7 Temmuz 2014 Pazartesi

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞARI BELGESİ VERİLDİ

Türkiye Halk Kurumunca yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı 7-8 Yaş Şişmanlık Araştırması ( COSI-TUR-2013) yılında göstermiş oldukları gayret ve özverili çalışmalarından dolayı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof.Dr.Seçil Özkan tarafından başarı belgesi ile ödüllendirildi.
Başarılı çalışmalarından dolayı aldıkları plaketten oldukça memnun kaldıklarını belirten Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi. “  Son yüzyılın en önemli çocukluk dönemi halk sağlığı sorunlarının başında şişmanlık yer almaktadır. Ülkemizde  “Çocukluk Çağı Obezite Araştırması, 2013 (COSI-TR-2013)” Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi ve üye ülkelerce ortaklaşa geliştirilen bir proje olan Çocukluk Çağı Obezite Araştırması, DSÖ Avrupa COSI protokolüne uygun olarak yapılmaktadır. 2006 yılında 13 üye ülkenin katılımıyla DSÖ Avrupa Bölge Ofisi ortaklığında başlayan proje 'ye, 2013 yılından itibaren Türkiye de katılmıştır.  Proje bugün Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisince 21 ülkede yürütülmektedir.
Bu çalışmanın amacı uluslararası bir araştırmaya katılarak okul çağı çocuklarının büyüme değerlerinin diğer ülkelerle kıyaslamalı olarak izlenmesidir. Proje kapsamında öğrencilerin boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları ölçülmüş, velilere öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktivite davranışları ile ilgili anket uygulanmış ve araştırmaya katılan okullarda beslenme ve fiziksel aktivite kapasitelerine yönelik anket uygulanmıştır. Araştırmanın üç yılda bir tekrarlanarak okul çağı çocuklarının büyümelerindeki değişimin izlenmesi hedeflenmektedir.
Araştırma Türkiye’yi temsil edebilen 67 ilde, 216 okulda(163 kentsel, 53 kırsal), 2. sınıflardan seçilen bir şubede, ulaşılan 5101 öğrenciye ulaşılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 2. Sınıflarda bulunan öğrencilerden 7 ve 8 yaş grubunda olanlar değerlendirmeye alınmıştır. Projenin Zonguldak ayağında Gazi Ortaokulu 2. sınıf öğrencilerinin ölçümleri yapılmış ve ailelerine eğitim verilmiştir.
Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Çocukluk Çağı Obezite Araştırması Sonuçları  (2013) Tanıtım Toplantısında, İlimize Çocukluk Çağı Obezite Araştırmasındaki (COSI-TR-2013) başarılı çalışmalarından dolayı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğüne teşekkür belgesi verilmiştir “ dedi.
 .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz