29 Haziran 2016 Çarşamba

ANGARYADAN ÇIKAN İHBAR

Eğitim Sen Zonguldak Şube başkanı Orhan Yılmaz basın açıklaması yaparak  ÖSYM’nin merkezi sistem sınavlarında yeni uygulama ile sınav sonrası görevlilerin doldurmaları gereken formlara tepki gösterdi.
Orhan Yılmaz’ın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde  “Yaptığı her sınavın tartışmalı soruları ve tartışmalı sonuçları ile ünlü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezimiz, yeni bir uygulamaya imza atarak merkezi sistem sınavlarındaki görevlilerin sınav sonrası 48 saat içinde doldurmaları için 52 maddelik garip sorulardan oluşan bir form hazırlamıştır.
Bu form ile birçoğu evet-hayır ve 1 – 5 puan ile değerlendirilmesi istenen sorular,  sınav ertesinde görevlilerin birbirlerini ihbar etmelerine olanak vermektedir. Bugüne kadar sınav görevlilerinin yardımlaşma ve dayanışma duyguları içinde gerçekleştirilen sınavları  “ kapıdan kafasını uzattı”,” çocuğumu adresi nedeniyle okula kaydetmeyen okul müdüründen alınacak intikam fırsatına “ dönüştürülebilecek sınavların ertesinde yanıtlanması istenen sorulardan bazıları şunlardır.
3 : Görevli olduğunuz binaya Sınav Uygulama Yönergesinde belirtilen zamanda gittiniz mi?(Buna kim hayır der?)
16 : Salon Başkanınız İş/İşlem Takip Formu'nu uyguladı mı ?(Uygulamadığı sınav dönüş evrakından anlaşılır)
31 : Sınavda herhangi bir adayın yerine bir başkasının girdiğine dair herhangi bir tartışma, durum ve/veya şüphe oluştu mu?(Böyle durumlarda tutanak tutulmaktadır)
35 : Herhangi bir salon görevlisi, sınav sırasında salonu terk etti mi?(Sevmediğin biri var ise salon dışına çıktı diyebilirsiniz)
37 : Sınav sürecinde, Görevlilerin neden olduğu aşağıda sıralanan sınav kurallarına ilişkin bir aykırılık/sorun gözlem veya şüpheniz oluştu mu?(Bu soru ile sınavda görevli olanları ihbar ederek her türlü intikamınızı alabilirsiniz)
42 : Sınav günü, aday, görevli ve/veya başka birilerinden, sınavın kurallara uygun yapılmadığına dair, herhangi bir duyum ve/veya gözleminiz oldu mu?(İftira ve ihbar mekanizmasını bu soruda da çalıştırabilirsin)
Buradan sonra yazılan soruların bir kısmı sınav görevlilerine  düşük puan vererek onları itibarsızlaştırabileceğiniz bir fırsata dönüşmektedir..
43 : Salon Başkanınızın, sınav kurallarına hakimiyeti ve görevini gerektiği gibi yapma konusundaki yaklaşımlarını 1-5 arasında değerlendiriniz.
44 : Bina Sınav Sorumlunuzun (BSS), sınav kurallarına hakimiyeti ve görevini gerektiği gibi yapma konusundaki yaklaşımını 1-5 arasında değerlendiriniz.
45 : Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının (BSSY), sınav kurallarına hakimiyeti ve görevini gerektiği gibi yapma konusundaki yaklaşımını 1-5 arasında değerlendiriniz.
46 : Bina Yöneticisinin (BY),  sınav kurallarına hakimiyeti ve görevini gerektiği gibi yapma konusundaki yaklaşımını 1-5 arasında değerlendiriniz.
47 : Sizce,  diğer Sınav Görevlileri sınav kurallarını yeterince biliyor muydu?
50 : Sınav sürecinde görev yaptığınız diğer görevlileri, sınav kurallarına hakimiyeti ve görevini gerektiği gibi yapma konusundaki görüşünüzü 1-5 arasında değerlendiriniz.
Bunlar 52 garip ve birlikte çalıştığınızı ihbar edebileceğiniz sorudan yalnızca birkaç tanesi…
Şifrelenmiş soru kitapçıkları ile doğru yanıtların sistemi bilenlere sınav sırasında kopya vermeye dayalı emek hırsızlıkları ve şaibeli sınavları ile ünlü ÖSYM, sağlıklı sınav yapmayı, sınav görevlilerin birbirini ihbar ederek sağlayacağını sanıyorsa aldatmaya devam ediyor demektir.

Şifreli sınavları ve yüzlerce insanın tam puan alarak başarılı(!) olduğu sınavlarla ilgili brifingler ile yetkilileri  tatmin etmiş olabilirsiniz. Çünkü onlar beraber yürüdüğünüz bu yollarda her türlü şaibenizi örtbas edecek durumdalar. ÖSYM’ den beklenen  aynı görevi yapanlara farklı ücret veren uygulamasından vazgeçmesi ve sınav görevlilerinin birbirini  ihbar edebilecekleri  sorular yerine,  Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak çocukların her yaşta yetenek,ilgi ve istekleri açısından yönlendirilmelerini sağlayacak bir sistem araştırması ve uygulanın hazırlıklarını yapmasıdır”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz