Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas, araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere Karayolu,Demiryolu, Denizyolu, Hava yolu olmak üzere toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez şeklinde değişiklik yapılmıştır dedi.
Albas yapmış olduğu yazılı açıklamada şöyle dedi. “ Bilindiği üzere 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’da 11/06/2013 tarih ve 28674 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 26 ve 27. maddeleriyle değişiklik yapılmıştır.
Bu değişiklerle birlikte
Hususi araçların sürücü koltuklarında da tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmış olup, 4207 sayılı Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının ( c ) bendi “Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez” şeklinde değiştirilmiştir.
4207 sayılı Kanunun 2. maddesinin 6. fıkrasına “tütün içermeyen ancak tütün mamülünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara tütün ürünü kabul edilir” cümlesi eklenmiştir. Buna göre tütün ürünü içersin ya da içermesin, tütün mamulünün taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürün elektronik sigara, bitkisel nargile vs. tütün ürünü olarak kabul edilmiştir. Bu tür ürünlerin işletmelere ait kapalı alanlarda kullanılmaları yasaklanmış olup, izin veren işletmelere ceza yaptırım uygulanacaktır.
27/01/2013 tarihli 28541 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile “nargilelik tütün mamulü sunumu” ibaresi ve ilgili değişiklikler mevzuata eklenmiştir.
Buna göre; Nargilelik tütün mamulünün sunumu suretiyle satış yapılabilmesi için, nargilelik tütün mamulü sunum uygunluk belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir. Satış belgelerinin düzenlenmesine, süre uzatım işlemleri ve satış belgelerinin geçerliliğine ilişkin belirlenen usul ve esaslar, nargilelik tütün mamulü sunum uygunluk belgesi için de geçerli kılınmıştır.
· Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta ve lise öğrenim kurumlarına kapıdan kapıya en az 200 metre mesafede bulunması,
· Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk, orta, lise ve yükseköğretim kurumlarının; kültür ve sosyal hizmet binalarının; bu binaların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin, yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında yer almaması,
· Sağlık, kültür, sosyal hizmet ve spor hizmeti verilen yerlerin hizmetin ifa edildiği alanların müstakil yapıları ile bunların eklentileri ve bahçelerinin yerleşke sınırları içinde faaliyet gösteriliyor ise buraların, kapalı ve açık alanlarında bulunmaması gerekmektedir.
· İçimin yapıldığı alan/alanlarda herkes tarafından görülebilecek şekilde; 17/4/2010 tarihli ve 27555 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Ürünlerinin Tüketilmemesine ve Satışına İlişkin Yasal Uyarılar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında olmak üzere, tütün ürünleri kullanımının tehlikelerini anlatan ve bu Yönetmeliğin EK: 5’inde yer alan “sağlık uyarı” yazıları, EK: 7’sinde yer alan “yasal uyarı” yazıları bulundurulur.
· Nargilelik tütün mamulünün içime sunulduğu işyerine ait alan/alanlarda her ne suretle olursa olsun, bu mamullerin tüketimini özendirici ve teşvik edici reklam, tanıtım, kampanya, promosyon veya herhangi bir etkinlik yapılamaz. Bu yasaklar bilgi toplumu hizmetleri yoluyla yapılacak eylemleri de kapsamaktadır.
· Nargile şişeleri üzerinde, usul ve esasları Kurumca belirlenen sağlık uyarıları bulundurulur.
· Sağlık uyarıları; karton üzerine offset baskı, Polivinil Klorür (PVC) tabaka veya PVC boru üzerine serigrafi, tampon baskı veya yapıştırma şeklinde uygulanabilir. Uyarılar sabit ve silinemez nitelikte basılır.
· Sağlık uyarılarının basımı için asgari gereklilik “dört renk / Mavi-Kırmızı-Sarı-Siyah (CMYK)”dır.
Her türlü nargile ve sigara taklit eden ürünün tütün ürünü kabul edildiğinden, işletmelerine ait açık ya da kapalı alanlarda 18 yaş altı kişilere bitkisel nargile veya benzeri ürünler sunan işletmeler, 18 yaşını doldurmamış kişilere tütün ürünleri satışı nedeniyle Türk Ceza Kanunun 194. maddesi gereğince 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kapalı alanlarda tütün tüketimine izin veren işletmelere uygulanan cezai yaptırımlarda değişikliğe gidilmiş olup, 4207 sayılı Kanunun 5. maddesinin 16. fıkrası “ Bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat, ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilir. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılır” denilmektedir. Buna göre işletmelere işletmelerin birinci, ikinci ihlal tekrarlarında para cezaları artırılarak uygulanacak, üçüncü ve üzeri tekrar ihlallerde işletmeler 10 günden 1 aya kadar kapatılacaktır.
Gelecek nesillerimizin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için dumansız hava sahası alanlarının genişletilmesi ve buna verilen desteğin önemi büyüktür. Bu nedenle ilimizde özel işletmelerimizin Kanuna vermiş oldukları destekle beraber Kanun uygulamaları titizlikle devam etmekte olup, denetim ekiplerimizin denetimi gece, gündüz ve hafta sonu olmak üzere itinayla devam edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz