14 Ağustos 2013 Çarşamba

ÇATES’in Zonguldak İçin Önemi Başbakana Anlatılacak ÇATES İÇİN BAŞBAKANDAN RANDEVU İSTENDİ



    Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, ÇATES’in Zonguldak için ne anlama geldiğini anlatabilmek için Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan randevu talep etti.
             Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası,  Maden Enerji ve Sanayici İşadamları Derneği (MESİAD) ile birlikte, Çatalağzı Termik Santrali’nin Zonguldak, bölge ve ülke için ne anlam ifade ettiğini Başbakana bizzat anlatabilmek için girişimlerde bulundu.
             Başbakanlığa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşebilmek için yazılı talepte bulunan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası, randevunun bir an önce gerçekleşebilmesi için de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ve Ak Parti İlçe Başkanı Metin Karaduman’dan da destek istedi.
             Özelleştirme İdaresi Başkanlığının Başbakana bağlı olmasından ve konunun büyük bir nüfusun yakın geleceğini doğrudan ilgilendirdiğinden Maden Enerji ve Sanayici İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ümit Velioğlu ile birlikte görüşmek için talepte bulunduklarını ifade eden Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, “Konu hakkında temel bilgileri aktarmak üzere Sayın Başbakanımızla bir görüşme talebinde bulunduk” dedi.
            Randevu talebinde yerli kömür kullanan tek santralin ÇATES olduğu belirtilirken istihdam ve yerli kömürün geleceği açısından sürecin önemine dikkat çekildi.
           Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Kömür üreticisi devlet kuruluşunun ve havzanın özel sektör kömür üreticilerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve 20.000’e yakın doğrudan istihdamın korunması ÇATES’e kömür vermenin devam etmesine bağlıdır. Bölgesel bir ekonomik ve sosyal çöküntü yaşanmaması için ÇATES’te yerli kömür kullanılmasını devam ettirebilecek bir özelleştirme yönteminin bulunması büyük öneme sahiptir. Aksi takdirde, özelleştirme sonucunda santralde ithal kömüre uygun teknik değişiklikler derhal yapılacak ve yerli kömür teminine son verilecektir. Santralin yeni sahibi daha çok kazanacak ancak bölge ekonomisi ve halkı çok büyük kayıplara uğrayacaktır. Yerli koklaşabilir kömür üretiminin devam edebilmesi ancak ikinci kalite kömürün santrale satılabilmesi ile mümkündür. Bunun için siyasetçilerin konuya ilişkin temel bilgilere sahip olması yeterlidir. Sadece teknokrat ve bürokratlar tarafından özelleştirme şartnamelerinin hazırlanması ve siyasetçilere yeterli ve doğru bilgilerin verilmemesi halinde bölgede büyük bir ekonomik çöküntü olacaktır.”
     Randevunun önümüzdeki haftalarda kesinleşmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz