Küresel Gazeteciler Konseyi Manisa İl Temsilciliği ile Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen ve Gazeteci Yazar Hakan Özen'in moderatörlüğünü yaptığı Bir Konu Bir Konuk'un konuğu 24. Dönem Manisa Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş oldu. Koronavirüs'te 2. Dalga ve alınan tedbirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Yurttaş önümüzdeki günlerde daha sert tedbirlerin gelmesinin beklendiğini ifade ederek hurafelere değil bilimsel tıpa güvenilmesi gerektiğini belirtti
24. Dönem Manisa Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş Küresel Gazeteciler Konseyi Manisa İl Temsilciliği ile Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen ve Gazeteci Yazar Hakan Özen'in moderatörlüğünü yaptığı Bir Konu Bir Konuk'un konuğu oldu. Katılımın ve takip oranının yüksek olduğu programa ayrıca Demokrat Gazeteciler ve Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gazetecilerden Osman Özbaş, Fatih Akova, Erdal Çil, Erhan Çelik'te katılarak soruları ve önerileriyle destek verdiler.
Gerçenkeleşen programdaki konuşmasında ağır hasta oranının 5 Bine dayandığını kaydeden Yurttaş, “Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu izah ediyor. Dünya sağlık Örgütünün yapmış olduğu istatistiğe göre günlük ölüm oranları Türkiye'de yüzde 3.18, Fransa'nın yüzde 1.99, Rusya'nın yüzde 1.75, İspanya, İtalya ve Almanya'nın yüzde 1.50 bandı civarında. Yani Dünya ortalamasının üzerinde bir ölüm olayının yaşanmış olması nedeniyle Türkiye'de yaşadığımız sürece Koronavirüste 2. Dalga mı yoksa asıl Dalga mı demek gerekir onu düşenmek lazım. Dünya genelinde Koronavirüs var ama Türkiye özellikle son 15 gündür büyük bir risk ortamına girdi” dedi.
Önceki dönemde Koronavirüs'e yakalanan kişilerde 2. kez hastalığa yakalanma ihtimalinin olduğunu kaydeden Yurttaş, “Halk arasında maalesef yanlış bir algı var. Bu algıda, “Ben Koronavirüs'e yakalansam bile bir şekilde süreci atlatırım. Ondan sonra da olmam” düşüncesi var. Bu düşünce yanlış. Hepimizin yakından tanıdığı Teknik Direktör Yılmaz Vural bilindiği üzere Koronavirüs'e daha önce yakalanmış ve atlatmıştı. Ancak Yılmaz Hoca ikinci kez Koronavirüs'e yakalndı ve durumu maalesef ilkinden daha ağır. Benim üç doktor arkadaşım Koronavirüs'e yakalanmıştı. Bu hastalığı geçiren arkadaşlarımın kanında antikora bakıldı. Radyoloji Uzmanı olan doktor arkadaşımın antikor oranı yüzde 10'un altında çıktı. Bu oran çok çok düşük. Yani Allah korusun yeni bir hastalığa yakalanma oranı çok yüksek. Diğer ikisinde ise yüzde 70-80 civarında antikora rastlandı. Yani hastalığa yakalanıp geçirenlerin hepsinde antikor seviyesi yükselmiyor. Yükselenlerde ise antikor seviyesi 3-4 ay sonra yüzde 10'un altına düşebiliyor. O zaman hastalığa yakalanma riski çok yükseliyor. Yani hastalığa yakalanıp geçiren insanlarda geçirir kurtulurum gibi düşünce yanlış yine tedbiri elden bırakmamaları gerekiyor. Korona sonrası semptom dediğimiz bir hastalıklar komplikasyonları var. Geçenlerde bir Bankacı ile karşılaştım. Koronavirüs'ü atlatalı 5 ay kadar olmuştu ama 5 aydır tat ve koku duyusu gelmemişti. İkincisi akciğerlerde hasar oluşabiliyor, Kronik yorgunluk çok görülüyor. Hastalığı geçirenlerin pek çoğu eski sağlıklarına geri dönemediklerini ve vücutlarında yorgunluk hissettiklerini söylüyor. Psikolojik travma bunların dışında görülüyor. Beyin dokularında virüsün kalıntıları çok uzun süre devam edebiliyor. Yine kalp hastalıklarına ve kalp krizine daha çok yakalandıkları görülüyor. Çünkü damarlarda hasar oluşturuyor. Üremeye de olumsuz etkileri var ama ne gibi etkilerinin çıkacağını henüz bilmiyoruz. Sadece virüsün etkileri değil karşılaştığımız sorunlar. Aynı zamanda ilaçların yan etkilerini de burada ifade etmek gerekiyor. Hatırlanacak olursa Çin'in Wuhan şehrinde iki kişi Koronavirüs'e yakalanmış ve ten renkleri adeta kapkara olmuştu. Hastalığı atlattıktan sonra da ten renkleri tekrar normale döndü. Şimdi hastalığın karaciğeri ne derece etkilediği araştırılıyor. Hastalık sürecinde kullanılan ilaçların ne gibi etkisinin olduğu yine araştırılmakta. Dolayısıyla hastalık zaten riskli ama kullanılan ilaçların da riskinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Hastalığı geçiren insan Yılmaz Vural Hocada olduğu gibi hastalığı tekrar geçirebiliyor.
Alınan tedbirlerin ve insanların devlet atarafından alınan tedbirlere uymasının son derece önemli olduğunu kaydeden Yurttaş, “Hiç bir zaman devletin kendisinin alacağı tedbirler yeterli değildir. İnsanarın bu tedbirlere uyması ve kendi mantığı doğrultusunda alacağı tedbirlerde en az onun kadar önemlidir. Şayet Koronavirüsle mücadeleyi kazanacaksak topyekun tedbir alarak ve tedbirlere uyarak kazanacağız. Devlet, sağlık ordusu ve vatandaşların birlikte kararlı mücadelesiyle inşallah Koronavirüsü yeneceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Yurttaş ayrıca programda ABD'li, Alman ve Rus bilimadamlarının üzerinde çalıştığı aşılar hakkında bilgi verdi. Yurttaş, Koronavirüs'e karşı olan mücadeleye karşı tüm Dünya tarafından üzerinde çalışılan aşının nasıl bir sonuç vereceğinin tam olarak bilinmediğini ancak aşının mutlak faydası olacağını kaydetti.