6 Ekim 2012 Cumartesi

EYLÜL AYI CEP YAKTI

Ailelerin bütçesinde;  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Eylül ayında artışlar devam etti.
Eylül 2012’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,98 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 11,90 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 9 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 6,83 oldu.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık 0,98’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 8,24 TL ek yük getirdi. Buna göre Eylül ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 855,89 TL’ye yükseldi.
Eylül 2012 itibarıyla net 739,79TL olan asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında özellikle asgari ücretlinin verdiği yaşam mücadelesi gözler önüne serilmektedir.
Eylül 2011’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 3.88 seviyesinde gerçekleşmişti.
Eylül 2012’in mutfak harcamasındaki artışta, mevsim dönüşü nedeniyle özellikle sebze ve meyvedeki artışlar etkili oldu.
Eylül ayında, sebze ve meyvenin yanı sıra tavuk, yağlar ve tahıllarda artış yaşanırken, süt ürünleri ve et ürünleri grubundan kırmızı et ve sakatat da düşüş yaşandı.  Gıda harcaması grubunda yer alan diğer harcama kalıplarında ise değişim görülmedi.
Eylül 2012’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 23,46TL artış ile 2.417,94 TL oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz