28 Kasım 2013 Perşembe

MADEN OCAKLARINDA ÇİNLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRILMA İSTEĞİNE GMİSTEN TEPKİ“TTK işçi almak istediğinde on binlerce bölge insanı sıraya giriyor”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Zonguldak’ta özel şirketlerin maden ocaklarında Çinli işçi çalıştırılmak istemesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.
Açıklama şöyle;
“Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Sayın Salih Demir, bazı gazetelere verdiği bir demeçte, maden ocaklarında Çinli işçi çalıştırmak istediklerini ifade etmiştir. Çinli işçi çalıştırma gerekçesini ise, “yeraltında çalışacak işçi bulamamak, kömürü ucuza mal etmek, ucuz işçilik ve ithal kömürle rekabet edebilmek olarak” açıklamıştır.
Bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi amacı ve hedefi şekillendiren salt kâr mantığıdır. Amaç, kâr oranını en yüksek noktaya çıkarmaktır. Bu kapitalizmin en temel kurallarından biridir.
Dünyada yaklaşık 300 yıldır, ülkemizde yaklaşık 150 yıldır; sermayenin kârını en yüksek noktaya çıkarma, emekçilerin-işçilerin ise emeğinin karşılığını alabilme mücadelesi sürüyor.
Dünyada ve Türkiye’de artık salt kâra dayalı vahşi kapitalist anlayış kabul görmüyor. Nitekim bütün dünyada artık sosyal devlet kavramı egemen oldu. Emek ve sermaye; yönetimde ve kararların alınmasında asgari müştereklerde de olsa paydaş durumdadır. Tüm dünyada sendikalar, demokrasilerin vazgeçilmez kurumlarından biri haline gelmiştir.
Sosyal devlet, insanların yaşamından, barınmasından, çalışmasından, can güvenliğinden, eğitim ve sağlığından sorumludur. Hiç kimse her istediğini yapma serbestliğine sahip değildir.
Zonguldak’tan bakıldığında madencilik kültürünü küçümsemek doğru değildir. Zonguldaklı madenciler, kuyu ve anakat hazırlıkları gibi işlerini de rahatlıkla yapabilmektedir.
Bugün, Türkiye’nin ve hatta dünyanın dört bir yanında Zonguldaklı madenciler maden ocaklarında çalışmaktadırlar. Ve halen Zonguldak’ta madenlerde çalışmaya hazır onbinlerce işsizimiz var. Nitekim, TTK işçi almak istediğinde onbirlerce bölge insanı sıraya girmektedir.  Bölge insanının dikkati ve kulağı, TTK’ya işçi alınacak haberlerindedir.
Eğer bu şartlar altında dahi, 165 yıllık kömür üretim kültürüne sahip Zonguldak’ta bazı özel şirketler yeraltında çalıştıracak işçi bulamadıklarını söylüyorlarsa öncelikle kendilerini sorgulamaları gerekmektedir.”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz