Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr.Yusuf Kaya
Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşlarımıza beslenme konusunda çeşitli
uyarılarda bulundu.Dr.Yusuf Kaya yapmış olduğu yazılı açıklmasında şunları
söyledi.“Ramazan boyunca değişen beslenme düzeni,
ramazan bayramında tüketilen yiyeceklere, miktarlarına ve öğün sayısına dikkat
etmeyi gerektirir. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmanın sonucunda; enerjisi
yüksek besinler tüketilirse vücut bu besinleri harcayamayarak yağ olarak
depolayacaktır. Ayrıca, ramazan bayramında kan şekerini kontrol altında tutmak
da önemlidir. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketme, kalp
krizinin tetiklenmesi başta olmak üzere kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi
kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu sebeple Ramazan
Bayramında ve sonrasına sağlıklı beslenmeye önem vermek ve sürdürmek son derece
önemlidir.
Bayramda ve bayram sonrası sağlıklı beslenme
önerileri
Özellikle
Ramazan Bayramında ve sonraki dönemde öğün atlamamaya dikkat etmek
gerekmektedir. Ana ve ara öğünlere dikkat edilmeli 3 ana ve en az 2 ara öğün
şeklinde beslenmek gerekmektedir.
Bayram
sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma
yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde
geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı
besinler, yağlı yiyecekler ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
Çok
miktarda şeker ilave edilmiş besinler kan şekerini ani yükselttiği için
sağlıklı bir seçim değildir. Bayramda tatlı yenebilir fakat aşırıya kaçmamak ve
tüketilecek tatlının türü çok önemlidir.
Kızartma
ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlı tercih edilmelidir ayrıca bayramda ikram
edilen şekerin, çikolatanın yanına fındık, ceviz, kuru kayısı ve kuru incir ilave edilebilir.
Bayramda
makarna, pilav, börek, patates gibi karbonhidratlı yiyecekleri daha çok öğle
öğününde ve yine proteinli bir yiyecekle birlikte tüketilmelidir. Bu sayede hem
kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçilir hem de daha uzun süre tokluk
hissi sağlanır.
Ramazan
Bayramında çocukların şeker, çikolata ve şekerli besin tüketimlerine dikkat
edilmeli ve bu besinleri tükettikten sonra dişlerini fırçalamaları konusunda
gerekli uyarılar yapılmalıdır.
Ramazanda
oruç tutulurken gece sahura kalkma alışkanlığı ile birlikte vücudun biyoritmi
gece kalkmaya ve gece yemeye alışmış olabilir. Bu alışkanlığın bırakılması
gerekir, eğer bu alışkanlık bir süre devam ederse gece kalkıldığında sadece 1
bardak süt içip ya da 1 meyve yiyip yatılmalıdır.
Ramazanın
metabolizmaya en önemli etkilerinden biri de sıvı alımının azalmasıdır. Vücudun
sıvı tüketimini normal temposuna dönebilmesi için bolca su içilmesi gerekir.
Örneğin yenilen her şekerin yanında bir bardak su içilebilir.
Ramazan
ayı süresinde oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi
rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi
önemlidir. Yetişkin bireylerin günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri
önerilmektedir.
Yavaşlayan
metabolizmayı hızlandırmak için hareket edilmelidir. Bu nedenle merdivenleri
yürüyerek çıkmak, bayram gezmelerini yürüyerek yapmak fiziksel aktivite
alışkanlığını kazanmakta yardımcı olur.
Şeker,
kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete
bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon
hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, günde 2
fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları önerilmektedir.
Herkesin sağlıklı, huzurlu, mutlu bir
Ramazan Bayramı geçirmesini dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz