11 Şubat 2014 Salı

YENİDOĞAN CANLANDIRMA EĞİTİMİ BAŞLADI




      Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Yenidoğan bebeklerin ölümlerini ve sakatlıklarını önlemeye yönelik “ Yenidoğan Canlandırma “ programı kapsamında bir eğitim düzenlendi.
         Emirgan otelde üç gün sürecek olan  eğitimin açılışına İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Yusuf Kaya, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Korkut Eren, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Çıtlak, Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Akça, Çalışma ve İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan”ın yanı sıra İl genelinde çeşitli hastanelerde görev yapan ve eğitime katılacak olan yirmi beş doktor ve elli ebe ve hemşire ve anestezi teknisyeni  olmak üzere yetmiş beş sağlık çalışanı katıldılar.
       Eğitimin açılışında bir konuşma yapan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Yusuf Kaya konuşmasında şunları söyledi. “ Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların yüzde 23”ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda neonatal resisitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasını yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise, doğum odasında uygun gereçlerin heran hazır olmasıyla birlikte burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Proğramı ( NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2012 yılı sonu itibariyle 1845 uygulayıcı kursunda, 37.530 sağlık personeli ( Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri vs.) eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasını amaçlandığı proğram kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleri, temel resüsitasyon uygulamalarını yerleştirilebilmeleri için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilebilmektedir “ dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz