12 Ağustos 2013 Pazartesi

BAHÇESİNDE AHUDUDU YETİŞTİRİYOR


  Devrek’in Bakırcılar Köyü’nde Gülbahar Gedik isimli vatandaş bahçesinde Ahududu yetiştiriyor. Gülbahar Gedik, birçok hastalığa iyi gelen meyveleri halkın tanımadığından şikâyetçi.
 Üretici Gülbahar Gedik Ahududu meyvesini şu şekilde açıkladı
"
Bölgemizde Ahududu’nun, Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak tanındığın anlatan Gedik,  “Çalı şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda yetişen bir bitki. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi taze olarak yenilebileceği gibi kurutularak da tüketiliyor, yaz başında çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır.”diye konuştu.
Halkın bir çok hastalığa iyi gelen Ahududu’yu iyi tanımadıklarını anlatan Gülbahar Gedik; “Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler. Vücuda dinçlik verir. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir. Olgunlaşmış, taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi var. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir.”şeklinde anlatıyor.
 “Ahududunun çiçeklerinin kaynatılıp su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz, dişeti iltihapları ve göz nezlesine de iyi geldiğini” dile getiren Gülbahar Gedik, “Ahududunun yaprakları ince kıyılıp kaynatılarak çayda yapılabilir” diye konuştu.

 Bahçesinde yetiştirdiği Ahududuları pazara götürüp götürmediğini de sorduğumuzda ise Gülbahar Gedik; “Biz şimdilik kendimize yetiklik yetiştiriyoruz. Konu komşuya da veriyor ve onları da memnun ediyoruz. Pazarlama işimiz ise belki ileri de olabilir” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz