18 Mart 2014 Salı

Şubat 2014 ‘te gıda fiyatları yüzde 1.78 arttı

Ailelerin bütçesinde;  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.78 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,78’ lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 15,51 TL. ek yük getirdi.
Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL oldu.
Ailelerin bütçesinde;  en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.78 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 1,78’ lük artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 15,51 TL. ek yük getirdi.
Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL oldu.
Şubat 2014 itibarıyla net 846 TL olarak belirlenen yeni asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Şubat 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 7,10 seviyesinde gerçekleşmişti.
Şubat 2014’ün mutfak harcamasındaki artışta özellikle bakliyat, tahıl, bazı yağ çeşitleri, tavuk eti ve yumurtadaki artışlar etkili oldu.
Süt ürünleri, sebze ve meyve grubundaki bir önceki aya göre yaşanan fiyat durgunlukları gıda harcamasında olumlu etki yarattı.
Gruplar içinde yer alan ürünlerin aylık değişim hareketleri şöyle oluştu.
Süt ürünleri grubunda beyaz peynir ve kaşarda kampanyalı satışlar etkili oldu. Yüzde 10’lara varan gerilemeler tespit edildi.
Kırmızı et ürünlerinde kıyma fiyatı yüzde 2 artarken, kuzu eti yüzde 10 geriledi. Et ürünlerinde en belirgin fiyat artışı yüzde 8 oranında artışla tavuk etinde meydana geldi. Şubat ayında en fazla fiyat artışlarının meydana geldiği grup kuru bakliyat ve tahıl grubu oldu. Kuru fasulye ve barbunya fasulye yüzde 22, kırmızı mercimek yüzde 40,  nohut yüzde 11, yeşil mercimek yüzde 17, pirinç yüzde 30, makarna yüzde 9, un yüzde 19, irmik yüzde 33 oranında fiyat artışları görüldü.
Sebze ve meyve grubu Şubat ayında fiyat durgunluğu yaşayan, bir önceki seviyesini koruyan seviyede seyretmesi büyük bir ortalamaya sahip olduğu mutfak giderlerinde rahatlatıcı en büyük etken oldu. Bu grupta dolmalık ve yeşilbiber yüzde 6 artarken, taze fasulye yüzde 23, kabak yüzde 8, son ayların en çok artışın yaşandığı patates yüzde 25 geriledi. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Meyve grubunda sadece muz yüzde 30 artarken diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Yağlar grubunda, özellikle fındık yağındaki yüzde 30 artış dikkat çekti. Zeytin yağı yüzde 2, margarin yüzde 3 arttı.  Kahvaltılık zeytinde değişim olmadı.
Şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler ve baharatlar, konserve, çaylar grubunda bir önceki aya göre önemli bir değişim tespit edilmedi.
Şubat 2014’de;  ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 46 TL artış ile 2.629,00 TL oldu


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz