Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas, okuların açılmasına sayılı günler kala çocukların okulda ve evde beslenmelerine dikkat çekerek yazılı bir açıklamada bulundu. Albas yapmış olduğu açıklamada şöyle dedi;
“ Okul çağı başta fiziksel büyüme ve gelişmenin arttığı, kemik oluşumunun hızlandığı, yaşam boyu sürecek davranışların kazanıldığı, beslenmeye bağlı ortaya çıkabilecek bazı kronik hastalıkların temelinin atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir; çünkü bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları ömür boyu sürdürülmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda çocukluk çağı şişman bireylerin yaklaşık yüzde30’unun ileride şişman yetişkinler olacağı görülmüştür. Beslenme tekniği, çeşitliliği, sıklığı, miktarı ve içeriği çocukta beslenme alışkanlığının yerleşmesinde en önemli belirleyicilerdir. Hazır yiyeceklerle beslenme, enerji içeriği ve yağ içeriği yüksek besin tüketme şişmanlık oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Çocukların okulda evde beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da güvenli besin kavramıdır. Güvenli besin temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulundurmayan besinlerdir. Açıkta satılan besinler hem temiz değildir, hem de uygun koşullarda bulunmadıkları için bozulmuş olabilirler. Bu nedenle; açıkta satılan yiyeceklerden satın alınmamalı, sebze ve meyveler çok iyi yıkanmadan yenmemeli, besin satın alırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, kolay bozulacak besinler buzdolabında saklanmalıdır. Besinlerin, sağlığı bozucu hale gelmemesi için yemek yerken kullanılan tabak, çatal, kaşık ve bardağın temiz olması çok önemlidir. Ayrıca yemeklere başlamadan önce ve yemekten sonra ellerin yıkanmasına özen gösterilmelidir.
Okul çağındaki çocukların 4 besin grubundan dengeli olarak beslendiğine emin olunmalıdır. Günlük olarak tüketilmesi gereken toplam besin miktarları 3 ana, 2 ara öğüne dağıtılırsa, dengeli ve yeterli beslenilmiş olunur. Özellikle ana öğünleri atlamak yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olur.
Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısı çocukların kendilerini daha iyi hissetmesini ve daha iyi öğrenmesini sağlar. Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. Bu nedenle çocukların kahvaltı etmeden evden çıkmamasına özen gösterilmelidir. Okul çağı çocukların kahvaltılarında yumurta, peynir, taze sıkılmış meyve suyu veya meyve, süt, bal, tahin- pekmez bulunmalıdır.
Ara öğünlerde ise taze ve kuru meyve, ayran, süt, taze meyve suları, peynir-ekmek, ev yapımı küçük kek veya poğaça gibi yiyecek ve içeceklerle daha sağlıklı beslenilir.
Okul çağındaki çocukların beslenmesinde süt ve süt ürünleri önemli bir yere sahiptir. Bu gruptaki yiyecekler içerdikleri kalsiyum, protein, D vitamini ve bazı B grubu vitaminler sayesinde çocukların büyümesi gelişmesi ve kemik sağlığı için önemlidir. Bu grupta bulunan besinler Süt, yoğurt, peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi), sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi, dondurma gibi), ayrandır. Bu grup günlük 2-3 su bardağı süt veya yoğurt(350-450 gram), 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir(30 gram) tüketilmelidir.
Bir diğer önemli besin grubu ise et-yumurta-kurubaklagil grubudur. Bu gruptaki besinler protein, demir, bazı B grubu vitaminler yönünden zengindir. Kurubaklagiller ise bunlara ek olarak yüksek posa içerir. Günlük 2–3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi, haftada 3-4 kez 1 adet yumurta, haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil tüketilmelidir. Etlerin yağlı olan bölümlerini ve sucuk, salam gibi et ürünlerini fazla yenmezse daha sağlıklı beslenilmiş olunur.
Sebze meyveler içerdikleri vitaminler (özellikle C ve A vitaminleri), mineraller, posa nedeniyle okul çağındaki bir çocuğun beslenmesinde çok önemlidir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve grubu tüketmesi gerekir. Günde 5 porsiyon yenmesi gereken sebze ve meyvenin en az 3 porsiyonu salata veya meyve olarak tüketilirse daha çok vitamin alınmış olunur.
Ekmek ve tahıl grubundaki besinler (buğday, çavdar, yulaf ve mısırdan yapılmış ekmekler, bazlama, makarna, şehriye, bulgur, irmik, un, pirinç, yufka gibi ) okul çağındaki çocukların enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında çok önemlidir. Enerji sağlamasının yanında içerdikleri bazı B grubu vitaminler, mineraller, posa ile çocukların gelişimine yardımcıdır. Günlük 4–6 orta dilim ekmek (200–300 gram), 1 küçük kase pilav-makarna (6–8 yemek kaşığı) veya 1 orta dilim börek, 1 kase kadar çorba tüketilmesi vücudun ihtiyacının karşılanması için yeterlidir.
Öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimleri açısından sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılama düzeylerinin azaldığı, öğrenmede güçlük çektikleri ve bu öğrencilerde davranış bozukluklarının sıklıkla gözlendiği, okula devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düştüğü kaydedilmiştir.
Çocuklarımızın sağlıklı, başarılı, güçlü ve mutlu olmalarında anne, baba ve öğretmenlerin tutumunun önemli olduğu unutulmamalıdır. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize 2013–2014 Eğitim ve Öğretim yılında başarılar diliyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz