5 Mayıs 2014 Pazartesi

6 MAYIS DÜNYA ASTIM GÜNÜ

Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas 6 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
Albas yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “ Astım, tüm dünyada yaklaşık 300milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her100 erkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir. Her yaştan bireyietkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında isegünlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik (müzmin) bir hastalıktır.
Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen birhastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astımda hava yollarındamikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durumakciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile hemenöksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarınısaran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır.Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir mukus (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlarhava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum,artan öksürük, nefes darlığı, rıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir.
Astım hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayan bazı risk faktörleri vardır. Toplumda astımınniçin bazı kişilerde ortaya çıktığı, bazılarında ise görülmediği bu risk faktörleri İleaçıklanabilmektedir. Astımın yüzde 70 nedeni Alerjik, yüzde 30 nedeni tekrarlayan enfeksiyon olup; Alerjik Astımın temeli genetik yapı bozukluklarıdır. Küçük yaşlarda en sık görülen astım nedenlerinden biri de allerjidir. Alerjik Astımın başlıca nedenleri ev tozları, polenler, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır. Alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği, polenler, ev tozu akarları, nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları, çeşitli koku ve gazlar krizleri ortaya çıkaran en önemli faktörlerdir. Alerjik Astımlı Hastalarda; Alerjenler, viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve ev içi alerjenlere maruziyetin olabildiğince azaltılması tedavideki ilk basamaktır. Astımın ortaya çıkması ve tetiklenmelerinde sigara ispatlanmış bir
faktördür.Anne ve babası sigara içen çocuklarda astım sıklığının artması beklenen bir durumdur.          Astımda erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ile astımın kronik bir hastalık haline gelmesi önlenebilir. Erken teşhis için oldukça kolay uygulanabilen birçok kan, deri ve solunum testleri vardır. Astım günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Düzenli ilaç kullanımı ve hekim kontrolü bu tedavide en önemli faktörlerdir. Bu nedenle hasta hekimle işbirliği yapmalıdır. Tetikleyicileri tanımalı ve onlardan kaçınmalıdır. İlaçlarını düzenli kullanmalıdır “ dedi..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz