7 Nisan 2015 Salı

OTİZİMLİ AİLE BİREYLERİ VE ÇOCUKLARI MAVİ YÜRÜYÜŞ YAPTI OTİZİM EYLEM PLANI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİ “


 2-7 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Karaelmas Otizmli Bireyler Derneği (KOB-DER kentte otizme dikkat çekmek amacıyla mavi yürüyüş düzenledi Madenci anıtı önünden başlayan yürüyüş Valilik binası önünde son buldu. Dernek Başkanı Nazmiye Civan Önderliğinde başlatılan farkındalık yürüyüşüne, Otizm Aile bireyleri ve katılımcı kuruluşlar katıldı. Katıldı.
 Valilik Binası önünde Dernek Adına Basın açıklaması yapan Cemile Soylu
“Birleşmiş Milletler’in 2008’de açıkladığı 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde biz de otizmli çocuklarımızın yaşamsal haklarını talep ederek “Otizmliyi engelleme” diyoruz. Otizm riski her doğan 68 çocuktan biri oranına yükselmişken, bugünün kutlanan bir gün değil, otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı bir gün olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Soylu  “Otizmin tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerden eğitime, yetişkinler için meslek edinimi ve bakım gibi konulardaki yetersizliğe baktığımız zaman zor durum ortaya çıkıyor. Türkiye’de yetişkin otizmliler dahil yaklaşık 550.000’den fazla otizmli birey ve aileleri yaşıyor. Bizler otizmli çocuklarımızın bizden sonra nasıl yaşayacağını bilmemenin sıkıntısı içindeyiz. Otizm için toplumsal bilinçlendirmeye çok ihtiyacımız var. Farkındalıktan öte artık anlayış istiyoruz. ‘Ayrımcılık’ tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmli bireyler için de en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Soylu 2 Nisan 2013’de açıklanan Otizm Eylem Planı’yla ilgili olarak da şunları söyledi:
“3 yıl Otizm Platformu öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın girişimiyle, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde Otizm Eylem Planı açıklandı.
Bizzat takipçisi olduğumuz 3 yıllık dönemde, Otizm Eylem Planı bir türlü uygulamaya geçirilmedi. Mecliste bir Otizm Komisyonu kurularak bir otizmlinin doğumundan ölümüne kadar bireyi ve ailesini ilgilendiren bütün ihtiyaçları kapsayan çalışmaları içeren planın takibi ile ilgili talebimiz yerine getirilmedi, Bakanlıklarla yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kaldığı gibi, bazı bakanlardan randevu dahi alamıyoruz. Gündelik toplumsal hayatın içinde otizmlilerin birçok sorununu giderecek ve toplumsal farkındalık yaratacak planın bir an önce hayata geçirilmesini ve Otizm Eylem Planı’nın devlet politikası haline getirilmesini talep ediyoruz.”
“Bizim için Otizm Eylem Planı, otizmin Anayasası’dır”  diyen Cemile Soylu,  “Bugün Meclisimizin önünden çocuklarımızın yaşamsal hakları için, ilgili bakanlıklara ve Otizm Eylem Planı’nın uygulanması için Başbakanlığı döneminde kişisel söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunuyoruz” diyerek devlet yetkililerine seslendi.
KERMES

Basın açıklamasının ardından Camlı köşkte Kermes düzenlendi. Kermesten elde edilen gelir, otizmli çocuklar yararına kullanılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz