özel proğramlarla devam etmektedir."Yaz dönemi süresince hem eğlensinler hemde öğrensinler, öğrendiklerini pekiştirsinler" diyen tüm velilerimizi Üstüngel Çocuk Kulübümüze bekliyoruz.Biz sitiyoruz ki; eğlenirken öğrensinler, dolu dolu bir yaz geçirsinler.”dedi


Kentimizde yaklaşık 15 yıldır  okul öncesi eğitimalanında hizmet veren son yıllarda Çocuk Kulübü olarak faaliyete geçmesi nedeniylede ilköğretim öğrencileri yönelik farklı aktivitelerinde içinde yer aldığı kurumunun Kurucusu aynı zamanda Susma Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sevim Arı okul öğrencilerinin başarılarına değindi.Konuyla ilgili olarak Sevim Arı yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi, "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı süresince Fener İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Aybars Demir Üstüngel Çocuk Kulübümüze devam etmiştir. Okul süresince Kulübümüz Öğretmenlerinden Emine Arslan ile birlikte uyguladıkları proğramlı çalışma, Kulüp- Okul işbirliği ve aileninde göstermiş olduğu ilgili davranışlar sonucunda sınıf birincisi olmuştur.
 
Okulun başarılı öğrencisi Aybars Demir

 Kulüp öğrencilerimizden Aybars Demir'in başarısında yoğun emeği olan Kulüp Öğretmenimiz Emine Arslan'a Fener İlköğretim Okulu 4/B Sınıf Öğretmenine, Okulu İdaresine, öğrencimizin anne ve babasına göstermiş oldukları yakın ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum. Üstüngel Kreş ve Anaoklu olarak yaklaşık 15 yıldan bu yana çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu yıl itibariyle başlamış olduğumuz Kulüp çalışmalarımıza İlköğretim 1. sınıfatn 8. sınıfa kadar olan öğrencilerimizin derslerinde onlara rehberlik etmeyi, çocuklarımızı derslerinin yanı sıra farklı sosyal-kültürel aktivitelelerde tanıştırmayı hedefledik. Bu konuda bize güvenen bizi destekeleyen tüm velilerimize ayrıca teşekkür ediyorum.Kulüp çalışmalarımız yaz döneminde de hazırldığımız özel proğramlarla devam etmektedir."Yaz dönemi süresince hem eğlensinler hemde öğrensinler, öğrendiklerini pekiştirsinler" diyen tüm velilerimizi Üstüngel Çocuk Kulübümüze bekliyoruz.
Biz sitiyoruz ki; eğlenirken öğrensinler, dolu dolu bir yaz geçirsinler.

24 Haziran 2013 Pazartesi

BAŞKAN AKDEMİR: “ASFALT ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLIYOR”

 Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak’ta asfalt çalışmalarının başlayacağını ifade etti. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 3 gün süren Zonguldak’ın kurtuluşu etkinlikleri programlarını da değerlendirerek şunları söyledi: “Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. Bu anlamda Gazipaşa Cadde’mizde sıkıntılarımız vardı. Bu noksanları doğalgazla birlikte yerine getirdik. Su hatları komple yenilendi. Alt yapı çalışmalarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Bizlerde buna çok özen gösteriyoruz. Bayrama kadar Zonguldak’ımızın asfalt çalışmalarını tamamlayarak, Milli Egemenlik Caddesi’nden başlayıp Gazipaşa Caddesi ile devam edeceğiz.
                        Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü etkinliklerimiz tamamlandı. Şenliklerimizi halkımız ile birlikte güzel bir şekilde yürüttük. Yerel sanatçılarımıza yer verdik. 1 Temmuz Kabotaj Bayramımız var. Kapuz Plajı’mız da yapmayı düşünüyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘AİLE İŞLETMELERİNDE KURUMSALLAŞMA’ ANLATILACAK

 Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, Batı Karadeniz İşbirliği Platformu’nun, “Aile işletmelerinde Kurumsallaşma” semineri düzenlediğini belirterek üyelerini seminere davet etti.
            Batı Karadeniz İşbirliği Platformu Üyeleri, yaptığı açıklamada 26 Haziran günü yapılacak seminerin tüm işletmelere açık olduğu belirtildi.
             Seminerin 26 Haziran 2013 tarihinde 09.30 ve 14.30 saatleri arasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yeni hizmet binası konferans salonunda yapılacağı belirtilirken şu bilgilere yer verildi:
            “Batı Karadeniz İşbirliği Platformu (BKİP) üyeleri olarak bölgemizde aile işletmelerinde profesyonel yönetimi teşvik etmek amacıyla bir seminer düzenlemekteyiz. BKİP; Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde bölgenin ekonomi temsilcilerini bir araya getirmek, bölgesel işbirliği ağını ve ortak hareket etme kültürünü geliştirmek hedefleriyle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) önderliğinde kurulmuş bir platformdur. Platformda BAKKA’nın yanı sıra 3 ilde faaliyette bulunan tüm Ticaret ve Sanayi Odaları, KOSGEB temsilcilikleri, İş Adamı Dernekleri, KGF Temsilcilikleri ve OSB Müdürlükleri yer almaktadır. Seminerimiz 26 Haziran 2013 tarihinde 09.30 ve 14.30 saatleri arasında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı yeni hizmet binası konferans salonunda, Zonguldak’ta gerçekleşecektir. Seminere katılım ücretsiz ve tüm işletmelerimize açıktır.” 


22 Haziran 2013 Cumartesi

ZONGULDAK BELEDİYESİ ENGELLİ VATANDAŞLARA TEKERLEKLİ SANDALYE HEDİYE ETTİ

21-23 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü etkinlikleri kapsamında, Zonguldak Belediyesi tarafından başlatılmış olan “1 Kapak Bir Adım Mavi Kapak Kampanyası” kapsamında, Valilik Binası önünde engelli vatandaşlara tekerlekli sandalye dağıtımı gerçekleştirildi. Zonguldak Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Birimi ve Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği işbirliğince toplanmış olan 2 ton mavi kapaklar, Genel Merkezi Ankara’da olan Dünya Engelliler ve Dostları Derneği’ne teslim edilmişti. Kurtuluş Günü etkinlikleri kapsamında ise, Valilik Binası Önünde düzenlenen organizasyonda, Dünya Engelliler ve Dostları Derneği Genel Başkanı Nedim Kılıç’a gönderilen 2 ton mavi kapak karşılığında 10 tane tekerlekli sandalye, 10 tane işitme cihazı ve 10 tane görme engelliler için bastonlar engelli vatandaşlara teslim edildi. Etkinlikte, malzemeler Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve Türkiye Sakatlar Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin tarafından engellilere hediye edildi. Ayrıca Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği Genel Başkanı Nedim Kılıç tarafından da Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.
                     Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise Dünya Engelliler ve Dostları Derneği Genel Başkanı Nedim Kılıç’a madenci heykeli hediye ederek; “Engelli vatandaşlarımıza bir nebze de olsa yardımcı olmak istedik. Bu doğrultuda mavi kapaklarımızı toplayarak, bu kampanyamızı devam ettirdik. Engelli vatandaşlarımızı yaşama daha da adapte ederek, onlarla birlik olmak istedik. Desteklerinden ötürü Dünya Engelliler ve Dostları Gelişim Derneği Başkanı Nedim Kılıç’a da teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

BKM’DE RESİM SERGİSİ AÇILDI


Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmehmet’i Anma Günü etkinlikleri kapsamında, Belediye Kültür Merkezi’nde sergi açılışı yapıldı. Belediye Kültür Merkezi’nde (BKM) gerçekleştirilen sergi açılışına, CHP Zonguldak milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Maden Mühendisleri Odası başkanı Erdoğan Kaymakçı, Zonguldak Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Abdullah Bakır ve davetliler katıldı.
Sergi açılışında konuşan BKM Müdürü Abdullah Bakır, “Bir yılın emeğini bu gün halkımızın gözleri önüne seriyoruz. Bu gün burada hat, minyatür, biçki, dikiş-nakış, tel kırma, resim, ebru ve fotoğraf sergimiz var. Gerçekten yıl boyunca arkadaşlarımızla iyi bir çalışma yaptık” dedi.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise “Zonguldak’ın kurtuluşunun 92. yıl dönümünde sergi açılışı yaptık. Kursiyerlerimiz çok güzel çalışıyor ve güzel eserler ortaya koyuyorlar. Gençlerimizden ve 60 yaş üzerinden bile katılımcılarımız var. Güzel eserleri görüyoruz. Elinize ve yüreğinize sağlık diyorum. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu. Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ise “Ben de hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

21 Haziran 2013 Cuma

ZONGULDAK’IN KURTULUŞUNUN 92’İNCİ YILI VE UZUNMEHMET’İ ANMA GÜNÜ KUTLAMALARI BAŞLADI


 

 Zonguldak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92’inci yıldönümü ve Uzunmehmet’i Anma Günü etkinlikleri kapsamında Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi. Törene, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Jandarma Alay Komutanı Albay Ergün Özgür, CHP İl Başkanı Halil Furat, İlçe Başkanı Cemal Şahin, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, Şube Başkanları, yerli ve yabancı halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar katıldı.  Program, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in başkanlık çelengi konumundan sonra, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende günün anlam ve önemini belirten ve açılış konuşmasını yapan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; “Bugün Zonguldak’ımızın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92’inci yıldönümünü kutluyoruz. 92 yıl önce bugün Karaelmas diyarı olan Zonguldak’ımızın Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakmasıyla, Zonguldak’ımız Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Zonguldak’ımız da misak-i milli sınırları içerisinde çok önemli bir yere oturmuştur. Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün Zonguldak’ımıza verdiği önem de 1 Nisan 1924 tarihinden sonra Zonguldak’ımızı ilk vilayet olarak ilan etmesidir. Ayrıca Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak o kadar kıymetli vilayetimizdir” sözleri ile ilimize verdiği değeri ve ehemmiyeti bir kez daha göstermektedir. Kuşkusuz Zonguldak’ımızın gelişmesinde büyük pay sahibi olanların başında ilimizde taşkömürünü bulan Uzunmehmet gelmektedir. Bu paha biçilmez olan taşkömürü ilimizde 1848 yılından itibaren üretilmeye başlanmış olup, kalkınmamız ve ekonomik bağımsızlığımıza kavuşmamız yolunda ise büyük faydaları olmuştur. Bu anlamlı günde Zonguldak’ı düşman işgalinden kurtaran başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ilimizin gelişmesinde taşkömürünü bularak büyük katkı sağlayan Uzunmehmet’i saygı, şükran ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu. Ardından Zonguldak’ın kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma günü etkinlikleri nedeniyle gönderilmiş olan kutlama telgrafları okundu. Konuşmaların ardından Hasad Halk oyunları ekipleri Zonguldak yöresine ait oyunlarını sahnelediler.

SAHNE TOZU FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI


 Zonguldak Belediyesi’nin 21-23 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlediği “Kurtuluş Günü Etkinlikleri” kapsamında Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Öksüz’ün, “Sahne Tozu” başlıklı fotoğraf sergisi, dün Belediye Kültür Merkezi’nde açıldı.
Sergi açılışına; Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Belediye Meclis Üyesi Bahattin Arı, Fatih Halk Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Küçükmustafa, BKM Müdürü Abdullah Bakır, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav, KGD Mali Sekreteri Mustafa Emen ve çok sayıda davetli katıldı.
“Sahne Tozu” ismiyle sunulan sergide, tiyatro sahnelerinin görünen ve görünmeyen yönlerini anlatan 60 siyah-beyaz fotoğraf sergileniyor.
Sergiyi gezen Vali Yardımcısı Özdemir ve Belediye Başkanı Akdemir, gazeteci Atilla Öksüz’den sergi hakkında bilgi aldılar.
Sergide açılan anı defterine, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “Sevgili Atilla; ‘Sahne Tozu’ fotoğraf serginizi büyük bir ilgi ve beğeniyle izledim. Zonguldak Belediyesi’nin gerçekleştirdiği tiyatro faaliyetlerinin hazırlık çalışmalarını sahne önü ve sahne arkasını çok güzel görüntüler yakalayarak ortaya çıkarmışsınız. Çok doğal ve güzel görüntüler yakalamışsınız. Profesyonel gazeteciliğinize, bir de fotoğrafçılığınızı eklemişsiniz. Başarılı çalışmalarınızın devamını diler, sizi kutlarım” şeklinde düşüncelerini yazdı.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise, düşüncelerini şöyle kaleme aldı:
“Sayın Atilla Bey; Gazetecilik yaşamını çok uzun süreden beri izliyorum. O günden bugüne mesleğinde mükemmel bir şekilde ilerleme kaydettin. Zevkle gezdiğimiz, gördüğümüz çalışmanı izledik. Yürekten tebrik ve takdir ediyorum. Bu güzel ve anlamlı çalışmalarının bundan sonra da sağlıklı ve huzurlu bir şekilde devam etmesi dileğiyle başarılarının devamını dilerim.”
Öksüz, fotoğraf sergisiyle ilgili yaptığı açıklamada, az bilinen ve görünmeyen emeği anlatmanın keyfini yaşadığını belirterek, “Zonguldak Belediye Kültür Merkezi’nde görünmeyen bir emek var. Burası adeta bir fabrika... Haber ve tiyatro izlemek için geldiğimde 9-10 farklı ekibin oyun çıkarmaya çalıştığını gördüm. Ve bunların tamamını iki hoca başarıyor. Çocuk grubu için Engin Çöl, diğer gruplar için Fedai Madan hocalarımızın ve Belediye Kültür Merkezi’nin bu emeklerinin yeterince anlatamadıklarını fark ettim. Burada işinden, mesaisinden, zamanından çalarak aylarca sahne tozu yutan, emek veren, gönül veren her meslekten insanları gördük.  Aralarında işsiz de var, devlet memurda. Avukat, doktor, öğrenci, işçi yani her kesimden gönüllülerden oluşan tiyatro grupları var. Ve çok kısıtlı imkanlarla aylarca yaptıkları çalışmaların karşılığında 2 veya 3 defa sahneye çıkabiliyorlar. Gündelik yaşamda sıradan yaşantıları devam eden tüm oyuncuların sahnede nasıl devleştiğini anlamak için iyi gözlemlemek, izlemek ve anlamak gerekiyor. Buradaki fikir fabrikasını perde önünü ve perde arkasını fotoğraflamak çok heyecan vericiydi. Umarım bu fotoğraflar yöneticilerin, sokağın sanata ve tiyatroya bakışını pozitif yönde değiştirir. Umarım çok amatör ruhlarla, imkansızlıklar içinde de olsa istendiğinde neler yapılabileceğini ortaya koyma açısından etkili olur” dedi.
Sergi, 28 Haziran akşamına kadar devam edecek.


STAR MADEN İŞÇİLERİNDEN EYLEM


 
 Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 11 Kasım 2008'den bu yana üretim öncesi galeri açma ve taban sürme gibi hazırlık işlerini yapan Star İnşaat ve Ticaret A.Ş.'nin çalışma süresi Pazartesi günü sona eriyor. Sözleşmenin sona ermesiyle işsiz kalacak olan 104 işçi, sabah iş süresinin uzatılması için TTK Genel Müdürlüğü'ne yürüdü. Başlarına baret takan işçiler, firmanın Baştarla Mahallesi'ndeki şantiyesinden sloganlarla Yayla Mahallesi'ndeki kurumun önüne geldi. Genel Müdürlük binası önünde güvenlik görevlilerince durdurulan işçilerin, Genel Müdür Burhan İnan'ın Ankara, Genel Müdür Yardımcılarının da Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşu törenlerinde olması nedeniyle içeriye girişlerini izin verilmedi.Kurum önünde bekleyen işçilerden 33 yaşındaki Volkan Çiloğlu, TTK ile firma arasındaki sözleşmenin sona ermesi nedeniyle işsiz kalacaklarını söyledi. Çiloğlu, "Biz işimizin uzatılmasını istiyoruz. İşsiz kalmak istemiyoruz. Biz ekmeğimizin, helal paramızın peşindeyiz. TTK işi uzatmayacaksa bizi kapının önüne koymasın, biz işimize devam etmek istiyoruz" dedi.Kurumun, KPSS puanıyla yer altında çalıştırılmak üzere 177 işçi aldığını belirten işçiler, "Yeraltında hazırlık işçisi KPSS ile alınmaz. Yeraltında çalışacak kişinin elleri nasırlı olacak, madencilik kuvvetle oluyor, sınavla olmuyor" diyerek tepkilerini dile getirdi.Yaklaşık 1,5 saat bekleyen işçiler arasından 3 kişi, törenden dönen TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve Mustafa Şimşek ile görüştü. Firmanın sözleşmesinin uzatılmayacağını ve yeni ihale yapılacağının kendilerine söylendiğini belirten işçiler, daha sonra olaysız dağıldı

UZUN MEHMET ANILDI

1829 yılında Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, taşkömürünü buluşunun 184. Yılında törenle anıldı.
Zonguldak’ta Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen anma törenine Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Genel Müdür Yardımcıları Mahmut Özçelik ve İsmail Güner, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, TMMOB MMO Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, CHP İl Başkanı Halil Furat, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasetçiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Törende, çelenklerin anıta konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından lise öğrencileri şiirler okudu.
Uzun Mehmet’i Anma Töreni’nde konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taşkömürüne gereken önemin verilmemesi durumunda ithalata ödenen yıllık 5 milyar doların daha da artacağını belirterek, “Kamu ve özel sektör olarak taşkömürü üretimini 2’ye hatta 3’e  katlayabiliriz” dedi.
TTK’ya işçi alımı için kurumun 3 yıldır çaba harcadığını anlatan Alabaş, “Çok zor bir noktadayız ve siyasi irade hâlâ işin ciddiyetini anlamış görünmüyor” dedi.
Alabaş şunları söyledi;
“Muğla'nın Milas İlçesi Güllük Beldesi'ndeki atık su terfi istasyonunda metan gazından zehirlenerek hayatını kaybeden 7 arkadaşımıza  Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.
Başta Uzun Mehmet olmak üzere tüm maden şehitlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.
TAŞKÖMÜRÜNÜN 100 YILLIK DAHA GELECEĞİ VAR
Bugün Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 184’üncü ve Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92’inci yıl dönümünü birlikte kutluyoruz. Uzun Mehmet, taşkömürü, Zonguldak, işgal ve bağımsızlık denildiğinde 184 yıllık bir geçmiş akla gelir. Ve bu sürecin en az yüzyıl daha geleceği var.
Doğal zenginliğimiz olan taşkömürü için dünyanın dört bir yanından yabancı şirketler buralara geldiler.
Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren 1840’lardan 1940’lara kadar yüzyıl boyunca bu zenginliğimizi, taşkömürümüzü alarak kendi sanayilerini geliştirdiler.  İnsanlarımız açlık, yoksulluk ve sefalet içinde çalıştırıldı. Biz ancak Ulusal Kurtuluş Savaşı ile birlikte madenlerimize sahip çıkabildik.
Yabancı şirketler önce kontrol altına alındı, sonra uzaklaştırıldı. Sanayinin önemini gören ve tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlığı öncelikli hedef olarak belirleyen Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, öncelikle madenlerimize ve madencilerimize sahip çıktılar. Madenleri devlet denetimine aldılar.
Bölge insanı olarak bizler her geçen gün biraz daha fazla kömür kazarak ülkemizin sanayileşmesine hizmet ettik. Sanayimizin, demir-çelik sektörümüzün, elektrik santrallerinin ve diğer sanayinin çarklarını çevirdik.
Zonguldak büyüdü ve gelişti. Önce ilçe merkezi sonra il oldu. 3 il olacak kadar büyüdü.
Zonguldak gibi Türkiye büyüdü ve güçlendi.
Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada, bağımsız, saygın ve örnek bir ülke olması emperyalist amaçlar taşıyan ülkeleri her zaman rahatsız etti. Türkiye’yi üretimden uzaklaştırmak, tüketici bir topluma dönüştürebilmek için her yolu denediler. Zonguldak  öncelikli hedeflerinden biri oldu.
1990’lı yıllarda Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu, Erdemir’i, Kardemir’i ve sonrasında ÇATES’i kapatma, küçültme, satma politikalarını dayattılar. Bölge halkı olarak hep birlikte karşı çıktık. İşimize, aşımıza, bölgemize, ülkemizin ve ulusumuzun geleceğine sahip çıktık. Bugün bu kurumlar her şeye rağmen varlıklarını sürdürüyor ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
TAŞKÖMÜRÜ İTHALATINA YILLIK 5 MİLYAR DOLAR ÖDÜYORUZ
Dış Ticaret dengesi bozulan ve açık veren, iç ve dış borçları rekor kıran Türkiye, şimdi kendince çıkış yolları arıyor. Yeni teşvik paketleri açıklanıyor, kendi varlıklarımızı değerlendirmek ve her sektörde üretimi artırmak için çalışmalar yapılıyor. Biz de her fırsatta taşkömürü politikalarına dikkat çekiyoruz.
Türkiye, taşkömürü için dışarıya yılda 5 milyar dolar öder hale geldi. Türkiye yılda 27 milyon ton taşkömürü tüketirken taşkömürü havzamızda kamu ve özel sektör eliyle bu ihtiyacın ancak 2,5 milyon ton kadarını üretebiliyoruz. İhtiyacımızın yüzde 90’ından fazlasını dışarıdan alıyoruz.
Taşkömürüne gereken önemi vermez, üretimimizi artırmazsak ithalata ödeyeceğimiz para daha da yükselecek. Biz üretmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin üretime ihtiyacı var.
Kamu ve özel sektör olarak bugünkü üretimi 2’ye, 3’e katlayabiliriz. Ve yılda 10 milyon ton üretebiliriz.
İthalatı yarı yarıya azaltabiliriz. Paramız ülkemizde kalır, işsizimiz iş bulur.
Yeraltında yüzyıllık kömürümüz var ve sahip çıkılmayı bekliyor.
Yeni hazırlıklar ve yeni işçi alımıyla 5 milyon ton satılabilir hedefine ulaşmak ve TTK’yı kendi kendine yeter bir duruma getirmek mümkündür.
SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTAYA SÜRÜKLENİYORUZ
TTK Genel Müdürlüğü 3 yıldır işçi talebinde bulunuyor.
Biz Sendika olarak, geldiğimiz noktadaki sıkıntıları tüm ilgililere ve kamuoyuna anlatıyoruz.
Çok zor bir noktadayız ve siyasi irade hâlâ işin ciddiyetini anlamış görünmüyor.
Biz maden işçileri olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
Sağlıklı ve güvenli bir ortamda ve çalışma barışını koruyarak üretmek istiyoruz. Ancak sözün bittiği noktaya doğru sürükleniyoruz.
TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE ANLAŞMAYA VARILAMADI
TTK’da ve MTA’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varamadık.
İşveren adına görüşmeleri sürdüren Kamu-İş henüz ücret teklifini vermedi.
Türk-İş, 200 bin işçi adına taleplerimizi Hükümete iletti ama Hükümet de Türk-İş’e kendi teklifini bildirmedi. Sözleşmelerde süreç grev aşamasına geldi. Başta biz olmak üzere 19 sendika kısa süre içinde grev kararlarını alacak.
Türkiye’de toplumsal barışın bozulmaya başladığı şu ortamda Hükümet, sendikaları ve işçi arkadaşlarımızı adeta tahrik edercesine duyarsızlığını sürdürüyor. Bizim daha fazla beklemeye tahammülümüz yok”.

ÖZÇELİK; HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, Kurumun varlığını sürdürebilmesinin ancak üretim artışı ve maliyetlerin düşürülmesi ile mümkün olduğunu söyledi.
Özçelik, “Karaelmas serüveni ülkemizde bundan 184 yıl önce Bahriye erlerinden Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli’nin Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü bulmasıyla başlamıştır.
Karaelmas hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı ve ülkenin sanayileşmesinde çok önemli rolü olan demir-çelik üretiminin de temel girdisi olmuştur.
1 ton demir-çelik üretimi için 600 kg taşkömürü kullanılmaktadır ve bu enerji kaynağının alternatifi bulunabilmiş değildir.
Uzun süre ülkemizin taşkömürü talebini karşılayan TTK, 1970’li yıllarla birlikte talebi karşılamakta yetersiz kalmıştır. 1987’de yüzde 50’nin altına, 2000’li yıllarda yüzde 16’ya kadar düşmüştür. 1973’de 16 bin ton olarak başlayan taşkömürü ithalatı, 2011’de 21,3 milyon ton düzeyine çıkmıştır” dedi.
Özçelik, TTK’ya bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Armutçuk Müesseseleri ile ihale ile verilen Amasra B Sahası’ndaki çalışmalar ve yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Özçelik, “Kurumun varlığını sürdürebilmesi, ancak üretim artışı ve maliyetlerin düşürülmesi ile mümkün olacaktır. Bunun için işçimize, memurumuza, mühendisimize, yöneticimize ve hatta kurumda çalışmayan Zonguldak halkımıza top yekun önemli görevler düşmektedir. Bu konuda herkesin sorumluluk alması gerekmektedir. Başarı ortak çabalarımızın ürünü olacaktır” dedi.

KAYMAKÇI; TAŞERON UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİDİR
Törende bir konuşma yapan Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, iş kazalarına dikkat çekerek taşeron uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Kaymakçı şöyle konuştu; “Yaklaşık 170 yıllık üretim kültürüne sahip Zonguldak’ta hala son derece yetersiz koşullarda üretim yapılıyor. Cinayet gibi iş kazaları bitmek bilmiyor. Teknoloji, bilgi ve birikimi olmadan kömür çıkartmaya çalışmanın bir cinayet olduğu söylenmesine karşın, iş kazalarını önleyecek yatırımların süreklilik arz etmemesi ve denetimlere yeterince önem verilmemesi kazalara davetiye çıkarıyor.
Yüzde 98’inin öngörülebilir ve önlenebilir olmasına rağmen 2012 yılında ülkemizde yaşanan iş kazalarında 878 işçi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.
17 Haziran 2013 tarihinde Muğla ili Milas ilçesine bağlı Güllük beldesindeki atık su arıtma tesisinde bakım yapılırken taşeron bir firmanın 7 işçisi biriken metan gazından etkilenerek boğulma nedeniyle hayatını kaybetti. Yine ihmal, yine taşeron uygulaması yaşattı bu cinayeti bizlere.
Defalarca söylediğimiz gibi yine söylüyoruz. Başta Zonguldak Taşkömürü Havzası’nda olmak üzere tipik olmayan bir çalışma yöntemi olan taşeron uygulamasından derhal vaz geçilmelidir.
Kentimizin yıllardan beri ekonomik yükünü çeken Türkiye Taşkömürü Kurumu, devletin üvey evladı gibi görünüyor. Üretim hedeflerine ulaşması için yapması gereken yatırımlar engelleniyor ve istihdam açığını gidermek için yapacağı çalışmanın önüne geçiliyor.
Öte yandan yönetim anlayışı, siyasal baskılarla zararın tüm faturası emekçiye kesmeye çalışıyor.
Üretim performansı sadece işçinin emeğiyle ölçülmeye çalışılıyor. Açıklıkla ifade etmek isterim ki, maden işçisinin yaşamının ve emeğinin üretilen kömürle eşitlenmesi bir insan hakları ihlalidir” dedi.
Ülkenin dört bir yanında sürdürülen eylemlere de değinen Kaymakçı, “Hükümeti sağduyuya davet ediyor ve halkımıza karşı anlayışla davranmasını temenni ediyorum” dedi.



20 Haziran 2013 Perşembe

ŞEHİR’İN 78. SAYISI ÇIKTI

Bölge Haber gazetesinin kültür sanat eki olarak yayınlanan “Kültür ve Edebiyat Dergisi Şehir” Haziran-Temmuz 2013 tarihli baskısıyla 78. sayısına ulaştı.
28 sayfalık derginin bu sayısında, Devrekli şair Rüştü Onur’la ilgili olarak mahalle ve sokak arkadaşı Mehmet R. Yücel’le, İbrahim Tığ’ın yaptığın yaptığı söyleşi yer alıyor. İbrahim Tığ dergide ayrıca Devrek yöresinde yaşanan bir olay sonrasında yakılan “Hışır Kızı” isimli türküyü 76 yıl sonra günyüzüne çıkararak, ayrıntılarıyla okuyucuya sunuyor.
     Şair-Yazar Ahmet Özer ‘de “Devrek’e, Bastona ve Rüştü’ye Dair” başlıklı yazısıyla dergiye katkı koyarken, Mevlüt Kaplan da “Nazım Hikmet ve Çocuk Edebiyatı” başlıklı yazısında, Nazım Hikmet’in eserlerindeki çocuk konusunu işliyor. Asım Öztürk ise “ Samim Kocagöz’le Yeniden yaşamak” isimli yazsısında, büyük usta Kocagöz’le ilgili anılarını anlatıyor. Mehmet Özçataloğlu’nun konu başlığı “Eleştirmen ve Eleştiri Üzerine…”, Bedri Karayağmurlar ise “Sanat Diyerek” başlıklı yazısında sanatın insanla var olduğunu ve sanatın toplumları geliştirdiğini anlatıyor. Can Ceylan ise “Şiir ve Toplum” adlı yazısında, şiire karşı toplumsal duyarlılığın yeterince gelişmediğine değiniyor. Adem Kara da, “Atatürk’ün Sanata ve Sanatçıya Bakışı” başlıklı yazısında, Atatürk'ün yeni Türkiye'yi geliştirmesinde egemen olan duygu ve düşünce, sanat düşüncesi gibi, evrensel etkili olduğunu, belirtiyor. Özgün E. Bulut’un yazı başlığı ise “Gözlerinizin Sabahını Yakalamak İstiyorum”,
      Dergiye; Döndü Açıkgöz “Yüreğimdeki Sokaklar”, Mehmet Önder “Dikizciler” öyküleriyle katkı koyuyor.
     Derginin şairleri ise şöyle; Hidayet Karakuş, Nalan Çelik, Hasibe Ayten,Tan Doğan, Timuçin Özyürekli, Kirkor Yeteroğlu, İhsan Topçu, Atilla Er, Fatma Kılıç, ve Faruk Yamen.
     Derginin sahipliğini ve Genel Yayın Yönetmenliğini İbrahim Tığ, Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğünü de Celal Ş. Telci yapıyor.

21 HAZİRAN ZONGULDAK’IN KURTULUŞU

 CHP İl Başkanı Halil Furat Zonguldak'ın kurtuluş günü nedeniyle basınn açıklaması yaptı. Furat yaptığı açıklamadı  "Bu gün Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92.yıldönümünü kutluyoruz. Türk tarihi,Türk milletinin bağımsız yaşama tutkusu ve varlığını sürdürmek için yaptığı inanılması güç mücadelelere ilişkin olaylarla dolu savaşlara sahne olmuştur. Türk milletinin ölümsüz zaferlerini kanları ile tarihe yazan aziz şehitlerimizi anmak,kahramanlarımıza sonsuz şükran borcumuzu ifade etmek ve gelecek nesillere anlatmak hepimizin başta gelen görevidir.
En değerli hazinemiz olan bu vatan toprakları üzerinde bağımsız bir şekilde yaşamamızı sağlamak için ,namusu bildiği vatanı için,her ne şartta olursa olsun vazgeçemediği bağımsızlığı için bedenini korkusuzca düşmanın karşısına siper eden;canları ve kanları pahasına bu toprakları bize vatan yapan,ecdadımızın emaneti olan,Cumhuriyetimize sahip çıkmak ,birliğimizi ve bütünlüğümüzü koruyarak ülkemizi ve şehrimizi daha çağdaş ve mutlu yarınlara taşımak en önemli görevimiz olmalıdır.
Bu uğurda gencinden yaşlısına her ferdin fedakarca hizmet etmesi şarttır. İnanıyorum ki tarihini özümseyerek öğrenen,sorumluluk bilinci ile yetişen her birey bu görevi en iyi şekilde yerine getirecektir.
Ülkemiz ve ilimiz için son derece anlamlı olan bu günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve  silah arkadaşları olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve saygı ile anıyor,Zonguldak ve il dışında bulunan hemşerilerimin kurtuluş gününü en içten dileklerimle kutluyor,sevgi ve saygılarımı sunuyorum." dedi

DEVREK DERESİ TEMİZLENİYOR

Devrek Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, Devrek Çayı’nı temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
   Devrek Çayı yatağında oluşan kaba kirlilik, ekipler tarafından temizlenerek suyun aynı oranda akışı sağlanıyor.Çay yatağındaki çöplerin ve diğer malzemelerin çıkarılmasını sağlayan Temizlik Ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
   Çalışma programı hazırladıklarını Devrek Çayı yatağı içindeki toprak, kum ve benzeri atıkların iş makineleri yardımı ile temizleneceğini belirten Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci "Yağmur sularının dere yatağına taşıdıkları toprak, kum ve benzeri atıkları iş makinelerimizin yardımıyla, temizlemeye başladık. Dere yatağındaki temizlik çalışmalarımız aralıksız olarak sürüyor. Böylece Çayın su akışını da her alana yayarak bir güzellik katmayı amaçlıyoruz” dedi.
   Belediye ekipleri çay güzergahında uzayan sazlıkları, ağaçcıkları ve dere yatağında biriken milleri temizleyerek ilaçlanması yönünde düzenleme yaparak Devrek’e yakışır bir düzenleme yapıyor.
    Devrek Belediyesinin çay yatağında başlattığı temizlik çalışması, vatandaşlar tarafından memnunlukla karşılandı.

19 Haziran 2013 Çarşamba

İstanbullu Zonguldaklılar Derneği KGD ve GMİS’İ ziyaret etti

 Geçtiğimiz günlerde 17 derneğin bir araya gelmesiyle kurulan İstanbul Zonguldak Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Kiremitçi ve beraberindekiler, Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni (KGD) ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İl Temsilcisi ve KGD Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sav ile Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan heyette, aynı zamanda İETT Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Federasyon Genel Başkanı Ali Rıza Kiremitçi ile birlikte, Zonguldak Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tosun, Orhan Kurtulbaş, İstanbul Zonguldaklılar Derneği Başkanı Orhan Bayraklı ve diğer heyet üyeleri yer aldı.
Buluşmada, federasyonlaşma süreci ile bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalar hakkında görüşler paylaşıldı. İstanbul’da bizzat Zonguldak doğumlu 115 bin kişi olduğunu belirten Kiremitçi, ortaya konulan gönül birlikteliği hareketi ile çocukların eğitiminden sağlığa, istihdamdan güzel ve zor günlerde dayanışmaya her alanda kenetlenmek istediklerini söyledi.
Zonguldak ile İstanbul arasında köprü olmak için çalışacaklarını belirten Kiremitçi, pek çok kentten gelen gurbetçilerin İstanbul gibi büyük kentlerde kenetlendiklerini, Zonguldaklılar olarak geç de olsa böylesi kenetlenmeyi gerçekleştirmek istediklerini söyledi. 2 Kasım’da yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla bir gece düzenleyeceklerini belirten Kiremitçi, İstanbul’da Zonguldak’ı en güzel taraflarıyla anlatmak istediklerini, bu konuda görüş ve önerilere açık olduklarını söyledi. Kiremitçi, aynı zamanda Feshane’de “Zonguldak Günleri” yapmak istediklerini de hatırlattı.
KGD Başkanı Osman Sav ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KGD olarak her yıl Babıali Şenlikleri’nde Zonguldak basınını anlattıklarını hatırlattı. Derneğin çalışmalarının yanında Zonguldak Platformu hakkında da bilgi veren Sav, İstanbul’daki derneklerin federasyon çatısı altında buluşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, başarı dileğinde bulundu.
GMİS’İ ZİYARET

İstanbul Zonguldak Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Kiremitçi, Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Tosun ve Orhan Bayraklı, 19 Haziran 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret etti.
Ziyarette GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da hazır bulundu.
Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ali Rıza Kiremitçi, İstanbul’da bulunan Zonguldak derneklerinin Zonguldak Dernekler Federasyonu çatısı altında bir araya geldiğini belirterek, “İstanbul’da 22 Zonguldak derneği bulunuyor. Bu derneklerimizden 17’si federasyon çatısı altında bir araya geldi. Diğer 5 derneğimizin de federasyona katılması için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.
Hem Zonguldaklıların, hem de onların kurduğu derneklerin dayanışması ve etkinlikler düzenlenmesi bu federasyon çatısı altında daha da güçlenecektir. Zonguldak’ta da çeşitli ziyaretlerde bulunarak destek istiyoruz. GMİS, ülkemizin önde gelen demokratik kitle örgütlerinden biri. GMİS’in desteği bizim için çok önemli” dedi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Dernekçilik gerçekten zor iş. Hem maddi hem manevi fedakarlık gerektiren bir iş. Sivil toplum örgütü olmanın yüklediği sorumlulukları biliyoruz. Zorluklarını, yorgunluklarını biliyoruz.
Bu zorlukları ve sorumlulukları hep birlikte paylaşmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Federasyona destek vereceğiz” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ

  Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Gazipaşa Caddesi’nde devam eden doğalgaz çalışmalarını yerinde inceledi. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’e Akmercan Batıkar Doğalgaz Şube Müdürü Bekir Selçuk, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, Fen İşleri Müdürü Ogan Göktürk ve Bora Başaran, Teknik Başkan Danışmanı Erhan Darende, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Yüksel Sevimli, eşlik etti. Çalışmalar hakkında Akmercan Batıkar Şube Müdürü Bekir Selçuk’dan bilgi alan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir şöyle konuştu: “Doğalgaz, Zonguldak’ın olmazsa olmazlarındandı. Arıtma Tesis’imizin faaliyete geçmesiyle birlikte, Gazipaşa Caddesi’nde su hattı yenileme çalışmalarını da ekleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkımıza verdiğimiz sözü yerine getirmeye çalışıyoruz.  Ekim ayında Zonguldak doğalgaza kavuşacaktır. Çalışmalar titizlikle devam etmektedir. Bu yapılan çalışma kolay bir çalışma değil. Halkımızdan olumlu tepkiler alıyoruz. Pazartesi günü asfalt çalışmalarımıza başlıyoruz. Yalnız hava şartları düzgün gittiği sürece asfalt çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Aziziye Caddesi’nden başlayacak olan asfalt çalışmalarımız Gazipaşa Caddesi olmak üzere devam edecektir. Ana arterlerin ardından mahallelerimize asfalt dökeceğiz. Ayrıca 21 Haziran Cuma günü Zonguldak’ın Düşman İşgali’nden Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü etkinliklerimiz başlıyor. Saat 17:00’de Fevkani Köprüsü üzerinden yürüyüş gerçekleştireceğiz. Ardından Valilik Önünde şenlik kutlamamızın meşalesini yakacağız ve kurtuluş günü etkinliklerimizi başlatmış olacağız” şeklinde konuştu. Akmercan Batırkar Doğalgaz Şube Müdürü Bekir Selçuk ise; “ Zonguldak Gazipaşa’da doğalgaz çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarımızın daha hızlı bir şekilde ilerlenmesi bekleniyor ancak yapılan en ufak hata yada boru üzerindeki en ufak bir çiziği bile görmeden toprağın altına gömecek olursak, bir yıl yada beş yıl sonra o çizik basınçla açılarak gaz ile birlikte can güvenliğini ve çevreyi tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle çok disiplinli bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Çok hızlı ilerleyerek hata yapmak istemiyoruz. Onun için de esnaflarımızdan ve vatandaşlarımızdan sabır istedik.” şeklinde konuştu.



DEVREK’TE DURAN ADAM EYLEMİ

 İktidar, tüm baskılarına rağmen Gezi direnişini durduramıyor.
Gezi parkı direnişleri yurdun dört bir yanında “sessizce” sürüyor.
    Gezi Parkı eylemcilerine bir destekte Devrek’ten geldi. Destek amacıyla Devrek’te vatandaşlar Atatürk Anıtı önünde Atatürk’ün önünde durarak sessiz eylem başlattılar.
    Eyleme katılanlar arasında gazeteci-şair-yazar İbrahim Tığ’da bulunuyor.