5 Kasım 2015 Perşembe

9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI KUTLANIYOR





Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr.Bilal Cin,  03-09 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası’’ etkinlikleri nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.
        Dr. Bilal Cin yapmış olduğu açıklamada şöyle dedi. “  Organ Bağışı; bir kişinin hayatta iken hür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir
            Şu an ülkemizde binlerce hasta ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmakta ve hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir
            18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için kişinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanak gerekmektedir. Aileniz ya da yakınlarınızın rızası olmadan organlarınız alınamaz. Bu sebeple bağış yaptığınız andan itibaren bu kararınızı ailenizle paylaşmanız gerekmektedir.
            Ülkemizdeki yanlış bilgi ve inanışlar organ bağışının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. Organ bağışı kartına sahip birinin kaçırılacağı ya da vazgeçemeyeceği tarzındaki yanlış fikirler organ bağışını olumsuz etkilemektedir. Bireyler tarafından organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin evde ya da yolda vefat eden bir kimsenin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa dahi organları alınamaz. Yalnızca hastanede yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından tıbbi ölüm kararı verildikten sonra organ nakli söz konusu olabilir.
            Organ bağışını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlayarak caiz olduğunu bildirilmiştir. Diğer İslam ülkelerinde ve bütün büyük dinlerde benzer kararlar mevcuttur. Ayrıca Kur´an-ı Kerim´de de (Maide Suresi, Ayet 32) "Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı" beyan olunmuştur
            Organ Bağışı Haftası boyunca hastanelerde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde ve şehir merkezinde halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde stantlar kurularak halkımızın farkındalığının artırılması ve organ bağışına teşvik edilmesi için çeşitli etkinlik ve programlar yapılacaktır.
            Zonguldak ili olarak 1359 adet organ bağışçımız mevcut olup amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini ve ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası vesilesiyle tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını gönülden desteklemekteyiz. Unutmayalım ki yaşarken de, yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizdedir “ dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz