9 Nisan 2012 Pazartesi

15 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN ÇAYCUMA KÖPRÜSÜNÜN ÇÖKME SEBEBİ HES DEĞİLMİŞ


DSİ Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 6 Nisan'da, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, Filyos Çayı üzerinde bulunan köprünün yıkılması olayının sebeplerinden birinin de hidroelektrik santraller olduğuna dair basında bir takım haberler yer aldığı anımsatıldı.
Açıklamada, 13 bin 300 kilometre kare yağış havzasına sahip Filyos ırmağının yıllık ortalama akımının 3 milyar metreküp civarında bulunduğu, emniyetli yatak kapasitesi bin 70 metreküp/saniye, 500 yıllık taşkın tekerrür debisinin ise 4 bin 11 metreküp/saniye olduğu belirtildi.
Çaycuma ilçesindeki köprü yıkılması sırasında yataktan geçen suyun debisinin ise yaklaşık 750 metreküp/saniye olarak tespit edildiği kaydedilen açıklamada, Filyos Çayı'nın membasında, Köprübaşı HES ile özel sektör tarafından inşa edilen ve şu an işletmede bulunan Yanlızca HES ve Tefen HES işletmelerinin yer aldığı ifade edildi.
Açıklamada, ''Yanlızca HES ve Tefen HES işletmeleri regülatörlü tesisler olup depolamaları yoktur. Bu tesisler işletilmeleri için gerekli olan suyu iletim kanalları aracılığı ile santral ünitesine ulaştırmakta ve sonrasında aldıkları suyu aynı ırmak yatağına bırakmaktadırlar. Yani bu iki tesisin Filyos Çayı'nın normal akış debisine her hangi bir etkileri söz konusu değildir'' denildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz