18 Temmuz 2013 Perşembe

DEVREK TÜRKÜLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Devrek yöresinin türkü, mani, şiir, ağıt, ninni, atasözü, masal, söylence kültürünün günyüzüne çıkarılması amacıyla kurulan ve Feridun Kırımlı, Hamit Kalyoncu, İsmet Akdemir, İbrahim Tığ, Celal Ş. Telci, Mustafa Uzundal ve M. Naci Kocabıyık’tan oluşan kurul çalışmalarını sürdürüyor.
   Devrek yöresine ait, “Bal Dudu’m”, “Acı Almanın Dilimi”, “Bulamadım Anam Dengimi” gibi türkülerin söz ve hikayelerini Karakoçlu, Telioğlu ve Bakırcılar  Köylerinde yaptığı araştırmalarla ortaya çıkaran kurul, bu türkülerin ezgisi ve notaları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
    Kurul adına bir açıklama yapan Mustafa Uzundal, kurulun şuana kadar Devrek yöresine ait 11 türküyü ortaya çıkardığın belirterek, “Devrek’in derin bir kültürü var. Radyo ve televizyonların olmadığı bir dönemde bölgemiz insanı düğünlerde kendilerinin yaktığı türküleri, ninni ve ağıtları okuyorlardı. Ne zaman bu iletişim araçları çıktı, o söylenen türküler toprak altında kaldı. İşte bizler de bölgemizin bu derin kültürünü ortaya çıkmak için yola koyulduk ve uzun bir mesafe katettiğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz