10 Nisan 2014 Perşembe

BELEDİYE İTFAİYE PERSONELİNE KOAH EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ

        Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Türk Toraks Derneği İşbirliği çerçevesinde Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü personeline ‘KOAH ve sigara’ konulu eğitim semineri verildi. Bülent Ecevit Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Yrd. Doç Dr. Fatma Erbay’ın sunumları ile başlayan eğitim programına, Bulaşıcı Olmayan Programlar Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Sosyal Hizmet Uzmanı Sema Güzel, Thorox Derneği Batı Karadeniz Şube Başkanı Yrd. Doç.Dr. Tacettin Örnek ve Sigara Bırakma Polikliniği görevli Hemşire Hesna Unver ile İtfaiye Personeli katıldı. Eğitim programında,  KOAH’ın nasıl bir hastalık olduğu, hangi etkenlerin hastalığı artırdığı, sigaranın KOAH hastalığına etkisi ve KOAH ile mücadele yöntemleri anlatıldı.
              KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hava yollarını tıkayarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Fatma Erbay, “Öncelikle KOAH’a yol açan nedenler, genellikle sigara içme ya da dumana ve toza maruz kalma durumudur. Pek çok kişi kendisinde KOAH olmasına rağmen, bunu bilmez. Bazıları belirtilerin sadece yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğunu düşünür. Ayrıca bu hastalık, tedavi edilebilir. Tamamen iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, doktorlar kendinizi daha iyi hissetmenize ve akciğerlerinizdeki harabiyetin yavaşlamasına yardım edebilir. Hava kirliliği ve mesleki nedenlerden dolayı KOAH hastalığı gelişebilir. En önemli gelişim sebebi ise, tütün kullanımıdır. Dünya çapında her yıl neredeyse 3 milyon kişi KOAH hastalığı nedeniyle ölmektedir. Sigara içmenin yaygın olduğu ülkelerde bu hastalık saha sık görülür. KOAH hastalığına ve diğer hastalıklara yakalanmamak için sigara biran önce bırakılmalıdır. Bu hastalığın tanısı için basit bir solunum testi yaptırılması yeterlidir. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavi o ölçüde etkili olacaktır.” şeklinde konuştu.
           Sunum ve anlatımların ardından, Belediye İtfaiye Müdürlüğü personeline solunum testi yapıldı ve KOAH hastalığı ilgili gerekli tavsiyelerde bulunuldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz