16 Temmuz 2012 Pazartesi

RAMAZAN AYINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ


Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur mübarek ramazan ayının yaklaşması nedeniyle oruç tutacak vatandaşları uyararak dikkat edilmesi gereken konularda bilgilendirdi.
Külekçi Uğur yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “ Bu yıl ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, havanın sıcak olması ve iftar-sahur arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu ayı sağlıklı bir şekilde geçirmek için yapılan önerilerin diğer yıllara göre biraz daha farklı olmasına yol açıyor.
Ramazan ayında bireylerin beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaşanması normal, öğün düzeni ve saati ile tüketilen miktarlardaki artış, en önemli değişiklik oluyor ancak her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
Oruç Tutanlar Nelere Dikkat Etmeli? İftar Nasıl Olmalı?
Uzun süren açlık sonrasında iftar da neler yenileceği çok önemlidir. Yaz döneminde yaklaşık 16 saat süren oruç sonrasında birden yemek yemek sağlığınız için uygun değildir. Bunun için nelere dikkat edilmeli;
• İftarı ilk önce 1-2 bardak su, 1-2 dilim ekmek veya küçük bir parça pide, biraz zeytin ve peynirle atıştırma şeklinde açmalı, 20-25 dakika bekledikten sonra diğer yemekler yenmelidir.
• Ağır yağlı yemekler, hamur işleri veya kızartmalar hem bu sıcak havalarda hem de uzun süren açlık sonrasında sağlıksız bir beslenme şeklidir. Yazın hava sıcak olduğu için vücudun iç ısısını koruyabilmesi ve dengede tutabilmesi için kış aylarına göre daha az kalori alması yeterlidir. O nedenle buna dikkat edilmeli, mümkün olduğunca hafif sebze yemekleri, et veya tavuklu yiyecekleri de ızgara veya haşlanmış şekilde tüketmek sağlıklıdır.
• Meyve ve yemeklerde bol domates, biber, maydanoz vb. yeşillik tüketmelisiniz ki gerekli olan vitamin ve mineralleri alın. 3-4 tane hurma bir porsiyon meyve sayılmaktadır, tatlı ihtiyacınızı da karşılayacağı için uygun bir besindir.
• Öğün sayısı azaldığı için her besini tamamlamak zor olmaktadır. Bu nedenle her gün farklı sebzeler ve meyveler tüketmeye dikkat edin.
• Mutlaka sahur yapılmalı, eğer sahur yapılmazsa açlık süresi daha da uzayacağı için gün içinde zorlanabilirsiniz.
• Beyaz ekmek veya pide beyaz undan yapıldığı için tok tutma süresi daha kısadır, tam buğday, çavdar veya kepekli ekmek daha uzun süre tok tutacağı için sahurda daha çok tercih edilmelidir.
• Havaların çok sıcak olması vücuttan terle su kaybını arttırmaktadır, bu nedenle sıvı tüketiminizi arttırmalı en iyi içecek olarak suyu 2-3 lt içmeye çalışmalısınız. Asitli ve kolalı içecekler su yerine geçmez ve fazladan şeker alırsınız. Su, soda veya doğal yapılmış az şekerli limonata soğuk olarak içeceğiniz sağlıklı sıvılardır. Bunun yanında yine az şekerli yapılmış kompostolar hem meyve hem sıvı tüketiminizi sağlar, gazlı içecekler yerine sağlıklı bir seçenek olur. Sıvı olarak su dışında ayran ve sütü tercih edin, besin değeri yüksek, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri sağlayacaktır. 

Zayıflamak düşüncesi ile yememek:
Ramazan ayında asıl hedef kilo vermek değil, kiloyu korumak olmalıdır. Bu dönemi fırsat bilip kilo vermek için uğraşmak daha az besin tüketmek, ramazan ayı sonrasında fazla miktarda kilo almanıza neden olabilir. “Nasıl olsa gün boyu aç kalıyorum, akşamda yemezsem kilo veririm” düşüncesi yanlıştır. Ramazan ayı vücudunuz için bir yenilenme ve toparlanma süreci gibi görülse de, metabolizma hızının oldukça düştüğü bir dönemdir. Buna ek olarak sizde vücudunuzun ihtiyacı olan besini karşılamazsanız vücudunuzda yağ depolanmasına neden olabilirsiniz. Bu sebeple vücudunuzun ihtiyacı olan kadar besin almanız, günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırmanız en doğru seçim olacaktır. Bunların dışında sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin, vücudunuzu hareketli halde tutun, iftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.
Kimler Oruç Tutmamalı?
Oruç tutmak için hiçbir sağlık probleminizin olmaması gereklidir. Düzenli ilaç kullanan kalp, şeker veya tansiyon hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Ayrıca mide ve barsak problemi olanlar uzun süren bir açlık olacağı için etkilenebilir, mide de spazm, gastrit, hazımsızlık, irritable bağırsak sendromu veya reflü gibi sindirim yolundaki hastalıkları tetikleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz