2 Kasım 2017 Perşembe

MADENCİ AYAKTA

Torba yasasına konulan 58 nci madde ile TTK nın özelleştirilmesinin gündeme gelmesi ile madenci aya
Kalktı.Maden işçileri GMİS in madenci anıtı önünde düzenlediği eyleme katıldılar.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Madenci Anıtı önünde düzenlenen ve yüzlerce madencinin aileleri ile birlikte katıldığı kitlesel basın açıklamasında, emeğin başkentinde ve bölgede yaşayan insanların her yanlış yapıklarında ya da yapmak istediklerinde hükümetleri ve siyasi iktidarı uyardıklarını söyledi.   "HEP BİZ HAKLI ÇIKTIK"
"170 yıllık üretim kültüründen, vatan ve millet sevgisinden aldığımız tecrübeyle uyarılarımızda hep biz haklı çıktık" diyen Demirci, "Ve bugün herşeye rağmen üretmeye, ülkemize hizmet etmeye devam ediyoruz" dedi. 2009 yılından bu yana da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda izlenen yanlış politikalara karşı mücadele verdiklerini vurgulayan Demirci konuşmasında şu ifadelere yer verdi:   "İŞÇİ TALEBİNE CEVAP VERİLMİYOR" "TTK’da işçi sayımız sürekli azalıyor, üretim düşüyor. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle çalışıyoruz. Yeni işçi alınmıyor ve TTK göz göre göre zarara sürükleniyor. Buna rağmen, sanki zarar bizden kaynaklanıyormuş gibi zarar rakamlarını anlatarak TTK’yı satmaktan, kapatmaktan söz ediyorlar. 2010 yılından bu yana TTK Genel Müdürlüğü’nün işçi talebine cevap vermiyorlar. En son 2014 yılında 4 bin 600 işçi talep edildi ama Bakanlık izin vermedi.  

TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK
" Bildiğiniz gibi 2016 yılında Karadon’da envanter çalışması yapıldığını öğrendik ve tepkimizi ortaya koyduk. Paneller, toplantılar düzenledik ve kendi çözüm önerilerimizi anlattık. 14 Temmuz 2016 tarihinde buradan, Madenci Anıtı’ndan hep birlikte seslendik. Ancak 15 Temmuz hain darbe girişimiyle, vatan ve millet olarak daha büyük bir belaya karşı mücadele vermek zorunda kaldık. Bu dönem içinde de her fırsatta TTK ve Zonguldak sorunlarını Ankara’ya aktarmaya çalıştık.
"MİLLETVEKİLLERİMİZ NE YAZIK Kİ BAŞARILI OLAMADILAR
" Sorunlarımızı Ankara’ya taşıması gereken özellikle iktidar partisi milletvekillerimiz, ne yazık ki başarılı olamadılar. Halktan kopuk siyasetçiler sorunlarımızın Ankara’ya taşınmasını engelliyor. Hatta bazen yanlış bilgiler veriliyor. İşte böyle zamanlarda, biz çeşitli etkinlikler ve eylemler yaparak sesimizi Ankara’ya, siyasi iktidara, Hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğrudan duyurmaya çalışıyoruz. İşte böyle bir dönemde yine buradayız
"İHALE ETMEYE YETKİLİDİR
" Hükümet bir Torba Yasa Tasarısıyla Maden Kanunu’nda değişiklik yapmak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla, Türkiye Kömür İşletmeleri’ni küçük parçalar halinde özelleştirmek istiyor. Bakınız madde çok açık ve yoruma gerek yok. 58. Madde şöyle diyor; “Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir”. Bakınız yetki TTK Genel Müdürlüğü’ne veriliyor. Ruhsat küçük parçalara bölünüyor ve maden sahaları satılıyor.  Yasa metninde “ihale etmek” deniliyor.  

"KAVGA ETMEMİZ İSTENİYOR
" Birincisi, kurum yönetimi ile işçiler ve sendika karşı karşıya getiriliyor. Bizim kavga etmemiz isteniyor. İkincisi sahalar küçük parçalara bölünüyor. Yani daha küçük şirketlerin alıcı olması isteniyor. Çünkü bizim yıllardır söylediğimiz gibi bu sahaları müessese veya işletme bazında işletebilecek, yeraltı tecrübesi olan ve kurumsal yapısı güçlü maden şirketleri yok. Şimdi,özelleştirme için sıradan şirketlerin önü açılıyor. Üçüncüsü, ruhsatlar verildiği için sahalarda TTK’nın hiçbir sorumluluğu kalmıyor. Yani TTK, sahaları ve şirketleri denetleyemeyecek. Devletin başka birimleri, yani bu sahaları hiç tanımayan kurumlar bu şirketleri denetleyecek. TTK ve TKİ gibi kurumlar, şirketleri ve sahaları denetlerken yaşadığımız faciaları düşünün. Şimdi bundan daha kötüsünü yani bize doğrudan ölümü dayatıyorlar.   "YAZIK GÜNAH DEĞİL Mİ?" 2004 yılında taşeron uygulamasına karşı çıktık. Madencilik tarihinde görülmedik kazalara neden olabilir dedik, eylemler yaptık. Bizi dinlemediler ve zorladılar. İnşaat şirketine madende iş verdiler. 2010 yılında Karadon’da 30, 2013 yılında Kozlu’da 8 arkadaşımızı kaybettik. Mekanları cennet olsun. Yazık, günah değil mi. Hiç olmayacak yerlerde kazalar yaşandı. Sonra Zonguldak’ta büyük bir miting yaptık.  Emeğe saygı, taşerona hayır, dedik. Hükümeti uyardık. Biz,TTK’da taşeron faciasından kurtulduk ama Soma’da 301 arkadaşımızı koruyamadık. Çünkü bizi dinlemediler ve madencilik sektörü kâr hırsına yenildi.
"SESLENİYORUZ
 Buradan Hükümete, siyasi iktidara sesleniyoruz; 58’inci Maddeyi tasarıdan çıkartınız. Buradan 550 milletvekiline sesleniyoruz. Lütfen Meclis Genel Kurulu’nda 58’inci maddeyi kabul etmeyiniz. Biz üretmek istiyoruz, insanca çalışıp insanca yaşamak istiyoruz. Maden Kanunu’nda daha önce yapılan değişikliklerle en düşük ücreti iki asgari ücrete çıkartan, hafta tatilimizi iki gün yapan ve son sözleşmemizde bize katkı veren Hükümetimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ama bakınız bunların hiçbir anlamı kalmıyor. 58’inci madde bize ölümü dayatıyor. Kurumsal yapısı güçsüz, zayıf şirketler yerin yüzlerce metre altında gazlı ocaklarda çalışamaz. Ruhsatı ve sahaları bölmeyiniz.  

KILIÇDAROĞLU, BAHÇELİ'YE TEŞEKKÜR


 Biz, sesimize kulak veren CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeliye; TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda bize destek veren milletvekillerine, Sendikamıza gelen MHP il Teşkilatı, Saadet Partisi, Vatan Partisi ve desteğini açıklayan diğer partilerimize, demokratik kitle örgütlerimize, Sivil Toplum Teşkilatlarımıza ve işçi-memur kardeş sendikalarımıza, Belediye Başkanlarımıza, muhtarlarımıza, kalbi bizimle atan tüm dostlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. İnanıyoruz ki, birlikte mücadelemizle bu gerçekleri, başta Hükümet olmak üzere tüm kamuoyuna ve dünyaya anlatacağız. Bülent Ecevit Üniversitesinin hazırladığı rapor doğrultusunda TTK’yı ayağa kaldıracak, ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Doğruları beraber anlatıp beraber başaracağız"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz