Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur önümüzdeki hafta başında başlayacak olan 2012-2013 Eğitim-öğretim yılının başlanması nedeniyle kırtasiye ve diğer okul malzemeleri konusunda öğrenci velilerini uyardı. .
Dr. Aslıhan Külekçi Uğur yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “ . Çocuklarımıza alacağımız okul kıyafeti, okul çantası, okul ayakkabısı, defter, kalem, boya, yapıştırıcı, vb. malzemelerin başta yaşlarına, fiziksel yapılarına ve bilişsel gelişimlerine uygun olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda kullanılan malzemelerin içeriğidir.
Velilerin kırtasiye alışverişlerinde çok dikkatli ve seçici olması gerekmektedir. Çocuklarımıza çok cazip gelebilen kokulu ve renkli silgiler, kalemler ve boya malzemeleri çok masum görünseler de uzun süre kullanımına maruz kalan çocuk ve gençlerde bağımlılıklara neden olabilmektedir. İçeriğinde uçucu madde bulunan bu materyaller; ucuz olmaları; günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmaları, kolay temin edilebilmeleri; hızlı etkili maddeler olmaları nedeniyle özellikle küçük yaştaki çocuklara cazip gelmektedir.
7/5/2009 tarih ve 5898 sayılı uçucu maddelerin zararlarından insan sağlığının korunması kanunu; kişilerde bağımlılık yapabilen uçucu madde içeren ürünlerin kontrolünü sağlamak; özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları ve toplumu bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak amacıyla yasalaştırılmıştır. Bu kanun kapsamında; içeriğinde solvent bazlı uçucu madde bulunan tüm kimyasallar 18 yaş altı bireylerin alımına ve kullanımına yasaklanmıştır. Okullarda eğitim malzemesi olarak kullanılması da engellenmiştir. Bu tür malzemelerin satışını yapan yerlerin düzenli denetilmesi bu yasa kapsamındadır.
Çocukların ve özellikle ergenlik dönemi içerisinde olan gençlerin ortaöğretim hayatlarında bağımlılık yapan maddeler ile tanışma riskinin diğer zamanlara oranla çok daha fazla olduğu bir gerçektir. Okullara çok kısa bir mesafede yer alan satış yerleri de özellikle ortaöğretim çağında okuyan öğrencilerin bu tür maddelerle tanışmasını kolaylaştırmaktadır. Çocuklarımızın bu maddeler ile tanışmalarının önüne geçilmesinde en önemli görev aileye düşmektedir. Aileler bu konuda duyarlı davranarak madde bağımlılığı ile mücadelede gerekli bilinci oluşturmak için en büyük adımı atmış olacaklardır “ dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz