7 Mart 2013 Perşembe

SAĞLIK SEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI


Memur Sen”e bağlı Zonguldak Sağlık Sen Şube Başkanı Mehmet Ali Kara 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutladı.

Kara yapmış olduğu açıklamada , “ 8 Mart 1857 tarihinden bu yana değişmeyen hak, özgürlük, insanca yaşam, daha iyi çalışma şartları ve daha iyi ücret mücadelesinin verildiği 'Dünya Kadınlar Günü' ülkemizde de 1977 den günümüze kadar 8 Mart tarihinde kutlanmaktadır.
Son yıllarda kadın hak ve özgürlükleri ile kadınlarımızın sosyal hayattaki istihdamında bir takım iyileştirmeler olsa da henüz istenen seviyede olduğunu söyleyemeyiz.
Türkiyede her beş kadından biri fiziksel şiddet görmektedir. Gerek aile içinde başlayan şiddet ve gerekse iş ortamında karşılaşılan psikolojik baskı ve eşitsizlikle mücadele eden kadınlar; ağır çalışma şartları ve fazla mesai saatlerine rağmen erkeklere oranla yüzde 25-50 oranında daha az ücret almaktadırlar. Bu rakamlar da göstermektedir ki; 'Çalışan kadınların emeği sömürülmektedir.'
Birleşmiş Milletlerin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre:
Dünyadaki işlerin yüzde 66 sını bayanlar yapmaktadır.
Ancak, bayanlar daha iyi haklara sahip olabilmek için sosyal yaşamın her alanında daha fazla görev almak zorundalar.
Avrupa da kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1970 li yıllarda; bizde ise 1934 yılında verilmiş olmasına rağmen Avrupadan çok daha geride olduğumuz bilinen bir gerçektir.
Eğer hak verilmekle arzu edilen hedefe ulaşılmış olsaydı şu anda Avrupadan daha ileri düzeyde olabilirdik.
Yirmi birinci yüzyılda olmamıza rağmen, ülkemizde kadın hak ve hürriyetleri eğitim başta olmak üzere bir çok mesleki platformda ve sosyal alanda ihlal edilmektedir.
Bugün kadınlarımız adına şikayet ettiğimiz tüm sorunlar yine kadınlarımız tarafından çözüme kavuşturulacak sorunlardır.
Seçme ve seçilme hakkının verilmesi ile Kadınlarımız adına 1934 yılında dünyaya örnek olmuşken, şimdi üçüncü dünya ülkelerinin arasında yer alıyor olmamız kadınlarımızın üzerine çok büyük görevlerin düştüğünü göstermektedir.
Dünün birbirini ezen Avrupası bugünün uzlaşma ve paylaşım kültürünü içine sindirmiş toplum haline getiren sivil toplum örgütleridir.
Kadınlarımız sorunlarından kurtulmak istiyorlarsa; sivil toplum örgütleri içerisinde aktif olarak yer almaları ve kendi seslerini duyuracakları sivil toplum örgütlerini kurmaları gerekmektedirler.Kadınlarımız toplumda arzu edilen boyutta etkin konuma bu şekilde gelebilirler.
Kadın; annedir, kardeştir, abladır, yardır, eştir
Kadın; sahibidir evladının Sahibidir vatanının, evinin, eşinin, işinin
Kadınlarımız; hakkının verilmesini bekleyen değil, hakkını almasını bilen olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk”ün dediği gibi, “ Dünyada Hiçbir ulusun kadını, ben Anadolu kadınından daha çok çalıştım, ülkemi kurtuluş ve zaferlere taşıdım diyemez” sözünden çıkarak tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun “ dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz