6 Nisan 2015 Pazartesi

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKALIM

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya 1-7 Nisan Kanser haftası etkinliği nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.
Dr. Yusuf Kaya yapmış olduğu açıklamada şöyle dedi. “    Kanser, tüm dünyada günümüzün en ölümcül, en çok sakatlığa yol açan ve pahalı tedavi yöntemleri ile sağlık politikalarının kapasitesini zorlayan ve üzerinde yeni politikalar geliştirilmesi gereken en önemli sağlık problemlerinin başında gelmektedir. Kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin ardından kanser nedeni ile ölümler dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenledir ki her yılın Nisan ayının ilk haftasında insanlar üzerinde bir farkındalık oluşturmak, bu hastalığın önemini vurgulamak amacıyla çeşitli etkinlikler planlanarak kanser haftası olarak değerlendirilmektedir.
      Kanser çok sık görülen bir hastalık olması ile birlikte önlenebilir bir hastalıktır. Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme kanseri, rahim ağzı kanseri, cilt kanserleri, prostat kanseri ve barsak kanserleri çok kolay yöntemler ile erken teşhis edilebilmektedir. Kanser hastalığının önüne geçmek için, obeziteye dikkat etmek, fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak, tarım ilaçlarından, diğer kimyasallardan ve radyasyondan uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak gerekir. Yine bunun yanında özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu şapka, gözlük ve koruyucu kremler kullanılması, cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir.
      Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi hayat kurtarır, 20 yaş sonrası kadınların kendi kendine yapacağı meme muayenesi, 40 yaş sonrası düzenli mamografi çektirilmesi, 30 yaş sonrası rahim ağzı kanserinin taranabilmesi amacıyla smear testi yaptırılması kadın kanserlerinin teşhisinde çok önemlidir. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, çok sık ishal ya da kabızlık problemleri, dışkıda kan görülmesi durumlarında barsak kanseri yönünden tarama gerektirmekte olup; Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve KETEM’de 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik yapılan Gaitada Gizli Kan Testini yaptırarak sonucuna göre doktorunuz tarafından önerilen diğer taramaları yaptırmak hayat kurtarıcı olabilir. Özellikle açık ten rengine sahip kişiler, koyu renk benleri bulunan kişiler cilt kanseri yönünden risk altındadır. Vücudunda uzun süre iyileşmeyen yara bulunanlar ve benlerinde gerek büyüklük gerekse renginde koyulaşma olanların mutlaka doktor kontrolü yaptırmaları gerekmektedir.
      Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kolon kanseri taramaları yapılmaktadır. Atatürk Devlet Hastanesi Site Ek Binası karşısında yer alan KETEM’den 03722576711 nolu telefonla randevu alarak ücretsiz taramalara katılabilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri ile Ana çocuk Sağlığı Merkezinde ücretsiz olarak kolon ve rahim ağzı kanseri taramaları yapılmaktadır.
     Çok basit önlemler, düzenli doktor kontrolleri ve yaşam tarzımızda yapacağımız değişiklerle kanserin önüne geçebilir ve erken teşhis edilerek zamanında tedavi olabiliriz. Kanserden değil, geç kalmaktan korkalım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz