Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa ve Kantin İşletmeleri ve Esnaf Derneğinin katkıları ile Merkeze bağlı Mimar Sinan İlkokulunda eğitim gören minik öğrencilere Halk Sağlığının Müdürlüğünün proğramı kapsamında “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı “ nedeniyle 408 öğrenciye Yumurta, Peynir, Süt ve bal oluşan kahvaltı verildi.
Okul sınıflarında düzenlenen kahvaltı proğramına Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Proğramlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, İl Milli Eğitim Şube Müdürlerinden Zülfikar Uçar, Nusret Parlak, Okul Müdürü Hüseyin Karaman ve Zonguldak Kantin İşletmeleri ve Esnaf Derneği Başkanı Süleyman Erbay ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldılar.
İlköğretim ve ortaöğretimin başladığı şu günlerde çocukların zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkıda bulunan kahvaltının önemi de yeniden gündeme geldiğini belirten Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada şunları söyledi. “
Vücudumuz, gün içinde depolanan enerjiyi kullanarak yaşamsal faaliyetlerini uyurken de devam ettirir. Uyku süresince de ortalama 8-10 saat kadar enerji alamadığından büyük bir enerji kaybıyla yeni güne başlamış olur. Bu şartlar altında kahvaltı, gün boyunca sürecek yoğun fiziksel ve zihinsel aktiviteler için vücudun gereksinim duyduğu enerjiyi sağlayacak ilk yakıt olma özelliğini taşır. Bu nedenle sabah uyanıldığında gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir bu bireyleri fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Ayrıca çocuğun hayatının erken dönemlerindeki beslenme şekli sonraki yıllardaki performansı ile ilişkilidir. Birçok araştırma okul çağındaki çocuklarda kahvaltı ile öğrenme arasındaki ilişkiye odaklanmıştır. Kahvaltı yapmanın çocukların davranışları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bulunmuştur. Erken saatlerde okula giden öğrencilerin kahvaltı yapmadıklarında derslere gösterdikleri ilgi de azalma olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında, okul beslenme programlarında okulda kahvaltı olanağının sunulması ile okula devamın arttığı, okul başarısında gelişme olduğu, uzun dönemde ise çocukların beslenme durumlarında gelişme olduğu, mikro besin öğesi yetersizliklerinin düzeldiği ve çocuğun bilinçsel olarak da etkilendiği saptanmıştır. Kısaca kahvaltı yapmanın okula devam, okul başarısı ve okuldaki davranışlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan öğrenciler diğerlerine oranla daha başarılı ve verimlidir. Kahvaltı alışkanlığına sahip olmayanlarda ise konsantrasyon bozukluğu yorgunluk ve bitkinlik gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Kahvaltıda dört temel besin grubundan birer besinin yer aldığı süt, peynir, zeytin,ceviz, haşlanmış yumurta, domates-salatalık ve ekmeğin bulunduğu bir sofra Okul öğrencileri için dengeli bir kahvaltı menüsüdür “ dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz