7 Şubat 2013 Perşembe

Ocak mutfak gideri yüzde 0.83 arttı

Ocak 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 7,10 seviyesinde gerçekleşti. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,83 artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 7 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Ocak 2013’te Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 858,07 TL oldu.
Ocak 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 20 TL artış ile 2.423 TL oldu.


Ocak 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 7,10seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 6,14 oldu.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0,83’lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre 7 TL ek yük getirdi.
 Buna göre Ocak ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 858,07 TL oldu.
Ocak 2013 itibarıyla net 773,01 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 26 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında özellikle asgari ücretlinin verdiği yaşam mücadelesi gözler önüne serilmektedir.
Ocak 2013’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artmış,  mutfaktaki yıllık artış yüzde 9 seviyesinde gerçekleşmişti.
Ocak 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta, süt ürünleri, kuzu eti, işlenmiş et ürünleri, kuru bakliyat, meyve ve sebzedeki artışlar etkili oldu.
Süt Ürünlerinde pastörize süt yüzde 4, taze kaşar yüzde 5 oranında arttı.
Et grubunda kırmızı et ürünlerinde kuzu eti bir önceki aya göre yüzde 20, işlenmiş et ürünlerinden sucuk yüzde 14, kavurma yüzde 10 zamlandı.
Aynı dönemde tavuk eti ise yüzde 5 oranında arttı.  Sakatat grubu da ocak ayında fiyatı artan ürün grubu oldu. Bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 4 oranında arttı. Balık fiyatlarında ise önemli değişim olmadı.
Bakliyat grubunda inişli çıkışlı fiyat hareketleri bu ay da devam etti. Dermason kuru fasulye yüzde 10, kırmızı mercimek yüzde 15, yeşil mercimek yüzde 4 oranında arttı. Nohut ve barbunya da değişim olmadı. Tahıl grubunda baldo pirinç yüzde 3 arttı.
Ocak ayında aile bütçesini en fazla etkileyen grup yine sebze ve meyve grubu oldu. Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 6 oldu. Sebze grubunda en fazla zam gören ürün yüzde 33 artış ile taze fasulye, yüzde 30 sivri biber, yüzde 26 artış oranı ile patlıcan 29, yüzde 25 oranı ile kabak oldu.  Domates yüzde 12, kurusoğan yüzde 15, hıyar yüzde 10, dolmalık biber yüzde 17, pırasa 17, kereviz yüzde 5 oranında fiyatı artan ürünler oldu.
Meyve grubunda; elma yüzde 10, mandalina yüzde 25, nar yüzde 20, muz yüzde 10, kivi yüzde 5, ayva yüzde 25 oranında artış tespit edildi.
Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplardan yağlar grubunda zeytinyağı bir önceki aya göre yüzde 5 oranında arttı. Şekerli ürünler grubunda bal yüzde 10, pekmez yüzde 10, tahin yüzde 8, reçel yüzde 5 oranında arttı.  Kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Ocak 2013’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 20 TL artış ile 2.423 TL oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz