22 Nisan 2015 Çarşamba

GMİS GENEL BAŞKANI AHMET DEMİRCİ VE GMİS YÖNETİMİ,KARADON’DAYDI

 
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 22 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Kilimli İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret etti.
Ziyarette Demirci’nin yanı sıra GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ile şube yönetimi, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri de hazır bulundu.
GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, işçilere hitaben yaptığı konuşmada geçtiğimiz hafta Karadon Kilimli İşletmesi’nde de iş sağlığı ve güvenliğinin gerekçe gösterilerek üretimin durdurulduğunu, ancak üretime yeniden başlayacaklarını belirtti.
Tıska şöyle konuştu;
“Bildiğiniz gibi geçtiğimiz Cuma günü üretimimiz durdurulmuştu. Büyük olasılıkla bugün 16-24 vardiyasında üretime yeniden başlayacağız.
İkinci konu Cumartesi gününün de tatil olması… Geçtiğimiz hafta Sayın Genel Başkanımızla beraber Ankara’da Türk-İş Genel Başkanıyla yaptığımız görüşmede, Türk-İş Genel Başkanı bizlere Cumhurbaşkanı’nın ilgili kanunu onayladığını ve önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe gireceğini söyledi. Yasanın Resmi Gazetede yayınlanması için yasal bir süresi var. Önümüzdeki günlerde yasa Resmi Gazete’de yayınlanacak ve biz madenciler haftada iki gün güneş yüzü göreceğiz” dedi.
Maden işçilerine en az iki asgari ücret ödenmesi konusunda dava açtıklarını hatırlatan Adnan Tıska, “Mahkeme dosyayı bilirkişiye göndermişti. Bilirkişi lehimize görüş bildirdi. Savunma için süre verildi. 21 Mayıs’ta büyük ihtimalle 75 liralık yevmiyeyi, yani en az iki asgari ücreti alacağız” dedi.
1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü Türk-İş’in Zonguldak’ta kutlama kararı aldığını belirten Tıska, “Kurumumuzdaki işçi açıkları had safhaya ulaştı. Önümüzde 1 Mayıs var. 1 Mayıs’ta Türk-İş’te Zonguldak’a geliyor. 1 Mayıs’ta çoluğumuzla, çocuğumuzla, işçisiyle, emeklisiyle Madenci Anıtı alanını doldurmamız lazım. Türkiye’nin gözü-kulağı Zonguldak’ta olacak. Bu nedenle 1 Mayıs bizim için çok önemli. Hepinizi 1 Mayıs’ı hep birlikte kutlamaya davet ediyorum” dedi.
Karadon Kilimli İşletmesi’nde maden işçilerine hitap eden ve genel Kurulda göreve seçilmelerinden dolayı teşekkür eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, çeşitli konularda bilgi verdi.
Demirci şöyle konuştu;
“İŞÇİ AÇIKLARININ GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Yeni dönemin en önemli sorunu tabii ki işçi açıkları ve üretimin artırılarak kurumun kendi ayakları üzerinde durabilmesidir. Bugün TTK’nın işçi açıkları iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de riske sokar durumdadır. Hem üretim artırılması hem de iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alınabilmesi için işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz.
ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
2014 yılında Soma’da tarihimizin en büyük iş kazası yaşandı. 301 arkadaşımız şehit oldu. Bu facianın ardından yasalar çıkarıldı, denetimler görülmedik şekilde artırıldı.
Yeni yasaların yanı sıra yeni yönetmelikler de çıkarıldı.
Bu yeni yönetmeliklerde iş sağlığı ve güvenliği için alınması gereken ek önlemler için ek süreler verilmedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz