30 Eylül 2013 Pazartesi

Arı, “Yerel ve yerinden yönetim sorunları” konulu Konferansa katıldı

Zonguldak CHP Belediye Başkan Aday Adayı 27-28 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği (FES), KÜYEREL, SODEV, SODEM ve TÜSES tarafından , “Yerel ve yerinden yönetim sorunları, “Dünyadan Örnekler (Fransa, İspanya, Almanya)  ve Sistem Sorunu” konulu Atölye çalışmasına katıldı. Konuyla ilgili basına bilgi veren Bahaddin Arı şunları dile getirdi, “ 27-28 Eylül tarihleri arasında, Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği (FES), KÜYEREL, SODEV, SODEM ve TÜSES olarak, “Yerel ve yerinden yönetim sorunları, ve “Dünyadan Örnekler (Fransa, İspanya, Almanya)  ve Sistem Sorunu” konulu Atölye çalışması gerçekleşti. Yine ‘Katılımcı Belediyecilik – Yerel Örnekler’ başlıklı panel yapıldı. Panelde konuşmacı olarak, Yılmaz Topaloğlu, (Eski Hopa Belediye Başkanı), İkbal Polat, (Bursa Nilüfer Belediyesi),Bülent Köstem, (Seferihisar Belediyesi) ve İdris Lütfi Melek (Çamlıhemşin Bel. Başk).deneyimlerini aktardılar.

Zonguldak’tan da Konferans ve atölye çalışmalarına Belediye Başkan Aday Adayı davet edildim.  “Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği (FES), KÜYEREL, SODEV, SODEM ve TÜSES olarak, “Yerel ve yerinden yönetim sorunları, ayrıca, “Dünyadan Örnekler (Fransa, İspanya, Almanya)  ve Sistem Sorunu” konulu Atölye çalışması benim açımdan oldukça yararlandığım, karşılıklı deneyim alışverişinde bulunduğum bir toplantı oldu. Zonguldak’tan şahsımın davet edilmesi ise ayrıca sevindirici.
Toplantının düzenlemesi ve katılımın zamanlaması açısından ise şunları söyleyebilirim Bilindiği gibi, Türkiye'nin demokrasiyi güçlendirme mücadelesinde, “Yerel ve Yerinden” yönetimlerin yeniden yapılandırması ve model tartışması devam ediyor. Siyasi olarak, âdemi merkeziyetçi bir yerel yönetim modeli üstünde her ne kadar anlaşılmış görülse de bu yapılanmanın hem teorik hem de pratik bağlamda nasıl olması gerektiği konusunda farklı öneriler ve modeller ileri sürülüyor. Ne yazık ki, mevcudun eleştirisini yapmak kolay ve tercih edilen bir yol iken, sol/sosyal demokrat, etkin ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışının nasıl gerçekleştirilebileceği o kadar açık ve net değil. İşte tüm bunların masaya yatırıldığı, tartışıldığı bir toplantı gerçekleşti.

Yeni “demokrasi paketi” yada, “yeni anayasa tartışmaları” nın da sürdüğü şu günlerde önemli bir toplantı olduğuna vurgu yapan Arı, “Özellikle Gezi süreci sonrası ve bununla birlikte, politik ve sosyolojik dinamiklerin çok hızlı değişebildiği coğrafyamızda, sürece paralel çok ani gelişmelere gebe olduğumuz da su götürmez bir gerçektir.Bu bağlamda nasıl bir yerel yönetim sistemi sorusuna yanıt vermek için çalışmalarımızın ilk gününde dünyadaki yerel yönetim örneklerini anlamaya çalıştık.ikinci gün ise, yerel yönetimlerin karşılaştığı sorunların tespiti konusunda bize ışık tutacak ve kısa sunumlar ve pratik önerilerin tartışıldığı bir toplantı gerçekleşti.
Arı “Özellikle aday adaylığımızın çalışmalarının sürdüğü şu günlerde, “Sol, sosyal demokrat, etkin ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışı nasıl oluşturulmalı, nasıl çalışmalı, nasıl uygulanmalıdır? Konularına cevap bulma açısından son derece faydalı bir toplantı olduğunu ifade etmek isterim.”dedi.

Arı, yapılan toplantıya katılan bazı isimleri ise şöyle sıraladı; Akın Ölçer (Eski Diplomat, İspanya Deneyimi), Erol Kızılelma (SODEV Genel Başkanı), Murat Karayalçın (SHP Genel Başkanı), Prof.Mithat Sancar (Hukukçu-Almanya Deneyimi),Hasan Mani (Beşiktaş Belediye Başkan Danışmanı),Hüseyin Çakır (Küyerel),İdris Lütfi Melek (Çamlıhemşin Bel. Başk.),Korel Göymen (Sabancı Üniversitesi), Maire Rose Koro (Fransa Deneyimi PES ve PS üyesi),Prof.Meryem Koray (Sosyal Bilimci),Nihal İncioğlu (Siyaset Bilimci Bilgi Üniversitesi), Doç.Dr. Oktay Uygun (Maltepe Üniversitesi),Sema Bayraktar(TÜSES Genel Sekreteri),Prof.Sema Erder (Sosyal Bilimci-Bahçeşehir Üniversitesi),Yılmaz Topaoğlu (Hopa Eski Belediye Başkanı),İkbal Polat (Şehir plancısı-Bursa Nilüfer Belediyesi),Prof.Semih Eryıldız (SDD,SODEV),Tansel Erbil (Mimar Sinan Üniversitesi-Şehir ve Bölge planlama),Yurdusev Özsekmenler (Diyarbakır-Bağlar eski Bel.Başkanı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz