22 Kasım 2015 Pazar

KADINA ŞİDDETE HAYIR HAFTASI


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu  “Kadına Yönelik Şiddete Hayır Haftası “ nedeni ile Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü ve KOÇ Holding katkılarıyla 25 ve 26 Kasım tarihlerinde iki ayrı etkinlik yapacak.
 Zonguldak Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Abay yaptığı açıklamada ilk etkinliğin 25 Kasım Çarşamda günü Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonun da gerçekleştirileceğini, saat 14.30  başlayacak seminer süresi içinde iki ayrı sunum ile  “ kadında  sosyal güvencenin önemi “ ve  “ toplumsal cinsiyet eşitliği “ konularının işleneceğini vurgulayarak “ İlk sunumda  Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Sayın Çiğdem Acar,  Şef Sayın Emine Ercan, VHKİ  Personelleri Sayın Nevin Abanoz ve  Sayın Gülay Genç     “ Kadında Sosyal Güvencenin Önemi” ,  arada verilecek kokteyl sonrasında ise  KOÇ Holding adına, Türkiye Aile Planlaması  Vakfı Eğitimcisi Sayın Serra Cankur  “ Toplumsal Cinsiyet Eşitliği “ konularında sunum yapacaklar. ”dedi .
Abay  aynı etkinliğin  bir gün sonra  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde de gerçekleştirileceğini  belirterek “Sayın Rektörümüzün katkıları neticesinde KOÇ Holding adına  TAP Vakfı eğitimcisi Sayın Cankur aynı sunumunu bir gün sonra  26 Kasım Perşembe günü saat 14.00 . Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Arif Amirov toplantı salonunda tekrarlayacaktır. “ Sivil Toplum Örgütlerinin  kadın üye ve yöneticileri başta olmak üzere  “ Kadına yönelik şiddete “karşı olan Zonguldaklıları etkinliğimize davet ediyorum . “şeklinde konuştu.

Abay ayrıca   Kadına Yönelik Şiddete Hayır haftası  25 Kasım olmasının bir tesadüf olmadığını da vurgulayarak “25 kasım, Dominik Cumhuriyeti'nde,Salcedo'da Ojo de Agua adlı köyde doğmuş Trujillo Diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi'nin öncülerinden olan Patria, Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir. Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür.
1960 yılının 25 Kasım'ında, Dominik Cumhuriyeti'nin kuzey bölgesinde, bir uçurumun dibinde üç kadının cesedi bulunur. bunlar Mirabel kardeşlerdir. Ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıkar. ama gerçek göründüğü gibi değildir...
Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika'daki Diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okur .Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilir ve en son olarak da 25 kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler... sonrasında, bu katliam kayıtlara "araba kazası" olarak geçecektir. Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik'te gerek Dünya da "kelebekler" adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başlarlar.
Önce 1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayında; 25 kasım , "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kabul edilir. daha sonra 1985 yılında, BM tarafından "25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele" günü ilan edilir.1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeği anıyorlar.” açıklamasını yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz