Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, yaptığı açıklamada Zonguldak Limanında yaşanan aksaklıklara dikkat çekerek yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı. Zonguldak Limanının ticaretini Gümrük Müdürlüğü, TTK Liman İşletmesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nün koordineli çalışmasıyla olabileceğine dikkat çeken Zonguldak TSO Başkanı Demir, “Bu kurumlardan birinin dahi yetkilisinin olmaması durumunda işlemler yapılamamaktadır. Özellikle gece gelen gemiler limana dahi alınamamakta ve tırlar inememektedir. Mesainin başlamasıyla işlemlerin yapılmasının ardından tırların inişine izin verildiği için limanda yığılmalar oluşmaktadır. Bu yığılmalar narenciye sezonunda iki katına çıkıyor. Gelen tırlar bekletildiğinden liman ve şehir tıkanıyor. Gidecek tırlar gemiye yüklenemiyor. İşlemler yavaş yapıldığından ve 24 saat çalışmaması nedeniyle ticaret aksıyor, limanımızı kullanması gereken tırlar bile karayolunu tercih eder duruma geliyor. Kurumların tek mesai üzerinden çalışması ve dişlilerin aksamasıyla çark dönmez duruma geliyor” dedi.
“IŞIKLANDIRMASI YAPILDI”
Bu sorunla ilgili TTK’da yaklaşık 5 ay önce Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve eski Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ın da katıldığı toplantı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan M. Salih Demir, “Yetkililerden işletmenin 24 saate dönüştürülmesini istedik. Bize aydınlatmanın yetersiz olduğunu belirtmeleri üzerine çalışan firmalar kendi aralarında para toplayıp 70 tane 1000’lik projektörler alıp taktırdı. Aydınlatma beğenilmeyince tekrar ışıklandırılıp istedikleri düzeye getirildi. Diğer eksiklikler de tamamlandı, buna rağmen hala 24 saat çalıştırılmıyor” dedi.
“24 SAAT ÇALIŞSA TİCARET 3 KATINA ÇIKAR”
Zonguldak’ın İstanbul ile birlikte Ro Ro seferlerinin yapıldığı iki limandan biri olduğuna dikkat çeken Başkan Demir, şunları söyledi:
“Zonguldak Limanından senede 35 bin tır Ukrayna, Rusya ve Kazakistan’a gidiyor. Bu sene daha da artmasını bekliyoruz. Ukrayna’nın 2, Rusya’nın da bir limanına çalışan her gemimiz 70-80 tır alabiliyor. Gemiler dolduğundan tırlar hemen gönderilemiyor. Bununla birlikte gece çalışılmadığından birçok tır Ukrayna, Kazakistan ve Rusya’ya gitmek için sınır kara kapılarını tercih etmek durumunda kaldığından ticaret de azalıyor. Aksaklıkların verdiği sıkıntılarla birlikte her tır şoförünün şehrimizde 100 dolar harcadığı düşünülürse esnafımızın gelir kapısının da zarar gördüğü ortaya çıkıyor. Aksaklıkların giderilmesi ve 24 saat işletilmesi durumunda ticaretimiz 2-3 katına çıkar.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alındı. Kısa süre içinde yayınlanacaktır. Teşekkür ederiz