7 Temmuz 2014 Pazartesi

HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ AŞIRI SICAKLARA DİKKAT ÇEKTİ


         Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya  aşırı sıcaklara dikkat çekerek sıcaklar nedeniyle  vatandaşların dikkat etmesi konusunda bilgilendirmede bulundu.
  Dr. Yusuf Kaya yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “  Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.
Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üzerindeki yaşlılar, bakıma muhtaç olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker, kalp damar, beyin damar, karaciğer, böbrek hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları) özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi sürekli ilaç kullanan kişiler, sokak çocukları ve evsizlerdir.
Sıcaklardan korunmak için günün en sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda, açık renkli, hafif bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararları ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girenler güneş koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Yoğun spor aktivite yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
Sıcak havalarda diğer önemli bir konu ise güneş çarpmalarıdır. Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı olarak gelişmektedir. Tedavi edilmezse kalıcı zararlar verebilir. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileriyle kendini gösteren, derinin soğuk ve nemli, nabzın hızlı ve zayıf, solunumun hızlı ve yüzeysel olduğu durumlarda kişiler hemen serin bir yerde istirahata alınması gerekir. Kişinin giysileri gevşetilip, sırtüstü yatırılarak ayaklan yükseltilmelidir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı özellikle ayran ve ya soda içirilebilir. Kişinin düzelmemesi durumunda, ateşinin 39,4′ün üzerine çıkması derinin kuru, kırmızı ve sıcak olması, terlemenin olmaması, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme niteliğinin bozulması ile şuur bulanıklığı veya kaybı varsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan et, yumurta süt, balık gibi besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir. Konu ile ilgili Bakanlığımızın 184 numaralı SABİM hattından danışmanlık hizmeti alınabilmekte olup, tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim “ dedi.                                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz