1 Ekim 2014 Çarşamba

EMZİRME HAFTASI NEDENİYLE BİR DİZİ ETKİNLİK

 Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 1-7 Ekim emzirme haftası nedeniyle anne sütünün teşviki ve desteklenmesi programı kapsamında il genelinde tüm hastaneler ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan 40 sağlık personeline emzirme danışmanlığı eğitici eğitimi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Konferans salonunda verildi.
           Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya burada yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi. “ Toplumun ve onu oluşturan bireyledin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında, mutlu,huzurlu ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir. Ünlü Türk düşünürü ve tıp adamı Buharalı
İbn-i Sina, “ Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir, çünkü anne sütü, bebek daha anne karnında iken onu besleyen kana, en çok benzeyen besindir “ yireke değerini açıkça ifade etmiştir.
             Bebek beslenmesinde ilk altı ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklanır. Bu sebeple de bir çok uluslar arası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelcik tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir.
             Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır. Ne kadar sık emzirilirse süt salgılanması da artar. Özellikle doğumdan hemen sonra gelen sarımsı süt (Ağız) en önemli süttür. Ve bebeğe kesinlikle verilmelidir. Ağız içinde bebek için gerekli bağışıklık maddeleri, vitaminler vardır ve protein den çok zengindir.Bütün bu yararlar düşünüldüğünde anne sütünün bebeklerle ve anneler için ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Emzirme haftası olarak kutlanmakta olan 1-7 Ekim tarihleri arasında tüm sağlık kuruluşlarında anne sütü ve emzirme ile ilgili çalışmalar ve halk eğitimleri yoğun olarak devam edecektir. Amacımız geleceğimiz olan çocuklarımızın kendileri için en ideal besin olan anne sütü ile beslenmelerini sağlayarak sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmaktadır “ dedi.
        Öte yandan emzirme danışmanlığı eğitici eğitimine katılan sağlık personelleri hastanenin yenidoğan servisinden taburcu olan bebeklerin annelerine anne sütünün önemi ve bakımı hakkında bilgiler verdiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz