11 Nisan 2014 Cuma

SANTRAL ÖZELLEŞTİRMELERİNE TEPKİ İÇİN ANKARA’YA GİTTİLER



Termik santraller ile linyit ocaklarının özelleştirilmesi girişimlerine tepki gösteren enerji ve maden işçileri, 10 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da bir yürüyüş düzenleyerek Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde bir basın açıklaması okudular.
Yürüyüş ve kitlesel basın açıklamasına Genel Maden İşçileri Sendikası da (GMİS) katıldı.
GMİS’ten Genel Başkan Eyüp Alabaş, Genel Sekreter Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’ e bağlı Karadon, Üzülmez, Kozlu, Amasra, Armutçuk, Merkez ve MTA Şube Başkanları ile yöneticileri, termik santrallerin ve linyit ocaklarının özelleştirilmesi girişimlerine karşı düzenlenen eyleme katıldılar.
Özelleştirme İdaresi önüne yürüyüp basın açıklaması yapan Yatağan işçileri, Greif işçilerine yönelik saldırıyı da kınadı.
Enerji ve maden işçileri engellemelere rağmen 10 Nisan 2014 tarihinde sabah erken saatlerden itibaren Toros Sokak'ta toplanmaya başladı. "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "KİT'ler halkındır satılamaz" sloganlarıyla beklemeye başladılar.
Türk-İş heyetinin ve Genel Başkan Ergün Atalay'ın gelmesiyle birlikte "Türk-İş göreve genel greve" sloganları atıldı. Eyleme Türk-İş'e bağlı sendikaların yanı sıra, DİSK, meslek örgütleri, bazı siyasi partiler ile bazı milletvekilleri de destek verdi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na doğru yürüyüşe geçen grup Sıhhiye Köprüsü üzerinde oturarak Yatağan işçilerinin andını okudu. Zonguldak'tan Maden ve Enerji işçilerinin de gruba katılmasıyla sayısı artan kitle, sloganlar atarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne ulaştı.
TES-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin, burada TES-İŞ ve Türkiye Maden-İş ortak açıklamasını okudu. Ortak açıklamada şunlar yer aldı:
“Değerli Maden ve Enerji işçileri,
Çadır kurdunuz, dağa çıktınız, açlık grevi yaptınız, miting yaptınız, TBMM’nin kapısına dayandınız. Yetmedi, ihaleyi protesto için Ankara’ya yola çıktınız. Yolunuz kesildi, yılmadınız. İşte yine Ankara’dasınız. Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.  Direnişinizi, mücadelenizi, kararlılığınızı, yurtseverliğinizi saygıyla selamlıyoruz. Mücadelenizle, Türkiye’ye, yetmedi dünyaya örnek oldunuz. Bugün Türkiye’deki tüm emek dostlarının kalbi sizin için çarpıyor. Bugün burada bu meydanı dolduran emekçilere ve tüm emek dostlarına teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız, sağolun varolun.
Değerli Arkadaşlarım,
Hükümet yerel seçimlerin galibi olmuştur. Ancak bu galibiyet “Ben yaparım oldu” anlayışının hakim hale gelmesine neden olmamalıdır. Ülkeyi yönetenler halkın taleplerini duymalı, dinlemeli ve yerine getirmelidir.
Biz, sahip olduğumuz hakların budanmasını değil, genişletilmesini istiyoruz. Sahip olduğumuz hak ve kazanımlara göz dikilen bir anlayışla demokrasinin gelişemeyeceğine inanıyoruz.
Bugün Türkiye’de tüm taşlar yerinden oynamış durumda. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Ama sizin talebiniz çok masum. Sizin talebiniz iş ve aş. Sizin talebiniz villalar, gemiler, yedi yıldızlı oteller değil. Sıcak bir yuva, sıcak bir sofra. İşte onlar bunu anlamıyor. Çünkü  masumiyeti unutmuşlar. Satalım diyorlar, satalım gitsin. Kim çok para verirse, termik santraller, madenler onların olsun.
Değerli Kardeşlerim,
Gerçek vatanseverler sizlersiniz. İşte onun için aylardır direniyorsunuz. İşte onun için bu zorlu mücadeleyi sürdürüyorsunuz.
İşverenlere sesleniyorum; Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, Zonguldak Çatalağzı  termik santralleri ve madenleri için teklif vermeyin. İhalelere girmeyin. Bu işçi sizi oralara sokmaz. Bu işçi vatanını sattırmaz. Bunu bilin ona göre davranın.
Hükümete sesleniyorum;  Yerel seçimler öncesinde ihaleyi ertelediniz. Ama gördünüz yetmedi. Yol yakınken bu ihaleleri iptal edin.
Özelleştirme İdaresine sesleniyorum: özelleştirmelerle ilgili bu kadar şaibe ayyuka çıkmışken bu ihaleleri nasıl yapacaksınız? Vebalinin altından kalkabilecek misiniz? Eğer ihaleyi yapmaya kalkarsanız inanın bunun vebali ve sorumluluğunun altında kalacaksınız
Değerli Kardeşlerim, işçilerin, emeği ile geçinenlerin açlığı, yoksulluğu Hükümetin vebalidir. Hak arayan emekçilerin seslerine kulak tıkamak, Hükümetin vebalidir.  Taleplerimiz, itirazlarımız ve isyanlarımızın tümü bu memleketin onuru, huzuru ve barışı içindir. Verdiğiniz, onurlu, disiplinli, kararlı mücadele için sizleri kutluyorum. Sizlerin mücadelesi bizim mücadelemizdir. Sizlerin mücadelesi tüm emek dostlarının mücadelesidir.
Bu özelleştirme ihaleleri iptal edilinceye kadar mücadelemiz sürecektir. Kimsenin bundan şüphesi olmasın”.
Konuşmaların ardından Özelleştirme İdaresi önündeki eylem sona ererken, işçiler İdare’nin karşısındaki parka yürüyerek oturma eylemi başlattılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz