2 Ekim 2012 Salı

ALABAŞ; TTK’YA ALIMI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR

 GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI

ALABAŞ; TTK’YA ALIMI İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ SÜRÜYOR



Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, 2 Ekim 2012 tarihinde Sendika Genel Merkezinde toplandı.

Genel Başkan Eyüp Alabaş’ın başkanlığındaki toplantıya GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS’e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra, Merkez Servisleri ve MTA Şubelerinin başkan ve tüm yöneticileri katıldı.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun açış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alınması konusunda girişimlerimiz sürüyor. En kısa sürede üretimi artırma ve ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunma olanaklarına sahip olan TTK’ya, halen işçi alınmamış olması düşündürücüdür. Yılda yaklaşık 5 milyar dolar taşkömürü ithal edenlerin ne kadar güçlü bir lobi olduğunu biz biliyoruz. Onlar kazanırken ülkemiz yoksullaşıyor ve insanımız işsiz dolaşıyor” dedi.

Alabaş, Toplu İş İlişkileri Yasası’nın çıkmaması nedeniyle 300 bin işçinin toplu sözleşme beklediğini belirterek, en kısa sürede bu sorunun aşılmasını beklediklerini söyledi.

TKİ’ye bağlı Seydişehir Linyit İşletmesi ile termik santralinin özelleştirilmesine karşı 7 Ekim’de Kütahya’da düzenlenecek mitinge katılarak Hükümeti madenler ve enerji konusunda uyaracaklarını söyleyen Alabaş şöyle konuştu;

“Herşeyden önce terör şehidi olan vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ulusal Kurtuluş Savaşı vermiş, milletimizi bölmeye dönük bu saldırıların asla amacına ulaşamayacağını önemle belirtmek istiyorum.

300 BİN ARKADAŞIMIZ TİS BEKLİYOR

Sendikalar olarak sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bugün Türkiye genelinde, çeşitli sendikalara ve konfederasyonlara üye, yaklaşık 1000 işyerinde 300 bin arkadaşımız Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini bekliyor.

Türkiye’de 8 aydır Toplu İş Sözleşmesi yapılamıyor ve çalışanlar mağdur durumda.

Bizim, Kandilli ve Amasra’da HEMA işyerlerinde, yaklaşık 7-8 ay önce örgütlendiğimiz 1100 madenci arkadaşımız da

bu 300 bin işçi arasında bulunuyor. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK bu ortak sorunu Hükümete taşıdılar.

TÜRK-İŞ, Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir eylem yaparak kamuoyunu da bilgilendirdi.

Hükümet adına yapılan açıklamada, sorunun kaynağını oluşturan Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında gündeme alınacağı ve ilgili sendikaların Toplu İş Sözleşmesi Yetki Belgelerinin verileceği belirtildi. İlk yapacağımız iş HEMA’da çalışan madenci arkadaşlarımız için iyi bir sözleşme yapmak olacak.

Ve devamında örgütlenme çalışmalarına hız vereceğiz. Örgütlü olduğumuz Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) işyerlerinde çalışan yaklaşık 11 bin arkadaşımızın Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri de yılbaşından itibaren başlayacak. Bugünkü toplantımızın gündem maddelerinden biri de

her iki sözleşme görüşmeleri için taslak çalışmalarını başlatmak. Burada komisyonlarımızı belirleyip çalışma programını hazırlayacağız. Her dönem olduğu gibi işyerlerimizde anket çalışması yapacağız.

DIŞ TİCARET AÇIĞNIN YARISI ENERJİ İTHALATINDAN KAYNAKLANIYOR

Kütahya’da Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Seydişehir Linyit İşletmesi’nin ve Termik Santralinin birlikte özelleştirmesi gündemde.

Bu iki işyerinde örgütlü bulunan TÜRK-İŞ’e bağlı Tes-İş Sendikamız ve kardeş Türkiye Maden İşçileri Sendikamız,

7 Ekim’de bir miting yaparak bu özelleştirmeye karşı olduklarını gösterecekler.

Biz de Zonguldak maden işçileri olarak, yönetici ve temsilci arkadaşlarımızla birlikte Kütahya’da olacağız.

Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerin ülke ekonomisine ciddi bir katkı vermediğini, çalışanların işsizliğe veya

çok düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edildiğini dile getireceğiz. Hükümeti, madenler ve enerji konusunda uyaracak,

yanlış yapmalarına karşı çıkacağız. Bugün, dış ticaret açığını ve cari açığı düşürmeye çalışan Hükümeti buradan uyarıyoruz; Türkiye’nin dış ticaret açığının yarısının enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor.

Hal böyleyken yeni yatırımları teşvik etmek yerine, mevcut kuruluşları birilerine satmak bu sorunu çözmez,

aksine sonuçlar yaratır.

TTK’NIN ÜRETİMİ ARTIRILIRSA 2-3 MİLYAR DOLAR ÜLKEMİZDE KALIR

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na işçi alınması konusunda girişimlerimiz sürüyor. En kısa sürede üretimi artırma ve ülke ekonomisine doğrudan katkıda bulunma olanaklarına sahip olan TTK’ya, halen işçi alınmamış olması düşündürücüdür.

Yılda yaklaşık 5 milyar dolar taşkömürü ithal edenlerin ne kadar güçlü bir lobi olduğunu biz biliyoruz.

Onlar kazanırken ülkemiz yoksullaşıyor ve insanımız işsiz dolaşıyor. Biz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun üretimini artırarak yıllık 2-3 milyar doların Zonguldak’ta kalabileceğini tüm ilgililere ve siyasetçilere anlattık.

Sonuçta bu bir siyasi karardır ve sadece Zonguldak’ın değil ülkemizin sorunudur. Türkiye’nin her alanda yerli kaynaklara dönmekten ve ithalatı azaltmaktan başka şansı yoktur. Bütçe açıkları, ancak üretim artışıyla kapatılabilir.

Biz TTK’ya işçi alınması için gerçekleri anlatmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda ülkemizin zenginliklerinin ortaya çıkarılması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün büyütülmesi ve teknik olarak desteklenmesi için tüm olanaklarımızı kullanacağız.

TEK YÜREK, TEK SES OLARAK YANLIŞLARA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Sendikamız ekonomik olarak hızla toparlanmaya devam ediyor. Eğitim çalışmalarımız yeni dönemde de devam edecek.

Genel Mali Sekreterimiz ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreterimiz bu çalışmalar hakkında

Başkanlar Kurulumuza bilgi verecek.

Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, öncelikle üyelerimize insanca bir yaşam ve çalışma ortamı sağlamak; çalıştığımız kurumlar ve ülkemiz ekonomisi için verimli, kaliteli işler yaparak milletimize hizmet etmek istiyoruz.

Maden işçileri ve MTA işçileri olarak her zaman tek yürek, tek ses halinde yanlışlara karşı çıkacağımızı bir kez daha belirtiyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum”.

GMİS Genel Başkan Eyüp Alabaş, bir gazetecinin Başbakan’ın bir TV programında madenlerin özelleştirileceğini söylediğini belirterek bu konuyla ilgili görüşlerini sorması üzerine; “Sayın Başbakan’ın parti kongresinden önce bir televizyon programında  özellikle lojmanlardan başlayarak bazı kurumların özelleştirilmesiyle ilgili olarak bir açıklaması var. Biz de bunu basından okuduk. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Zonguldak’ta yaşayan bir kişi olarak bunu TTK’nın üzerine alınmadığımı belirtmek isterim.

TTK, halen ülkemiz sanayisinin stratejik bir kuruluşu olarak üzerine düşeni yapıyor. Bu nedenle orada kastedilenin TTK olduğunu sanmıyorum. TTK, ülkemiz sanayisine katkı veriyor, vermeye de devam edecek. Daha önce Enerji Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde TTK ile ilgili bu yönde bir düşünceleri olduğuna şahit olmadık veya öyle bir algılamamız da olmadı. TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi ve üretimin artırılmasıyla ilgili görüşmelerde gördüğümüz samimiyetin göstermelik olacağını hiç sanmıyorum. Bu nedenlerle kastedilen kurumların arasında TTK’nın da olacağını düşünmüyorum” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz