3 Aralık 2013 Salı

GMİS YÖNETİM KURULU“4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutladı.
Alabaş’ın açıklaması şöyle; "4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaktadır. Efsaneye göre; 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde, Milattan Sonra 230’lu yıllarda babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara'ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara'nın aynı zamanda İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır.
4 Aralık tarihi önce Anadolu'da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Ülkemizin yıllık 25 milyon tona yakın taşkömürüne ihtiyacı var. Türkiye’nin tek taşkömürü havzasında bu ihtiyacın ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 3 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 4-5 milyar dolar civarında para öder hale gelmiştir.
Biz, 165 yıldır havzada taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz.
TTK, tarihinin en az sayıdaki işçisiyle yine tarihinin en az üretimini gerçekleştirebiliyor.
TTK, kurulu kapasitesinin 3’te 1’inin altında çalıştırılarak göz göre göre zarara sürükleniyor.
Biz, TTK'nın 5 milyon ton üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz.
Türkiye Taşkömürü Kurumu,  üretimin artırılabilmesi için işçi açıklarının giderilmesi talebinde bulunmuştur. TTK’nın ayakta kalabilmesi ve ülkemiz ekonomisine katkı verebilmesi için Genel Müdürlüğün talebi doğrultusunda işçi açıklarının giderilmesi zorunludur.
Bu zorunluluk doğrudan doğruya Hükümetin ve Siyasi İktidarın üzerindedir.
Bu nedenlerle, TTK’nın işçi açıkları acilen giderilmeli ve kurumun norm kadro ile istikrarlı şekilde çalışması sağlanmalıdır.
Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz. Biz üretmek, ülkemizin sanayisine ve ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz.
Zonguldak kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Günü’nü kutlarız.”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz