6 Ekim 2015 Salı

EMZİRME HAFTASI VE KANSER AYI NEDENİYLE STAND AÇILDI


        Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 1-7 Ekim Emzirme haftası ile Meme Kanseri bilinçlendirme ayı etkinlikleri kapsamında kentin en işlek alışveriş merkezlerinde biri olan Esas 67 Burda alış veriş ve yaşam merkezinde halkı bilgilendirmek amacıyla eğitim standı açtı..  Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan standa vatandaşlar büyük bir ilgi gösterirken, gelenlere el broşürü dağıtılarak konu ile ilgili olarak geniş kapsamlı olarak bilgilendirildiler.
       Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya 1-7 Ekim Emzirme haftası nedeniyle ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada ise şunları söyledi.
        “  Bakanlığımızca 1991 yılından bugüne UNICEF işbirliğinde temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı”    sürdürülmektedir.
          Programın temel mesajı “ Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi”dir.
          Toplumun ve onu oluşturan bireylerin, sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında, mutlu, huzurlu ve güvence altında varlığını sürdürebilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en temel koşullardan biridir.
          Ünlü Türk düşünürü ve tıp adamı Buharalı İbn-i Sina, “Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir, çünkü anne sütü, bebek daha anne karnında iken onu besleyen kana, en çok benzeyen besindir” diyerek değerini açıkça ifade etmiştir.
          Bebek beslenmesinde ilk 6 ay anne sütü verilmesinin önemi bebeğin beslenme, büyüme, gelişim ve hastalıklardan korunması için ideal içeriğe sahip olmasından kaynaklanır. Bu sebeplerle de birçok uluslar arası ve ulusal kuruluş emzirmeyi bebek beslenmesinde öncelikle tercih edilmesi gereken beslenme yöntemi olarak belirlemiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu nedenle ilk 6 ay yalnızca anne sütüyle beslenmeyi önermektedir.Amerikan Pediatric Akademisi (AAP) çocuklarda obezitenin önlenmesini en önemli öncelikler arasında göstermektedir. 
         Çocuklukta tespit edilen yüksek vücut kütle indeksi  adölesan ve yetişkinlik döneminde şişmanlık ve obezite ile karşılaşılacağının habercisidir. Bu konu ile ilgili olarak yapılan bir çok çalışma mevcuttur. Amerika da konu ile ilgili yapılan son meta analiz çalışmasında elde edilen Epidemiyolojik veriler anne sütünün aşırı kilo insidansını önemli ölçüde azalttığını ve uzun süreli emzirmenin LDL kolestrol seviyesinin düşürülmesi, kan basıncı, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu göstermektedir.
         Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması ve sık emzirme ile süt yapımı kolaylaşır. Ne kadar sık emzirilirse süt salgılanması da o kadar artar. Özellikle doğumdan hemen sonra gelen sarımsı süt (AĞIZ) en önemli süttür ve bebeğe kesinlikle verilmelidir. Ağız içinde bebek için gerekli bağışıklık maddeleri, vitaminler vardır ve proteinden çok zengindir. Bütün bu yararlar düşünüldüğünde anne sütünün bebekler ve anneler için ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır “ dedi.
      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz