4 Mart 2013 Pazartesi

263 Maden Şehidi törenle anıldı

 3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne bağlı ocakta meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden işçisi Kozlu Uzunmehmet Kuyubaşı’nda düzenlenen törenle anıldı.
Törene Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, CHP İl Başkanı Halil Furat, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim sekreteri Osman Tutkun, TTK Genel Müdürlüğü ve Müessese yöneticileri, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri ile maden işçileri katıldı.
Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Burada, bundan tam 21 yıl önce büyük bir grizu faciası yaşadık. 263 arkadaşımızı kaybettik.
Arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.
Yine burada 7 Ocak 2013 tarihinde taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen kazada da 8 arkadaşımızı kaybettik.
MADENCİLİK DÜNYANIN EN ZOR MESLEĞİ
Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ruhları Şad olsun.
Madenciliğin, dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu bütün dünya kabul ediyor.
Biz bunu yaşayarak öğrendik. Bu havzada, 165 yıldır kömür üretiyoruz.
Atalarımız ve bizler, yerin yüzlerce metre altında alınteri döküyoruz.
165 yılda yaklaşık 5 bin şehit verdik.
Her acıdan dersler çıkarıyor, dünyadaki gelişmeleri de izleyerek daha sağlıklı, daha güvenli şartlarda çalışmanın yollarını arıyoruz. Ancak tüm uyarılara rağmen yanlış yapılıyor.
17 Mayıs 2010’da Karadon’da, 7 Ocak 2013’te Kozlu’da taşeron uygulamasının getirdiği iş cinayetleri bu yanlışların son örnekleri oldu.
Biz yeraltındaki tüm işlerin TTK tarafından yapılmasını ve halen çalışan arkadaşlarımızın da TTK bünyesine aktarılmasını istiyoruz.
25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sürecindeyiz. Toplu İş Sözleşmesi Taslağımızı bugün Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası’na teslim edeceğiz. Öncelikli hedefimiz ücret farklılıklarının giderilmesidir.
Her hangi bir hak kaybına müsaade etmeyecek, sosyal haklarımızla ilgili iyileştirmeler elde etmek için birlikte mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi hep birlikte vereceğiz ve kazanacağız.
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 25 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var.
Kömür burada var.
ÜRETMEK İSTİYORUZ
Zonguldak Havzası’nda 1 milyar 300 milyon tonluk taşkömürü rezervi var.
Bizler, ülkemizin bu zenginliğini üretmek, yerüstüne çıkararak ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz.
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 25 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var.
TTK’nın kurulu kapasitesi 5 milyon ton. Ama yeterince üretemiyoruz.
Neden üretemediğimizi de en iyi sizler biliyorsunuz.
Ve Türkiye, ihtiyacının çok büyük bir çoğunluğunu dışarıdan alıyor.
Oysa biz Zonguldak Havzası’nda ülkemizin taşkömürü ihtiyacının çok önemli bölümünü üretebilir dışarıya akıtılan milyarlarca doların 2-3 milyar dolarlık bölümünün ülkemiz ekonomisinde kalmasını sağlayabiliriz.
Bu gerçekleri bıkmadan usanmadan anlatıyoruz.
Hem ilgililere, hem de Türkiye kamuoyuna anlatıyoruz.
TTK Genel Müdürlüğü, kurumun işçi açıklarının her geçen gün arttığını belirterek işçi talebini sürdürüyor.
Biz Genel Maden işçileri Sendikası olarak kuruma işçi alımı için görüşmelerimizi aralıksız sürdürüyoruz.
SİZİN SAĞLIĞINIZ HERŞEYDEN ÖNEMLİ
Türkiye’nin Zonguldak’a, taşkömürüne, TTK’ya, yani sizlere ihtiyacı var. Sizin yeryüzüne çıkartacağınız bir kürek kömür, bu ülkenin dışarıya daha az para vermesi ve bu ülke insanının daha iyi yaşaması için çok önemli.
Sizin sağlığınız ve huzurunuz, öncelikle aileniz ve sonra da, bu ülke ve toplum için çok önemli.
Her şeyden önce sağlığınıza ve iş sağlığı ve güvenliğine dikkat edeceksiniz.
Çalışma ortamınızın güvenli olmasını sağlayacaksınız.
Biz sizlerin her türlü sorununuzu çözmek, sağlıklı ve verimli çalışacağınız koşulları yaratmakla sorumluyuz. Bizim öncelikli görevimiz budur.  Sonrasında birlik ve beraberlik içinde, Kurumun, Zonguldak’ın, bölgenin ve ülkenin sorunlarını çözeriz” dedi.
İNAN; MADENCİ, MADENCİYE EMANETTİR
Tüm maden şehitlerine Allah’tan rahmet dileyen TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, “Madencilik iş kolu, ağır ve tehlikeli işler olarak değerlendirilen son derece riskli bir işkoludur. Ayrıca bizim ocaklarımız birinci derecede gazlı ocaklardır. Riskimiz bu nedenle iki kat artmaktadır. Burada madenciye düşen görev, disiplinli çalışmak, verilen işi hakkıyla yerine getirmek ve birbirlerine sahip çıkmaktır. Bir başka iş kolunda olmayacak kadar titiz davranmaktır. Diğer iş kollarından farklı olarak madenci, madenciye emanettir. Bir madenci, bütün madencilerin canını yeri geldiğinde kurtarabilir. Yine bir madenci yaptığı hatayla arkadaşlarının hayatını riske edebilir” dedi.
Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve şehit madenciler için dualar edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz