Ailelerin bütçesinde; en büyük
harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.78 oranında
arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk
12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 oldu. Gıda harcamasında meydana
gelen aylık yüzde 1,78’ lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık
15,51 TL. ek yük getirdi.
Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık
gıda harcaması 962,45 TL oldu.
Ailelerin bütçesinde; en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak
giderinde Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre
yüzde 1.78 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde
gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 oldu.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,78’ lük artış aile bütçesinde bir
önceki aya göre yaklaşık 15,51 TL. ek yük getirdi.
Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik
bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL oldu.
Şubat 2014 itibarıyla net 846 TL olarak belirlenen
yeni asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük
gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri
olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu
giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak
ortaya konulmaktadır.
Şubat 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre
yüzde 0,83 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 7,10 seviyesinde
gerçekleşmişti.
Şubat 2014’ün mutfak harcamasındaki artışta özellikle
bakliyat, tahıl, bazı yağ çeşitleri, tavuk eti ve yumurtadaki artışlar etkili
oldu.
Süt ürünleri, sebze ve meyve grubundaki bir önceki aya
göre yaşanan fiyat durgunlukları gıda harcamasında olumlu etki yarattı.
Gruplar içinde yer alan ürünlerin aylık değişim
hareketleri şöyle oluştu.
Süt ürünleri grubunda beyaz peynir ve kaşarda
kampanyalı satışlar etkili oldu. Yüzde 10’lara varan gerilemeler tespit edildi.
Kırmızı et ürünlerinde kıyma fiyatı yüzde 2 artarken,
kuzu eti yüzde 10 geriledi. Et ürünlerinde en belirgin fiyat artışı yüzde 8
oranında artışla tavuk etinde meydana geldi. Şubat ayında en fazla fiyat
artışlarının meydana geldiği grup kuru bakliyat ve tahıl grubu oldu. Kuru
fasulye ve barbunya fasulye yüzde 22, kırmızı mercimek yüzde 40, nohut yüzde 11, yeşil mercimek yüzde 17, pirinç
yüzde 30, makarna yüzde 9, un yüzde 19, irmik yüzde 33 oranında fiyat artışları
görüldü.
Sebze ve meyve grubu Şubat ayında fiyat durgunluğu
yaşayan, bir önceki seviyesini koruyan seviyede seyretmesi büyük bir ortalamaya
sahip olduğu mutfak giderlerinde rahatlatıcı en büyük etken oldu. Bu grupta
dolmalık ve yeşilbiber yüzde 6 artarken, taze fasulye
yüzde 23, kabak yüzde 8, son ayların en çok artışın yaşandığı patates yüzde 25
geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Meyve grubunda sadece muz yüzde 30
artarken diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Yağlar grubunda, özellikle fındık yağındaki yüzde 30
artış dikkat çekti. Zeytin yağı yüzde 2, margarin yüzde 3 arttı. Kahvaltılık zeytinde değişim olmadı.
Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler ve baharatlar,
konserve, çaylar grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim tespit
edilmedi.
Şubat 2014’de; ailenin, gıdanın yanı
sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi
zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle
Yoksulluk Sınırı 46 TL artış ile 2.629,00 TL oldu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz