27 Aralık 2013 Cuma

Amelebirliği Yönetmeliğinde yapılmak istenen değişikliğe prostesto 2608 İmza Alabaş’a teslim edildi

Amelebirliği Yönetmeliğinde yapılmak istenen değişikliği protesto eden Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) da çalışan maden işçileri, tasarının iptali için topladıkları 2608 imzanın bulunduğu dosyanın bir örneğini Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’a teslim etti.
 Amelebirliği Yönetmeliğinde yapılması düşünülen bazı değişiklikleri kabul etmeyen ve bu konuda daha önce eylem ve basın açıklaması yapan maden işçileri, tasarının iptali için Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı müesseselerde imza kampanyası başlatmışlardı.
Maden işçileri 23 Aralık 2013 tarihinde Amalebirliği Başkanı’na 2608 madencinin imzası bulunan dosyayı teslim etmişlerdi.
Aynı dosyadan bir tanede GMİS Genel Başkanına sunan maden işçisi İsmet Hacıbektaşoğlu şunları söyledi.
“Biray önce Amelebirliğinin Tüzüğünde bazı değişiklikler yapılacağı duyumunu aldık.
Bu duyumları biz öncelikle seçtiğimiz Amelebirliği Yöneticilerine sorduk. Alınan kararların açıklanmasının yasak olduğu, işçileri ilgilendiren bir şey olmadığını söylediler. Biz yaptığımız inceleme sonucunda yapılmak istenen değişikliğin Amelebirliğinin Genel yapısında bir değişikliğe neden olacağını, ileriki dönemde kontrolün tamamen Çalışma Bakanlığına geçeceğini gösteren maddeler olduğunu gördük. Bu konuyla alakalı bir gazete çıkarttık.
Bu gazete ile işçi arkadaşlarımıza durumun vahametini anlatmaya çalıştık. Amelebirliği önünde basın açıklaması yaptık. Tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı söyledik.
Bu çerçevede işyerlerinde yaptığımız çalışma ile 2600 imza topladık. Bu değiştirilmesi düşünülen maddelere karşı olduğumuzu, maddelerin değişiminin işçilerin aleyhine olduğunu düşündüğümüzden bu maddelerin değiştirilmesi kararının iptal edilmesini istedik.  Bu arada arkadaşlarımızın bazı işyerlerinde bunun için baskı altına alındığını öğrendik.
 Örneğin sırf bu baskılar neticesinde birkaç bölgede hiç imza toplayamadık. Bu baskılar bugün bile devam ediyor.
Bizler burada demokratik haklarımızı kullanıyoruz. Bu amaçla topladığımız imzaların bulunduğu dosyanın bir nüshasını 23 Aralık 2013 tarihinde Amelebirliği Başkanına sunduk. Bir örneğini bilgisi olması amacıyla Genel Başkanımıza sunuyoruz. Bir nüshasını da yarın Çalışma Bakanlığımıza göndereceğiz.”
GMİS Genel Başkanı Alabaş, 2608 madencinin imzasının bulunduğu dosyayı alırken şunları söyledi.
“Bildiğiniz gibi Türkiye Taşkömürü Kurumunun çalışanlarının tamamının üyesi olduğu iki kuruluş var. Biri Amele Birliği ve birisi de Genel Maden İşçileri Sendikası. Amelebirliği Cumhuriyetin ilk kuruluşlarından bir tanesi. 1923 yılında kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne kadar da maden işçisinin hak ve menfaatleri doğrultusunda çalışmalarına devam etmiş bir kuruluştur.
Amelebirliği önünde yapmış olduğunuz  basın açıklamasından ve daha sonraki çalışmalardan öğrenebildiğimiz kadarıyla, Amelebirliğinin Yönetmeliğinde yapılmak istenen bazı değişikliklerin çalışanların aleyhine olabileceği endişesini taşıyoruz.  
Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak çalışanlarımızın, gerek Amelebirliği konusunda gerekse sendikal konularda ve gerekse her türlü hak menfaatlerinin savunulması anlamında yanında oluruz. O konuda hiç kimsenin endişesi olmasın.
Amelebirliği yönetimi bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.
Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, biz onların yapacağı basın açıklaması yada bilgilendirmeden sonra ancak görüşümüzü söyleyebiliriz.
 Ama, demokratik bir eylem olarak toplanan bu imzaların takipçisi olduğumuzu bilmenizi isteriz.
Diğer yandan maden işçisi bu anlamda Türkiye’ye her zaman demokrasi örneği vermiştir.  Bu imza kampanyası demokratik bir hak, kimse zorlanmadı. Buraya 2.600 arkadaşımızın imza atması, en azından çalışanların dörtte birinin bu konuyla ilgili bir rahatsızlığı olduğunu gösteriyor.. Bir arkadaşımızın dahi konuyla ilgili rahatsızlığı varsa Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak o konun takipçisi oluruz.
Görünen tablo çalışanların büyük bölümünün rahatsız olduğu yönündedir.  Bu konuda demokratik haklarını kullanan arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum.  Demokratik hakkını kullandı diye hiç kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı olamaz. Bu konuda da hiç kimsenin hiçbir endişesi olmasın. Az öncede ifade ettiğim gibi biz bu imzaların takipçisi olacağız. Ben tekrar bu vesile ile de bizleri ziyaret ettiğiniz için teşekkür ediyorum.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz