7 Kasım 2015 Cumartesi

MADEN MÜZESİ PROJESİ SON AŞAMAYA GELDİ


Türkiye’nin maden başkenti Zonguldak Havzası’nda Türkiye’nin uluslararası ölçekte Maden Müzesi son aşamaya geldi. Müzede, yeraltında 3 temel işçiyi canlandıran kazmacı, hazırlık ve vagoncu işçilerin gerçek fotoğrafından esinlenen özel heykeller, gerçeğini aratmıyor. Mehmet ismi verilen kazmacı işçinin yüzündeki ter ve hazırlık işçisi, gerçek işçiyi andırıyor.
2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek maden müzesi projesi son aşamaya geldi. Müze hakkında bilgi veren maden tarihi araştırmacısı müze danışmanı Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, maden ocaklarında çalışırken fotoğrafını çektikleri 3 temek gerçek maden işçisinin özel bir sistemle canlandırmasıyla bütün insanlığın yeraltında kömür üretimini bütün çıplaklığıyla göreceğini söyledi. 
Zonguldak’ta gerçek maden işçilerinin fotoğraflarından tasarlanan madenci heykeli bulunan maden müzesi bitme aşamasına geldi. 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Baştarla Mahallesi’ndeki Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK)Eğitim Ocağı’nın yanında yapımına başlanan maden Müzesi, tamamlandığında uluslar arası özellikle bir müze olması hedefleniyor. 
Müzenin danışmanlığını yapan Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Kozlu Müessesesi Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, gazetecilere maden müzesi hakkında bilgi verdi. Zaman, “Biz burada Zonguldak’ın tarihine yakışacağını düşündüğümüz en iyi müzeyi yapmaya çalışıyoruz. İşin sonuna geldik. Belki birkaç ay daha mücadele edeceğiz ve bu tasarladığımız şeyler bitmiş olacak. 2016 yılından sonra bu müze gerçekten yerine oturacak ve Türkiye’ye, hatta dünyaya ‘Zonguldak’ta kömür madeni müzesi var’ denilecek bir noktaya gelecek. Bilgisayarlar, filmler yerleştirilecek. Teknolojik bir müze burası.” dedi.
2016 yılında müzede ziyaretlerin başlayacağını düşündüğünü ifade eden Zaman, şu bilgileri verdi:

“Biz 3 temel işçi belirledik. Yer altında bire bir fotoğraflarını çektik. Ahmet’in, elinde martoperforatör operatörüyle çalışırken fotoğrafını çektik. Türkiye’de bu işi en iyi yapan heykeltıraş Murat Daşkın yaptı. Bunları eksiksiz fotoğraf ve filmleriyle gönderdik. Bu gördüğünüz 3 temel işçi ortaya çıktı. Ahmet, martoperforatör delik açan bir hazırlık işçisini, yanında da kömür damarında kazmacı Mehmet var. Temel işçi. Bunların yanlarında yedekleri olabilir ama biz bir de vagona dayanan düz işçi yaptık. Bunu şunun için yaptık: Müzenin birinci katında ortada bulunan maketle başlatıyoruz ve filmlerimizi de buna bağlıyoruz. Yani canlandırma alanlarımız. Yeraltından kömürü üretiyoruz, yatay - düşey  taşıyoruz, yerüstünde daha büyük vagonlarla taşıyoruz, lavuara getirip yıkıyoruz, ulaştırma aracılığıyla limana veya demiryolu yükleme sistemlerine getiriyoruz. Aynı Zonguldak’ın yıktığımız eski lavuarında olduğu gibi Zonguldak’ın kuruluş şekliyle yeraltında kömürü üretip satış noktasına kadar, yani pazarladığımız noktada gemiye veya trene yükleyinceye kadar geçen süreci işlemeye hem bilgisayarda hem de dokunmatik ekranda bu maketi çalıştırarak yapıyoruz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz