21 Haziran 2014 Cumartesi

ZONGULDAK’IN DÜŞMAN İŞGALİ’NDEN KURTULUŞU KUTLANDI

          21 Haziran Zonguldak’ın Düşman İşgali’nden Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Töreni, bugün Valilik Binası önünde gerçekleştirildi. Tören programına, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı J.Albay Ergün Özgür, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İş Sendikası temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri katıldı.
                 Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, günün anlam ve önemini yapmak üzere konuşmasını yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir sözlerine; 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci işçilerinin acısını yürekten yaşadıklarını belirtmesi ile başladı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 21 Haziran tarihinin Zonguldak için bir dönüm noktası olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin yakılarak, Zonguldak’ın Fransız işgalinden kurtarıldığını ifade etti. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir konuşmasında şu görüşlerine yer verdi: “13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen maden faciası nedeniyle 301 maden işçimiz maalesef hayatını kaybetti. Bu derin acı nedeniyle, ülkemizde 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Maden faciasının acısını en iyi şehrimiz bilir. Bizler, yıllarca maden kazalarına ve maden facialarına şehit vermiş bir şehirde yaşıyoruz. Bu büyük acıyı hepimiz yüreğimizde hissettik. Bu nedenle, her yıl düzenlemiş olduğumuz ve 21 Haziran tarihinde başlattığımız uluslararası kültür ve sanat festivali programımızı iptal ettik. Umarım, bir daha asla böyle facialar yaşanmaz ve madenci kardeşlerimiz iş güvenliğinin her türlü denetimi altında ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte iş yaşamlarını sürdürürler. Bu vesile ile soma faciasında hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağolsun.
           Bugün 21 Haziran Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşu ve Uzunmehmet’i anma günü…93 Yıl önce bugün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları sayesinde bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakılması ile birlikte, Zonguldak Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Bunun ardından, Şehrimiz yıllardır Türk sanayisine yön vermiştir. Ayrıca, Zonguldak kömür havzası, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşundan sonra hak ettiği değeri kazanmış “Karaelmas” bölgesi olarak anılan ilimiz, sanayi hayatının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilimize vermiş olduğu önemi şu sözleri ile dile getirmiştir: “Zonguldak’ın derin toprakları altındaki Maden-İ Serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak’ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” sözleri ile şehrimizi ayrıca onurlandırmıştır.
        Kuşkusuz Zonguldak’ımızın gelişmesinde büyük pay sahibi olanların başında 8 Kasım 1829’da Taşkömürünü bulan UzunMehmet gelmektedir. Karaelmasın bulunması ile ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde lokomotif şehirlerden biri olan Zonguldak’ın, kaderi değişmiş, Bu paha biçilemez olan taşkömürü ilimizde 1848 yılından itibaren üretilmeye başlanmış olup, kalkınmamız ve ekonomik bağımsızlığımıza kavuşmamız yolunda ise büyük faydaları olmuştur Kurtuluşunun ardından ülkemizin sanayileşmesinde, ekonomik ve toplumsal gelişiminde lokomotif şehirlerden biri olan Zonguldak, Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından, 1 Nisan 1924'te il olmuş ve "Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il" olma unvanını almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle, taşkömürünü bularak ilimize büyük bir katkı sağlayan Uzunmehmet olmak üzere, bu uğurda can veren maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, 21 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluş Günü’nü kutlarım.”şeklinde konuştu. Konuşmalarının ardından Mehmet Çelikel Lisesi öğrencileri günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerini okudular. Valilik Binası önünde yapılan törenin ardından, kömürü bulan Uzunmehmet için Uzunmhmet Anıtı’nda tören gerçekleştirildi.  



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz