Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Ertuğrul
Güner 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü etkinlikleri kapsamında yazılı bir açıklamada
bulundu.
Güner yapmış olduğu açıklamada, “ Çölyak
hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus
(tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da
yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar
oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar,
yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden
olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olup; çocukluk, ergenlik,
orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür.
Çölyak hastalığı olan çocuklarda
özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık,
enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy
uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda
hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.
Yetişkinlerde
görülen belirtiler ise karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo
azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet
ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik,
nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği,
ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz
şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı
döküntüler olarak belirtilmiştir.
Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem
taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi
önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler
(AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile
konmaktadır.
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday,
arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.
Çölyak hastaları için güvenli
yiyecekler; tüm sebzeler, tüm meyveler,
tüm bakliyatlar, tüm katkısız katı ve sıvı yağlar, yumurta, bal, reçel, basit
toz şeker, zeytin, et, balık ve tavuk (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha
önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.),una
batırılmamış konserve çeşitleri, mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de
unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya
unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir. Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda
ürünlerde mevcuttur. Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz
şehriye, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz
kraker, glutensiz irmik, glutensiz güllaç,
glutensiz bisküvi, glutensiz tarhana bunlardandır.
Çölyak hastalığı ile karşılaşıldığında,
sağlıklı bir yaşam için gerekli olan tek şey dikkattir. Yaşantımızı daha kolay
bir hale getirebilmek için hastalığa sebep olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Dikkatli bir beslenme programıyla her sağlıklı insan gibi bu bireyler büyür,
okula gider, evlenir, çocuk sahibi olur, çalışır ve yaşantısına devam
edebilirler. Çölyak bir yaşam tarzı olarak hayata yerleşmelidir “
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz