3 Mart 2016 Perşembe

BAKKA 6.YAŞINDA

1 Mart 2010 tarihinde faaliyetlerine başlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, altıncı yılını bitirdiği bu zaman diliminde bölgenin kalkınması için gerçekleştirdiği faaliyetlerle ve bölgedeki gerek KOBİ’lere, gerekse kamu kurum ve kuruluşlarına verdiği desteklerle göz doldurmuştur.


Bugüne kadar dört defa gerçekleştirdiğimiz KOBİ Mali Destek Programları ile 120 projeye destek verilmiş olup bu kapsamda yaklaşık 28,5 milyon TL karşılıksız mali destek verilmiştir. Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinde faaliyetlerini sürdüren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı eliyle verilen bu desteklerle gerçekleştirilen toplam yatırım tutarı 68,5 milyon TL’yi aşmaktadır. Yapılan bu yatırımlarla yaklaşık 1200 kişilik istihdam sağlanmış ve ülkemizin kanayan yarası olan işsizlik problemine de bir nebze de olsa ilaç olunmuştur. Halen devam eden KOBİ Mali Destek programında hedeflenen yatırım tutarı 16,5 milyon TL ve yeni istihdam rakamı ise 120 kişidir.

Kamu kurum ve kuruluşları ile STK’lara yönelik gerçekleştirilen 2 adet Sosyal Kalkınma Mali Destek Programında 70 kurum/kuruluşa verilen karşılıksız mali destek tutarı 6,5 milyon TL olurken, toplam proje tutarı 7,7 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Genellikle eğitim ağırlıklı olan toplumun dezavantajlı kesimlerine yönelik bu projelerde toplam 6,068 kursiyere 16,616 saat eğitim verilmiştir. Halen devam eden ve ilk defa gerçekleştirilen Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında hedeflenen yatırım tutarı 3,5 milyon TL’dir. Bölgenin yöresel değerlerinin ortaya çıkartılmasının hedeflendiği bu programda toplam 21 kurum ve kuruluşa program sonunda 3 milyon TL karşılıksız destek verilmesi planlanmaktadır.

Belediyelerin, il özel idarelerinin ve köylere hizmet götürme birliklerinin başvuru sahibi olabildiği ve 2013 yılında hayata geçirilen ilk Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programında 13 projeye yaklaşık 6,5 milyon TL karşılıksız destekle toplam 9,2 milyon TL‘lik yatırım gerçekleştirilmiştir.

Güdümlü Proje Desteği kapsamında 2014 yılında sözleşme imzalanan, Bartın Merkez 1. OSB Bölge Müdürlüğü ile Bartın Üniversitesi ve Bartın TSO ortaklığında yürütülmekte olan “Bartın Eğitim, İnovasyon ve Test Merkezi” projesinin 2016 yılı sonunda sona ermesi planlanmaktadır. Proje kapsamındaki inşaatın 2016 yılı ikinci yarıyıl başında bitirilmesinin ardından, tefrişat ve ekipman donanımının tamamlanmasıyla 2016 yılı sonunda merkezin hizmete alınması öngörülmektedir. Toplam bütçesi yaklaşık 5 milyon TL olan projede Ajans katkısı 3,6 milyon TL’dir. Karabük ve Zonguldak için de güdümlü proje hazırlıkları devam

Faaliyetlerine başladığı 2010 yılından itibaren 230 projeye desek veren ve toplamda 43 milyon TL hibe veren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı destek faaliyetlerine hızla devam edecektir.

BAKKA 2016 yılında çalışmalarına başladığı iki büyük proje ile Bölgemize değer katmak için aynı hız ve azimle yoluna devam etmektedir. Sadece Zonguldak, Bartın ve Karabük değil, Sinop, Kastamonu ve Çankırı illerini de kapsayan Batı Karadeniz Programı’nın (BAKAP) bu illere hizmet veren Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile işbirliği halinde teknik hazırlıklarına başlanılmıştır. Program kapsamında bölgenin ihtiyaçları tespit edilerek eylem ve projeler belirlenecek ve Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu Kararı alınması amacıyla Kalkınma Bakanlığına sunulacaktır.

BAKKA ayrıca bölgedeki turizm faaliyetini artırmak, gelen turistlerin kalış sürelerini yükseltmek, daha çok yabancı turist çekebilmek ve halen kullanılmayan turizm potansiyelini canlandırmak amacıyla Batı Karadeniz Turizm Koridoru çalışmalarına başlamıştır. Komşu Kalkınma Ajansları ile işbirliği halinde koridorlar tespit edilerek tanıtımı yapılacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz