Genel Maden
İşçileri Sendikası’nın Zonguldak’ta yaşayan 1 çalışan, 1 ev hanımı, 2 çocuk toplam
dört kişiden oluşan çekirdek ailenin aylık gıda harcaması Mayıs
2018’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.70 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 13.34 seviyesinde
gerçekleşti.
Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 9,76 düzeyinde
gerçekleşti.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1.70 lik artış aile
bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 27 TL ek yük getirdi.
Buna göre Mayıs 2018’ de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir
ailenin aylık gıda harcaması 1.602,53 TL oldu.
Geçtiğimiz yıl yıl 2017 döneminde ise mutfak harcaması aylık bazda
0.25, yıllık baz da 16.22 oranında artmıştı.
Aynı dönemde mutfak gideri ise 1.460,00 TL olmuştu.
Mayıs 2018’deki gıda fiyatlarındaki artışta dövizdeki kur
artışları ve özellikle Ramazan ayı etkili oldu.
Mayıs 2018 döneminde hemen hemen her grupta fiyat artışları
gözlemlendi.
Aralık 2017-Mayıs 2018 4 aylık dönemde mutfaktaki enflasyon artışı
yüzde 6,69 dolayında gerçekleşti.
Ocak
2018-Aralık 2018 dönemini kapsayan ve 1.603 TL asgari ücret 4 kişilik bir
ailenin sadece mutfak giderini karşılar duruma getirilebildi. 1.603,00 TL alan
asgari ücretli, gıda harcaması sonrasında konut, eğitim, giyim vb. zorunlu
giderleri karşılamak zorunda.
Ailelerin gıda
harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür,
sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam
koşulları net olarak ortaya çıkıyor.
Genel Maden
İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan
oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını
oluşturan harcama gruplarında Mayıs 2018’de şu değişimler gözlemlendi.
Süt
ürünleri grubu; Bu grupta aylık ortalama artış yüzde 1,5 seviyesinde
gerçekleşti. Ürün bazında en yüksek artış yüzde 5 artış oranı ile pastörize
sütte meydana geldi.
Et ürünleri
grubu Mayıs ayında az da olsa yükseliş eğilimi devam etti. Bu grupta en yüksek
artış yüzde 12 artış oranı ile kuzu etinde oldu. Bu grupta ortalama artış 1,65
civarında oldu. Avlanma Yasağı başladığı için balık ürünleri grubu Mayıs ayında
hesaplanmaya alınmadı.
Dar
gelirlinin mutfağının başköşesinde olan tavuk etinde de artışlar devam etti.
Tavuk eti bir önceki aya göre yüzde 1,63 oranında zam gören ürün oldu.
Yumurta
fiyatlarında ve sakatat ürünlerine Mayıs ayında bir değişim tespit edilmedi.
Bakliyat ve
Tahıllar grubu; bu grupta Mayıs itibarıyla özellikle bakliyat ürünlerinde Ramazan
ayının etkisi görüldü. Kuru fasulye türleri yüzde 5, nohut yüzde 3, mercimek
türleri yüzde 4 oranında arttı. Tahıllarda ortalama aylık yüzde 3 civarında
artış tespit edildi.
Ramazan
ayının etkisi ile fiyatlarda yükselmenin görüldüğü bir grupta sebze ve meyve
grubu oldu. Sebze fiyatlarında, hava şartlarının mevsim normallerinin de
üzerinde iyi koşullarda geçmesine rağmen ürünlerde artış iftar sofralarına
yansıdı.
Sebze
fiyatları aylık bazda ortalama yüze 6 civarındaki fiyat artışları tespit
edildi. Domates yüzde 6,kabak, patlıcan yüzde 4, dolmalık biber yüzde 5, bakla
yüzde 16, taze fasulye yüzde 17, salatalık yüzde 5, patates yüzde 25, kuru
soğan yüzde 25 oranında zam gören ürünler oldu.
Mayıs
ayında mevsim meyveleri manav tezgahlarında bolca yer almasına rağmen grup
ortalamasında yüzde 3 civarında artış meydana geldi.
Yağlar ve
yağlı tohumlar grubu; bu grupta tereyağı yüzde 7, zeytinyağı yüzde 3, Ayçiçek
yağı yüzde 3, fındık yağı yüzde 3 oranında zam gördü.
Ramazan
ayında en çok rağbet gören şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda
önemli artışlar tespit edildi. Özellikle şekerli ürünler grubunda bir önceki
aya göre ortalama yüzde 15 oranında artış tespit edildi.
2018 Mayıs ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim,
ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da
kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 68 TL
artış ile 4.109,00 TL oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz