23 Temmuz 2014 Çarşamba

GMİS “ GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESE 7.5 SAAT, HAFTALIK 2 GÜNE ÇIKARTILMALI “

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TBMM’de görüşmeleri süren ve torba yasa olarak bilinen KANUN TASARISI’nın Maden işkolundaki çalışma sürelerini düzenleyen maddesi hakkında Yönetim Kurulu adına bir açıklama yaptı.
Alabaş, maden işkolunda yeraltında günlük çalışma süresinin 6 saat, haftalık çalışma saatinin 36 saat olması ve hergün 1.5 saatin yerüstünde tamamlanarak, haftalık çalışma süresinin 45 saate tamamlanması yerine, günlük çalışma süresinin 7.5 saat, haftalık çalışma süresinin 37,5 saat ve haftada iki gün tatil olmasının en uygun çözüm olacağını söyledi.
Alabaş açıklamasında şu görüşlere yer verdi.
“Torba yasa olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, Maden İşkolu için çalışma saatlerini düzenleyen 7. Maddesi’ndeki “Yer altı maden işlerinde çalışan işçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuzaltı saat olup günlük altı saatten fazla olamaz” düzenlemesinin bu haliyle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) uygulanması mümkün değildir.
İş Kanunu’nda haftalık çalışma süresinin 45 saat olarak kalması yeraltı maden işletmeciliğinde haftalık 9 saat boşluk yaratmaktadır. Bunun günlük mesaiye dağıtılması durumunda yerüstünde geçirilen günlük 1.5 saat, 2 vardiya arasında 2 saatlik boşluk bırakmaktadır. Bu 2 saatlik boşluk yeraltında iş güvenliği riski yaratmaktadır. Vardiyadaki tüm işçinin 1.5 saat yerüstünde başka işlerde değerlendirilmesi imkanı da yoktur. Bu nedenle en uygun çözüm yolu, günlük çalışma süresinin 7.5 saat, haftalık çalışma süresinin 7.5x5 = 37.5 saat olarak düzenlenmesi ve haftalık iznin 2 gün olarak kullanılmasıdır.
166 yıllık üretim kültürüne sahip olan ve halen Türkiye’nin en büyük kömür üretim havzası olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda günlük 3 vardiya, haftalık 6 gün çalışma sistemi oturmuştur. Uzun yıllardır maden işçilerinin yaşam planlaması bu doğrultudadır.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geldiği gibi TBMM genel kurulunda kabul edilen bu maddenin yeniden müzakere edilerek, sendikamızın görüşü doğrultusunda değiştirilmesi için başta Türk-İş Yönetimi ve Zonguldak Milletvekilleri olmak üzere, sendika ve işçi kökenli milletvekillerimizin de desteğiyle, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerimizle görüşmelerimiz devam ediyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz