Devrek’in
Bakırcılar Köyü’nde Gülbahar Gedik isimli vatandaş bahçesinde Ahududu
yetiştiriyor. Gülbahar Gedik, birçok hastalığa iyi gelen meyveleri halkın
tanımadığından şikâyetçi.
"
Bölgemizde Ahududu’nun, Ağaççileği ya da sultan böğürtleni
olarak tanındığın anlatan Gedik, “Çalı
şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda yetişen
bir bitki. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve güzel kokuludur.
Meyvesi taze olarak yenilebileceği gibi kurutularak da tüketiliyor, yaz başında
çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır.”diye
konuştu.
Halkın bir çok hastalığa iyi gelen Ahududu’yu iyi tanımadıklarını
anlatan Gülbahar Gedik; “Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler.
Vücuda dinçlik verir. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda
faydalıdır. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı
yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir. Olgunlaşmış, taze
Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır. Dokuları sıkılaştırıcı
ve güçlendirici etkisi var. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak
yemeleri tavsiye edilir.”şeklinde anlatıyor.
“Ahududunun
çiçeklerinin kaynatılıp su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz, dişeti
iltihapları ve göz nezlesine de iyi geldiğini” dile getiren Gülbahar Gedik,
“Ahududunun yaprakları ince kıyılıp kaynatılarak çayda yapılabilir” diye
konuştu.
Bahçesinde
yetiştirdiği Ahududuları pazara götürüp götürmediğini de sorduğumuzda ise
Gülbahar Gedik; “Biz şimdilik kendimize yetiklik yetiştiriyoruz. Konu komşuya
da veriyor ve onları da memnun ediyoruz. Pazarlama işimiz ise belki ileri de
olabilir”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz