6 Şubat 2015 Cuma

GMİS ARMUTÇUK ŞUBESİ 10. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI


Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) 10. Olağan Genel Kurul sürecindeki şube genel kurulları 6 Şubat 2015 tarihinde yapılan Armutçuk Şube Genel Kurulu ile başladı.
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Büyük Anadolu Otel’de gerçekleştirilen Armutçuk Şube Olağan Genel Kurulu’na Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, GMİS’in Genel Merkez ve şubelerinin yöneticileri, eski sendikacılar, belediye başkanları, siyasi partilerin ve kuruluşların temsilcileri, maden işçileri ve delegeler katıldı.
Genel Kurulun açılış konuşmasını Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu yaptı.
Mutlu, “10. Olağan Genel Kurulumuza göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Hoşgeldiniz. Genel Kurulun başta üyelerimiz olmak üzere Zonguldak’a, ülkemize ve işçi sınıfına hayırlı olmasını diliyorum.
İnanıyorum ki geçmişte olduğu gibi bugün de maden işçisine yakışır bir şekilde, birlik ve beraberlik içerisinde, kazananı ve kaybedeni olmayan bir kongre gerçekleştireceğiz. Burada kazanan ve kaybeden olmayacak” dedi.
Mutlu’nun konuşmasının ardından divan heyeti seçimi yapıldı. Genel Kurulun Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yardımcılıklarına Adnan Tıska ve Ergin Cin, Üyeliklerine ise Mehmet Erdem ve Ergin Demirhan seçildi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş yaptığı konuşmada şunları söyledi;
Bildiğiniz gibi GMİS’in seçim süreci 10 Aralık 2014 tarihinde seçim kurulunun oluşturulmasıyla başladı. 13-16 tarihleri arasında şube delege seçimlerini, bugünden başlayarak 22 Şubat’a kadar da şube genel kurullarını tamamlamış olacağız. Genel Merkez Genel Kurulu’nu ise Mart ayı sonunda ya da Nisan ayı başında gerçekleştireceğiz.
Genel Kurul sürecini en sağlıklı şekilde tamamlamak bizim öncelikli hedefimiz. Başta delege seçimleri olmak üzere yüksek katılımlı vedemokratik olgunluk içinde, maden işçisine yakışır bir şekilde bugünlere taşınmasında katkısı olan tüm madenci arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum.
Değerli arkadaşlar, 2014 yılı madencilik sektörü açısından gerçekten çok zor bir yıl oldu. 2014 yılı, Toplu iş cinayetlerinin yaşandığı, sektörün yeni krizlerle boğuştuğu yeni bir yıl oldu.
Soma’da hayatını kaybeden 301 işçi kardeşimize, Ermenek’te ve Türkiye’nin değişik yerlerindeki iş kazalarında hayatlarını kaybeden madenci arkadaşlarımıza, kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Allah bir daha böyle kazaları yaşatmasın.
Soma’da kazanın ardından madencilerin çalışma koşullarıyla ilgili bir dizi düzenleme gündeme geldi.
Başta çalışma saatleri ve en az iki asgari ücret düzenlemesi olmak üzere sektörde yine krizler, yeni sorunlar yaşatan düzenlemeler odu. Bunların bir kısma uygulandı. Bir kısmı ise uygulamayla geçmedi.
6552 Sayılı Yasa ile maden sektöründe bir dizi düzenleme yapıldı. Bunlardan emeklilikle ilgili kısmı ve izinlerle ilgili kısmı hemen yürürlüğe girmesine rağmen iki asgari ücret düzenlemesi ile çalışma saatleriyle ilgili düzenleme hemen yürürlüğe girmedi.
Bununla ilgili önce TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu’nda daha sonra, bu hafta içinde üst komisyonda çalışma saatleriyle ilgili düzenlemenin bizim ilk günden beri savunduğumuz şekliyle günlük 7,5 saat, haftalık 37,5 saat ve iki gün tatil şeklinde geçmesini sağladık.
Biz, TBMM Genel Kurulu’nda da düzenlemenin bu şekilde geçeceğine inanıyoruz. Böylece çalışma hayatında devrim niteliğinde bir düzenleme yapılmış olacak. Böylece İş Kanunu’na ilk kez 37,5 saat çalışma kavramı girmiş olacak.
Yeraltında çalışan maden işçilerinin en düşük ücretinin İki asgari ücret olmasıyla ilgili bir düzenleme yapıldı. Ama maalesef Türkiye’de ne kadar maden işvereni varsa o kadar bu yasayı farklı anlanmaya ve farklı uygulanmaya çalışıldı.
Özellikle Hükümetin çıkardığı bir yasa olmasına rağmen bir kamu kurumu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu ile yine bir kamu kurumu olan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu en az iki asgari ücreti uygulamamakta direndiler. Biz, bu konuyu gerek özel sektörde çalışan üyelerimiz adına gerekse kamuda çalışan üyelerimiz adına mahkemeye taşıdık.
Gerek Çalışma Bakanlığı’nın en üst düzey bürokratlarıyla, gerek Türk-İş’in uzmanlarıyla, gerekse üniversite öğretim üyeleriyle yaptığımız değerlendirmelerde, iki asgari ücretin temel ücret olarak uygulanması gerektiği, yani diğer sosyal haklar ile ek ödemelerin dışında olması gerektiği konusunda hem fikir olduk.
Dün olduğu gibi bugün de aynı şeyi söylüyoruz, bu bizim hakkımız. Eğer ödemiyorlarsa mahkeme süreciyle de olsa en az iki asgari ücret hakkımızı alacağımızdan tereddüdümüz yok.
Değerli arkadaşlarım,
Özel istihdam bürolarının kurulması için yasa çıkarmaya çalışıyorlar. 200 yıl öncesinin vahşi kapitalist döneminde olduğu gibi işçileri ve emekçileri kiralamanın hukukunu yaratmak istiyorlar.
Kıdem tazminatı konusu Perşembe günü Türk-İş Başkanlar Kurulu’nda ele alındı. Türk-İş Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatı konusunda bir dayatma söz konusu olursa daha önce alınan genel kurul kararı doğrultusunda Genel Grevi sebebi sayacağını hatırlattı.
TTK’nın özelleştirmesi konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nınsözlerine karşılık, TTK’nın özelleştirilmesine asla müsaade etmeyeceğimizi ve her zaman mücadeleye hazır olduğumuzu her fırsatta ifade ettim. Bir kez daha buradan buna asla izin vermeyeceğimizi tekrarlıyorum.
Genel kurulun hayırlara vesile olmasını diliyorum”.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da yaptığı konuşmada Sendikanın “Madenci Evi” projesine destek vereceklerini söyledi.
Konukların konuşmalarının ardından Genel Kurul seçim konuşmalarına geçildi.
Armutçuk Şube Genel Kurulu’nda iki liste yarıştı. Mevcut Şube Başkanı İsa Mutlu ile Çetin Yiğit iki liste halinde seçimlere gitti.
GMİS Armutçuk Şube 10. Olağan Genel Kurulu’nda GMİS Genel Merkez Genel Kurulu için de 41 üst kurul delegesi seçilecek.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz