14 Eylül 2014 Pazar

Eğitim-sen “İhtiyaç Kadar Öğretmen ataması yapılmalıdır

 Eğitim-sen Zonguldak şube yönetim kurulu yaptıkları yazılı açıklamalarında “Eğitimde Personel Açıkları Kapatılmalı, İhtiyaç Kadar Öğretmen Ataması Yapılmalıdır! “ şeklinde görüşlere yer v erdiler.
Açıklamada  “ Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen atamalarına yönelik olarak 109 alanda belirlenen kadro kontenjanlarını açıklamıştır. Bakanlığın Eylül ayı içinde 40 bin öğretmen, bin hizmetli atayacak olması, yıllardır ciddi bir sorun olan öğretmen atamaları ve personel açıklarının bu yıl da kapatılmayacağını göstermektedir. . 
Bugüne kadar öğretmen açıklarını kapatmak üzere ataması yapılmadığı için, mevcut işsizler ordusunun yanı sıra, ikinci bir işsiz öğretmenler ordusu ortaya çıkmıştır. Yıllardır atama bekleyen, ancak siyasi tercihler nedeniyle yeteri kadar atama yapılmaması nedeniyle ataması yapılmayan öğretmenler, büyük bir stres içine itilmekte, intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bugüne kadar ataması yapılmadığı için 40`ın üzerinde işsiz öğretmen intihar etmiştir. 
Eğitimde 140 bin öğretmen açığı bulunmakta, okulların büyük bölümünde yardımcı hizmetli istihdamı taşeron şirketler ya da İŞKUR tarafından gönderilen "geçici personel" ile sağlanmaktadır. MEB`in giderek büyüyen öğretmen ve yardımcı hizmetli açıkları ile ilgili olarak kalıcı çözümler üretmek yerine her yıl sınırlı sayıda atama yapması, eğitimde zaten sorunlu olan işleyişi daha da zorlaştırmaktadır. 
Öğretmen açıklarının 140 bin olduğu koşullarda atamanın ise sadece 40 bin ile sınırlandırılması, mevcut açıkların bugüne kadar olduğu gibi, 800 TL ile 1000 TL arasında ücret alan ücretli öğretmenler ile karşılanacağını göstermektedir. Okul öncesi eğitimde ikili eğitime geçilmesiyle birlikte ortaya çıkacak olan öğretmen açıklarının da ücretli öğretmenler tarafından kapatılacak olması, bu yıl eğitimde güvencesiz istihdam uygulamalarının önceki yıllara kıyasla belirgin bir şekilde artacağını göstermektedir. 
Benzer bir şekilde, yıllardır bütün zorluklarına rağmen eğitimin sağlıklı bir şekilde işlemesi için emek harcayan yardımcı hizmetli açıklarının yetersiz olması, bu alandaki taşeron ve geçici personel uygulamasının sürdürüleceğini göstermektedir. 

Eğitim Sen olarak, yıllardır eğitim sisteminin kanayan yarası olan öğretmen atamaları ve yardımcı hizmetli açıkları konusunda Milli Eğitim Bakanlığı`nı sorunun kalıcı olarak çözümü için samimiyete davet ediyoruz. Eğitimdeki bütün kadrosuz ve güvencesiz istihdam biçimlerine son verilerek, ihtiyaç kadar öğretmen ve yardımcı hizmetli atamasının yapılmasını talep ediyoruz.  “ denildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz