Ailelerin bütçesinde; en büyük harcama grubunu oluşturan mutfak giderinde ağustos ayında bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı.
Mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 8 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 3,51 oldu.
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı; Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre;
Ağustos 2013’te mutfak harcamasın bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı.
Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 4 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 8 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 3,51 oldu.
Buna göre Ağustos ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 881 TL oldu.
Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya konulmaktadır.
Ağustosta 2012’de mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 0.65 oranında artmış, aynı dönemde mutfak harcamalarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 12.84 oranında gerçekleşmişti.
Ağustos 2013’ün gıda fiyatlarında süt ürünleri grubunda yüzde 15 oranında artışlar tespit edildi. Et ürünleri grubunda ağustos ayında önemli bir değişim görülmedi. Kuzu etinde göreceli düşüşler tespit edildi.
Hayvansal ürünlerde yumurta yüzde 25 artış ile mutfakta en yüksek zam gören ürün oldu. Bakliyat grubunda barbunya yüzde 4, dermason kuru fasulye yüzde 3, nohut yüzde 2 arttı. Diğer ürünlerde önemli bir değişim tespit edilmedi.
Sebze ve meyvedeki Ağustos ayında meydana gelen önemli düşüşler mutfak harcamasını dengeleyen ana harcama grubu oldu.
Yağlar grubunda ise, süt ürünü olan fakat yağlar grubunda değerlendirmeye alınan tereyağı yüzde 20 oranında artışla dikkat çekti. Yine kahvaltılık siyah zeytin ve yeşil zeytinde de düşük oranlı artışlar tespit edildi. Gıda harcaması araştırmasını oluşturan diğer gruplar; şekerli ürünler, kabuklu yiyecekler, baharat, çay ve konserve grubunda bir önceki aya göre değişim olmadı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz